Categorized | Ölrecensioner

Sommarens stout? – Amager/Goose Island RyeKing

Ölfestivaler och öltävlingar brukar kunna leda till rätt galna samarbetsprojekt (det kommer ske mycket efter Copenhagen Beer Celebration..) och nedan öl är ett bra exempel på hur trevligt det internationella ölcommunityt är och hur lätt det ibland kan vara att gå från idé till färdig öl. I maj 2010 var Amager Bryghus över på World Beer Cup i Chicago och mötte där John Laffler från Goose Island. De ställde då frågan till John om han inte ville brygga öl med dem – vilket i sin tur resulterade i RyeKing, en rågstout med 22% rågmalt. Nu har ölet letat sig till Sverige och kom till Systembolaget i juni ( art. 11653, 500 ml, 49,90 kr) och det finns fortfarande ett gäng flaskor kvar – så missa inte att köpa ett par.

Vi som gillar (imperial) stouts har nog alla någon gång druckit mörka öl från både Amager och Goose Island och märkt av hur bra de har varit (säger bara Hr. Fredriksen, Rågporter, Bourbon County Stout och Night Stalker). Så när två stycken bryggerier med den bakgrunden möts så är det bara att gnugga händerna och hoppas på något bra.

 

Amager/Goose Island RyeKing

 

Utseende: Mörkaste bruna vätskan med fint chokladfärgat skum som lägger sig som rester på glasväggarna och en chokladfrostad hinna på vätskan.
Doft: När jag tänker mig en rågstout så är det en rå och pepparkryddig rågmalt som ger skjuts åt stoutens choklad- och kaffearomer som kommer upp i huvudet. Så är det delvis, en fyllig nästintill fruktig wiskös arom med mörk choklad och kaffe får kanske inte en pepprig ton från rågen men likväl en lite rökigare sådan. Lite humlebeska kommer också igenom den annars så maltiga aromen.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rätt len och mild i munnen, men inte vattnig utan det finns en chokladsåsliknande kropp. En distinkt humlebeska finns men jag tycker att det går bra mot den rökiga choklad- och kaffebetonade smaken. Det finns en sötma och en fruktighet som verkligen lyfter smakintrycket och med den bittra eftersmaken så pendlar det hela tiden bland olika smakfokus. Lättdrucket är det, och riktigt gott.

Betyg? – Bättre (+). Det här är riktigt bra och milt men ändå väldigt smakrikt. Lätt kropp men ändå så len och chokladsåstjock. Smakerna är av toppklass och variationen och komplexiteten dem sinsemellan är även det av imponerade kvalitet. Amager och Gosse Island visar igen hur bra man är på sina mörka öl och när de nu har slagit sig tillsammans så blev det just så bra som man hoppats. Det blir att köpa på sig fler av den här, för 50 kronor för en 50 cl flaska är inte dyrt för en såhär bra öl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Sommarens stout? – Amager/Goose Island RyeKing”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Sommarens stout? – Amager/Goose Island RyeKing (Manker Beer) […]


Leave a Reply