Categorized | M2's Corner, MankerBeer Talk

M2’s Corner – Garrett Oliver äter inte Wonder bread

Brooklyn Brewery’s fenomenale och otroligt trevliga bryggmästare Garret Oliver förärar lilla landet Sverige med ännu ett besök och vi på Manker Beer är såklart helt till oss i trasorna. Ni har kunnat läsa under den senaste tiden både lite teasers och nu senast även mer detaljer om vad som egentligen kommer att hända under tiden som besöket pågår.

Jag tänkte försöka belysa mannen som blivit en av ölvärldens största ikoner sedan han intog rollen som bryggmästare på Brooklyn Brewery 1994, ett bryggeri som har nästan 100 olika öl på Ratebeer när vi i Sverige endast ser ett fåtal av dessa godsaker – men vi på Manker Beer tror att förändringens vindar blåser och hoppas såklart att Carlsberg, som är Brooklyn Brewery’s distributör i Norden, lyckas få hit mer spännande öl i större kvantiteter än trevliga Brooklyn Lager och ännu trevligare Brooklyn East India Pale ale. Brooklyn Lager var faktiskt Brooklyn Brewery’s första öl någonsin!

Sverige är ju trots allt Brooklyn Brewery’s näststörsta försäljningsmarknad, efter hemma marknaden Manhattan. Vi har börjar se vår favorit Brooklyn Local 1 titta fram på utvalda barhyllor de senaste veckorna och i slutet av mars anordnandes Swedish Chili Experiment tillsammans med Brooklyn Brewery/Carlsberg i Stockholm så det händer ju verkligen något på den svenska marknaden rörande Garrets trevliga brygder.

 

När jag letar runt efter artiklar i Garretts historia noterar jag att han har haft samma skäggfrisyr sedan tidigt 90-tal. Och det är viktigt för öl hur, tänker ni?  Jag tolkar det som att inom vilket område som helst som han åtar sig, vet han precis vad han vill redan från början. En bestämd man med en vision och passion. För skägg. Och öl.  Men även om han ser riktigt tjusig ut fortfarande i vad han har burit omkring i snart 30 år, kanske mer, så ska vi kanske försöka fokusera på annat i en stund. Men visst är han tjusig?

Garrets ölkarriär startade inte helt oväntat i hembrygdernas underbara värld, där han experimenterade åratal innan han startade som lärling på Manhattan Brewing Company 1989. Garret blev inspirerad av att starta brygga hemma främst efter att ha spenderat ett år i Storbritannien. Och på den vägen är det..

Efter bara 4 år fick Garrett tjänsten som bryggmästare på och blev snabbt känd genom hans smakmässigt intressanta tolkningar på traditionella öl samtidigt som han visade sig ha väldigt lätt för att dra ihop underhållande föreläsningar om öl som skapade intresse för denna ädla dryck vi alla älskar så högt idag.

När det blev dåliga tider för Manhattan Brewing Company runt 1993-94 provade man ett annorlunda marknadsföringstrick, som jag faktiskt tro skulle fungera bättre idag än för 20 år sedan, Garrett startade en MBA utbildning i öl. Alltså inte en Master of Business Administration, utan Master of Beer Appreciation. Tyvärr lyckades inte detta rädda bryggeriet som hade problem med att få ekonomin att gå ihop, efter att Garrett lämnat för en annan arbetsplats på andra sidan floden, och stängde sina dörrar i SoHo för gott 1995.

Bryggeriet som Garrett antog rollen som bryggmästare var nystartade Brooklyn Brewery. (Bryggeriets varumärke är faktiskt utformat av samme designer som utformat den väldigt kända ”I Love NY”). Brooklyn Brewery hade kämpat i sitt anletes svett i nära 10 år med gamla tyska recept bryggda i Utica, New York med en tyskamerikansk bryggmästare. Ölen såldes till lokala butiker för hand eftersom det redan då var väldigt svårt att komma in på marknaden på grund av de stora öljättarna.

Garrett rekryterades för att designa och bygga upp det egna bryggeriet i Brooklyn och för att chefa över bryggeriet i Utica. 1996 invigdes bryggeriet i Brooklyn av dåvarande borgmästaren i New York, Rudolph Giuliani och skålade i Brooklyn Brewery’s första öl från det egna bryggeriet som numera, tack vare Garrett Oliver, är världskänt. Ölen som skålades var en Brooklyn Weisse.

Garrett har sedan dess inte bara skapat en mångfald av olika prisvinnande öl, han har hunnit med massor annat, t ex har han varit domare på Great American Beer Festival de senaste 20 åren, skrivit flertalet böcker, bland annat en ölvariant av den kända ” Oxford Companion To Wine” som kallas, lite fyndigt, för ”The Oxford Companion To Beer”. Denna bok är en ölbibel författade tillsammans med de främsta ölexperterna i världen och ett absolut måste i varje ölnörds bokhylla.

Han har även varit en drivande kraft i att förändra hur USA ser på öl sedan efterkrigstiden, och menar att craft beer brewing som vi ser den idag är ingen trend utan ett återvändande till normalläget. Ölen hade rånats på all smak och därför vann den mark då det inte fanns något att intetycka om, eftersom ölen inte smakade något, resonerar Garrett i en intervju i New Yorkbaserade Gothamist. Vidare jämför han smaklös öl med det i USA omåttligt populära Wonder Bread (Ganska snarlikt vår svampiga långfranska), eftersom det heller inte smakar något alls, och således inte finns något att inte tycka om.

Runt 2003 hade Brooklyn Brewery så pass mycket ölmuskler att man tog distributionen till en nationell skala med samma jättar som grundarna Steve Hindy och Tom Potter hade kämpat mot när dom hade försökt att sälja Brooklyn Brewery’s öl från sin lilla lastbil med handmålad logotype.

 

Ytterligare 9 år senare kan man njuta en Garrett-bryggd i över 20 länder, och som nämnt är Sverige en av de absolut största marknaderna. Vi är såklart nyfikna på vart både bryggeri och Garrett Oliver har utvecklats om ytterligare 9 år, i dagsläget verkar det inte finnas några gränser.

Vi träffar honom under veckan på lite olika event och vi hoppas få både tjuvtittar på nya öl som att bara ha allmänt trevligt i denna ölgurus sällskap, för han är verkligen rackarns trevlig.

 

//M2

 

Vad sker i veckan och lite mer Brooklyn/Garrett:

Manker Beer News: Brooklynspecial på Storstad, torsdagen 26e april
Uppdaterat: Meny och öllistor släppta inför Garrett Olivers besök i Stockholm 25-27e april
Just in – Beer makers dinner med Garrett Oliver 25e april
Breaking news – Garrett Oliver till Sverige och Akkurat i april
Manker Beer Tv – Episode 1 – Garrett Oliver från Brooklyn Brewery
Garrett Oliver till Sverige – uppdaterat och så
New York del III – Brooklyn Brewery tour + öl

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply