Categorized | Ölrecensioner

Manker Beer provar hembryggt – En trio från Kastellet Bryggeri

För inte ås länge sedan fick jag erbjudandet att prova ett par hembryggda öl från bröderna Borg som tillsammans har Kastellet Bryggeri. Idag drivs det hela som hembryggeri hemma i köket men planerna som tydligt beskrivs på deras Facebooksida beskriver tydligt hur de önskar att växa och bli nästa lokala småbryggeri.

Jag har följt projektet ett tag på Facebook och på Beer Sweden Forum där de är rätt aktiva i hembryggardelen och att nu få prova ölen som jag har hört väldigt gott om var riktigt spännande. Innan vi går igenom de tre öl vi fått prova, en pale ale, en fruktöl baserad på ett weissbierrecept och en stout så låter vi dem själva presentera sig enligt informationen som finns på Facebooksidan (gå med för mer framtida information!). Överlag var de tre ölen riktigt bra där en av dem fick oss att sätta på oss stora leende-maskerna. Åter kan vi konstatera att det ser bra ut på hembryggarfronten i Sverige.

 

“Det finns ett öl för varje tillfälle – vi ska hitta det, brygga det och dela med oss.”

Kastellet bryggeri är ett hembryggeri med låg kapacitet, men med vad vi själva anser är ruskigt god öl! Planerna för framtiden är att ta det ett steg längre och etablera ett litet mikrobryggeri med samma namn som det nuvarande köksbryggeriet. Plats är inte helt bestämt men önskningen är att förlägga bryggeriet i Stockholms Västerort.
Tankarna går från 500 till 1000 liter gällande bryggverkets storlek och främst kommer vi att satsa på det lokala valet hos Systembolaget och självklart diverse pubar/restauranger/krogar!
Visionen är att Kastellet ska brygga öl med något extra, både i klassisk tappning och med specialingredienser! Pale ale med fläderblom, berliner weisse med björnbär, stout med kakaobönor, möjligheterna är oändliga om man bara vill!

Bryggmästare och grundare: Christian Borg; utbildad bryggtekniker från Västerbergslagens Utbildningscentrum i Ludvika, för närvarande den enda bryggeriutbildningen i Svea Rike. Passionen för öl gränsar närmast till besatthet och det går inte en dag utan att nya idéer tar form i Christians huvud!

Bryggare och medgrundare: Daniel Borg; tillika sin bror ölfantast, om än i mer rimliga mängder. Studerar till ingenjör på KTH, men är likväl med och brygger och planerar framtiden för Kastellet bryggeri. Är inte lika frekvekt med recepten men när de dyker upp drar de oftare åt de mer udda och unika sorterna!

 

 

Prinsessans Pale

 

Utseende: Utseende av lätt disig persika med smutsigt skum. Rätt mycket jästfällning, men renare och fint gyllene i det glas som hälldes upp mer noggrant.
Doft: Doftar av samma gummi-och-frukt-ton jag tycker Södra Maltfabriken brukar ha. Det är lite bränt med samma toner av saffran, persika och humle.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Det är mycket humle i smaken och bra men balanserad beska. Återigen är det lite av den brända gummikaraktären jag personligen snappar upp och har svårt med. Men på pluskontot är en fräsch fruktsmak med grape, citrus och lime.

Betyg? – OK+/Bra-.  En mycket lovande pale ale med bra citrus och fruktrikedom, men som tyvärr har vissa bismaker som drar ned själva betyget. Men både jag och M2 gillade smakerna och hur lätt och ändå fräsch den kändes. Så tror att det här kan bli en bra öl om man bara kommer underfund med de intryck som drog ned helheten.

 

Björnberliner Weisse

 

Utseende: Vätskan är grumligt lilabrun och ovanpå vätskan är det en liten skumsamling som faller undan hyffsat snabbt. Ser lite lustig ut med den annorlunda färgen.
Doft: Aromen är lite oväntad och för mig rätt ny. En rund arom med mycket bär som dock för med sig lätta aningar av kryddor som troligen härstammar från weissbierbasen. Allt som allt så doftar det inte starkt, men ändå trevlig och uppfriskande.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Lätt och sprudlande kropp med en smak som rör sig mellan suröl och fruktig weissbier. Syrligheten är nedtonad men läskande och smaken har citrus, koriander och så klart en rätt stor dos bär. Lagom vattnig för att vara lättdrucken och även M2 nickar instämmande då han dricker ölet då det känns somrigt och lagom syrligt.

Betyg? – Bra. Väldigt lättdrucken om än på gränsen till tunn, men frisk och läskande med fina smaker från bär och av lite krydda. Kan nog bootas upp lite till vad gäller kraft i smaken, skulle serveras kall och jag kunde nog kylt den än lite extra.

 

 

Dark Castle Stout

 

Utseende: Mörk brunsvart vätska med ett lätt brunt skum som lägger sig som ett bra lock på ölet. Ser riktigt fint ut.
Doft: Fruktig mörk malt med sötlakrits o kaffe. En väldigt fyllig arom som avslöjar lite kaffebitterht. Variationen som känns är bra om än att aromerna är “vanliga”. Såhär långt är allt med ölet oerhört professionellt och både jag och M2 sitter en extra stund och doftar på ölet för att känna mer av dess trevliga blandning dofter.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Medelfyllig kropp som ligger lent och mjukt i munnen och direkt ger ifrån sig bra fruktiga smaker. Smaken är fylld av kaffe, lakrits och choklad fast med en fruktighet varpå det blir milt och riktigt smakrikt. Sältan som kommer mot slutet ger mer finess till komplexiteten och gör att det hela tiden kommer nya intryck.  Styrkan på smaken är perfekt, smakrikedomen lika bra den och drickbarheten, mycket tack vare balansen mellan fruktigt och mörkt.

Betyg? – Bättre(+). Både jag och M2 var mer än imponerade, vi har druckit många imperial stouts och många hembryggda stouts men det här är nog i toppklass. Även som “vanlig” öl är det här en stout som håller sig riktigt bra i jämförelse. Så len och mild men ändå så mycket smakar. Riktigt bra gjort grabbar, har ni en kartong till övers så vet ni någon som gärna dricker en till!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Manker Beer provar hembryggt – En trio från Kastellet Bryggeri”

 1. Christian says:

  Jättekul att ni provade! 😀

  Pale alen verkar lite off så jag ska testa en flaska omgående och se vad som går att fixa med till nästa batch!

  Berliner weissen är lite lätt ja, det är något som kanske går att ordna… Tanken är dock att den ska avnjutas riktigt kall en varm sommardag, lätt och förfriskande. 😉

  Stouten finns inte mycket att säga om; jag är fantastiskt nöjd med den faktiskt! Bästa ölet jag gjort hittills!

  • manker says:

   Pale’en var god, men var den där bismaken jag snappar direkt på. men annars var den fin.

   Berlinern är en riktig sommaröl, iskall vid en brygga på sommaren lär den vara underbar. och stouten ja, stouten. nästintill fulländad.

   riktigt glada att vi fick chansen att prova dem 🙂

 2. Daniel says:

  Tack för de fina orden och den utomordentliga konstruktiva kritiken!
  Jag ligger enbart bakom berlinern, och där är jag själv lite missnöjd över hur lite smak som de tre kilo björnbären i verkligheten gav. Nästa gång blir det att ändra metod för att få ut mer smak av själva frukten!

  Återigen, tack för att ni testade! =)

 3. Christian says:

  Jag provade en flaska härom dagen och det var verkligen en tydlig ton av gummi/bränt gummi! Missnöje är bara förnamnet. 😉

  Till nästa bryggning får jag se till att eliminera den felsmaken; jag kanske skulle prata lite med Södra Maltfabriken också. Mina funderingar går kring så kallade högre alkoholer och liknande grejer från jäsningen men det kanske är något annat. Det är första gången jag upplever en sådan här ton i vårt öl, tidigare har det varit frid och fröjd!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply