Categorized | Ölrecensioner

När chokladdrycken blev sexig – Foothills Sexual Chocolate

När jag var yngre brukade jag blanda ned müsli i chokladdryck för att mixa ihop en chokladsmakande gröt som jag glatt satt och mumsade i mig, lite syndigt men oerhört gott. Tar man ett par av de delarna – choklad och müsli så har man lite av vad som brukar kännas av i många chokladstouts, chokladsmaken och havrets avrundande touch med en viss sötma.

Jag vet inte varför denna rätt irrelevanta anekdot dök upp i huvudet men kanske är det för att Foothills Sexual Chocolate Imperial Stout påminner om den smak jag fick genom min barndoms variant på chokladöl. Foothills Brewing, beläget i Winston-Salem, North Carolina, inhyser också Carolina Beer Company och får väl räknas som ett “normalstort” amerikanskt mikrobryggeri. Varje år har men en liten releasefest för Sexual Chocolate där det limiterade ölet säljs. Ölet är en imperial stout med kakao och vi har provat flaska 736 av 1000 som sattes på flaska i februari 2010.

 

Foothills Sexual Chocolate

 

Utseende: En vacker chokladbrun mörk vätska sipprar ned i glaset med ett espressobrunt skum ovanpå.
Doft: Det är en ovanligt ren arom där man tydligt kan plocka ut kakao och kaffe var för sig men också tillsammans. Det är inte alltför hårt rostad malt vilket ger även lite fruktiga dofter och färsk kaffeböna. Jämför man med liknande imperial stouts så är den här betydligt mycket mildare, kanske lite tråkigt – men samtidigt med en tydligare och renare arom.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Förvånansvärt lätt till kroppen men ändå mild och len med en lite torrare kakao och espressofinish. Det är nästan mer kaffe än kakao och balansen mellan choklad och kaffe är elegant. Det är en torr bitter eftersmak som drar tanken mot att tugga på riktigt mörk choklad utan samma chokaldexplosiva smak.

 

Betyg? – Bättre. Föredömligt balanserad. Len och mjuk i munnen med en bra variation av beska, mjukhet och en lagom rostad malt. Det vore roligt, som alltid, att prova den olagrad för att se om den har en lite kraftigare beska och kanske en tyngre kropp, samtidigt var det här som att dricka en god chokladdryck så det vore dumt att klaga.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “När chokladdrycken blev sexig – Foothills Sexual Chocolate”

  1. Går denna att få tag på i Sverige? I så fall när, var och hur?
    Jag älskar ju Brooklyns ChocStout – hur funkar den jämförelsen?

  2. Alexi says:

    Kul att läsa, har en som står hemma

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply