Categorized | MankerBeer Talk

Uppmaning till läsare och ölskribenter: Angående rapporteringen om Systembolagets nyheter – Tillsammans är vi starka!

Nedan inlägg är en hyllning till alla de ölskribenter som finns där ute och riktar sig nog lika mycket till dessa som till alla de ölintresserade läsare och följare som tar del av dessa skribenters verk. Kanske inte av samma anledning men jag vill ändå lyfta fram det som en stor bedrift och samtidigt be om allas ert stöd.

Häromdagen kom ett stycke trevlig nygammal information från Systembolaget; äntligen uppmärksammar de alla ölskribenter där ute i stugorna. Ölskribenter som använder för Systembolaget något nya media och istället för att publisera sina alster i tidning eller att synas i TV-rutorna så publiseras det på hemsidor, bloggar, facebooksidor och twitter. Vi har sedan i våras haft detta samarbete med Systembolaget och är riktigt glada att få sällskap av fler skribenter som kan hjälpas åt att ge alla er ölintresserade bättre och mer information om vad som sker på Systembolaget, vilka öl som kommer etc.

Intresset för öl har ökat stort under de senaste åren, mycket tack vare er ölbloggare. Vi på Systembolaget tycker att ni är viktiga och vi kommer därför inom kort börja ha speciella provningar för just ölskribenter.

Med tanke på vad olika ölskribenter har presterat det senaste året, inte bara som sin roll som skribent om öl utan framförallt som reklampelare för den dryck vi har ett stort intresse så kan vi se tillbaka på saker som; BeerStudio, AlltomÖlfestivalen, Hello, My Name is Ingrid, att M2 är med och startar upp BrewDog Bar i Sverige och ändlös rapportering festivaler, provningar med mera. Det går att förändra och det går att sprida intresse. Men vi behöver alla er, läsarnas support. Vi är inga experter, vi ser oss knappt själva som några utpräglade skribenter utan utvecklas, lär oss och försöker fördjupa oss hela tiden. Men, och jag kanske inte talar för alla men jag talar helt klart från oss på MankerBeer – vi skriver inte för att vi tjänar något på det, vi skriver för att vi tycker att det är oerhört jäkla kul och vi vill ha kul tillsammans med de som ägnar ett par minuter om dagen med att läsa eller se på det vi gör.

Många ölbloggare har här och där undrat om detta med ölskribentsprovningar och vi ställde helt sonika frågan till Systembolaget, nedan är en sammanfattning av svaret:

Ett urval till dessa provningar görs genom att Skandinaviska Ölskribenternas Föreningens medlemsregister används (vi är dock inte med det sä ni kan alltid prova att kontakta Systemboalget själva om ni inte är med där då det inte är ett krav, men underlättar då föreningen har bra medlemskriterier). De har också sökt efter olika typer av bloggar, hemsidor och ölskribenter på nätet för att därefter tillsammans med ansvarig inköpare av öl besökt de bloggar/websidor/etc som var relevanta för att se så att de uppfyller Systembolagets kriterier, dessa är dessamma som för övriga dryckesskribenter för vin och sprit. Kriterierna är kort att man inför varje lansering ska recensera nyheterna i ett etablerat media eller en websida med en stor besöksbas, detta för att de få platser som finns ska få så stor genomslgskraft som möjligt. De skribenter som väljs ut kommer varje år att följas upp varpå nya ansökningar kan tas in för 2013.

Vissa kanske ser detta som orättvist medan andra kan se det som att Systembolaget vill kvalitetssäkra sitt samarbete och jag hoppas att vi alla ser det som en möjlighet – mellan skribenter och läsare att skapa ett större intresse för öl. Så skribenter, prata ihop er, hjälp varandra och sikta framåt; läsare – hjälp de bloggar/hemsidor/etc ni verkligen gillar. Var aktiva om ni önskar, detta är upp till var och en och vi följer olika media av olika anledningar. Men tänk också då på att vi tillsammans kan växa och göra det vi älskar än bättre!

 

Med hopp och humle för framtiden

Manker & M2

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Uppmaning till läsare och ölskribenter: Angående rapporteringen om Systembolagets nyheter – Tillsammans är vi starka!”

  1. Jag vet inte hur vanligt (jag vet att det händer) det är att ölskribenter får tillgång kommande nyheter (dvs innan de släpps på bolaget). Annars är det ju svårt uppfylla det första kriteriet;
    “Kriterierna är kort att man inför varje lansering ska recensera nyheterna i ett etablerat media eller en websida med en stor besöksbas”

    • manker says:

      Det som menas är att man för att få fortsätta gå på dessa ska ha rapporterat från dem, eller snarare kring ölen som kommer än provningarna. Det är alltså att du ska ha en grad av seriositet, erfarenhet, läsarbas och sedan då också förmedla nyheterna på ett “journalistiskt” sätt. så som jag har förstått det. Men jag tror att Skand. Ölsk. För. har haft kontakt å sin sida med Systembolaget och kan svara på vilka kriterier som appliceras

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] är svenska ölskribenter inbjudna till Systembolagets provningar vilket vi på MankerBeer välkomnar då vi satt som får bland vargar tidigare medan vi glatt […]


Leave a Reply