Analys inför Systembolagets släpp 1’a september, del 1 – Tillfälligt höst + T5

Äntligen är det dags för släpp på Systembolaget igen och denna gång är det ett på många sätt speciellt sådant då det är ett för första gången är ett “helgsläpp”. Tidigare har man oftast förskjutit släppet framåt vid de tillfällen den 1’a (eller tidigare även den 15’e) föll på en helgdag – men så inte denna gång. Varför tror jag inte riktigt någon förstår men det är en bra chans för alla de som inte har möjlighet att ta ledigt mitt i veckan som nu kan ställa sig utanför sitt Systembolag och vänta in att klockan slår 10.

Numera är svenska ölskribenter inbjudna till Systembolagets provningar vilket vi på MankerBeer välkomnar då vi satt som får bland vargar tidigare medan vi glatt provade oss igenom nyheterna. Förhoppningsvis kan detta innebära inte bara bättre rapportering om öl utan även att öl uppmärksammas något mer.

Tillbaks till det viktiga, ölen nu då. Denna månad är det både Oktoberfestölen, “tillfällig höst”-släpp (öl som kommer att finnas på Systembolaget de närmsta månaderna) samt de sedvanliga T5-T7 (exklusiva) släppen. För att hålla det kort och koncist så går jag nu igenom det tillfälliga höstsläppet och sedan T5-släppen. T6 och T7 går jag igenom imorgon och Oktoberfestölen än efter det, men ni kan redan nu hitta alla ölen längst ned eller på vår lista inför Kommande Ölsläpp.

Bland höstens tillfälliga nyheter finner vi en stor del amerikanska nyheter där väl främst Lagunitas Maximus och New Dogtown Pale Ale står ut tillsammans med Magic Hat Demo Black IPA. De två tidigare är Sverigenykomplingar från ett väldigt uppskattat amerikanskt bryggeri och nu när de är desto färskare än vad de brukar vara när man hittar dem i exempelvis Danmark så kommer de till sin fulla rätt. Då de ligger runt tjugolappen per flaska så blir de perfekta komplement till exempelvis Sierra Nevada Pale Ale och Torpedo. Magic Hat är en gammal favorit från min tid i USA och deras Black IPA ingår i en demoserie med lite spännande “limited edition”-öl, de ska inte vara lika kraftiga eller kaxiga som många andra mörka IPAs utan tanken är att göra öl som passar en bred massa men som ändå smakar väldigt gott. På tal om hundar och sådant så är Flying Fog Dogtoberfest Märzen tillbaka även i år men denna gång i tillfälliga hösttsläppet och inte bland oktoberfestölen. Jag tycker att den liksom all oktoberfestöl inte riktigt är min sak, men vid rätt tillfällen så har den varit väldigt läskande och bra sällskapsöl.

Sigtunas Prince of Darkness var en av de öl som imponerade mest på mig, troligen var den väldigt färsk då jag provade den då det var en underbar tropisk ton på den vilket jag tror har satt sig lite nu. Men här har Mattias Hammenlind lyckats bra och det ska bli intressant hur den har utvecklat sig sedan i somras.  Även Dunkel Lager från samma bryggeri är lika bra som i fjol och har en mjuk, runt fruktig smak vilket ger variation till de mörkare smakerna. Jag är ledsen men Arboga Höstlager känns inte riktigt som min sak, överhuvudtaget utan vill man ha något lättdrucket och med ett rätt begränsat smakspektrum skulle jag hellre satsa på Shepherd Neame Sppoks Ale – en traditionell brittisk ale, lättdrucken och bra men utan att göra något större avtryck.

 

Magic Hat Demo Black IPA
Tydlig rostad karaktär med viss fruktig, måttlig sötma som bas. Toner av något hårdare torrt rostad malt. Smaken har en bärigare fruktighet och salt lakrits som bäddas in i kaffe. Tycker inte den har lika mycket IPA som mer humlad mörk ale (Bra+).

Sigtuna Prince of Darkness
En något tunnare vätska. Doften är ljuvligt humlefräsch med stor nyponblom, passionsfrukt och tropisk fruktpure. Under är godistoner o päron. Rejält humlad och troligen satt torrhumlingen i. Amerikanskt humlad och humlekottarna känns liksom mörk malt och en bra mix av tropik och mörkare chokladsås med inslag av bränt. Kan växa än mer tror jag. (Bättre)

Shepherd Neame Spooks Ale
Doften är traditionell brittisk ale med kola, bitter karamell och lätt citrusblomighet. Kanske något svampig. Smaken är likom doften ”traditionell” med karamell, citrus och blomster. En god brittisk ale, kanske inte mycket att höja ögonbrynen för. (Bra)

Lagunitas Maximus
En maltighet som blir unken i Danmark har nu tydligare sötma och bitterhumle i sig med dov tropik och persika. Smaken är liksom doften mer blommande och fräsch och nu är första gången utanför USA som jag tycker att humlesmaken kommer fram. Beskan känns passande och är lättsam med citrus och en uns grape. Mer uttrycksfull och har vissa inslag av DIPA med en mer torkad humlebeska och humlekotte som dammats till lite. Samtidigt gillar jag att äntligen få upptäcka dess fruktighet. (Bra+)

Lagunitas New Dogtown Pale Ale
Riktigt gulgyllene. Tydlig malt med lite inslag av vört, viss sötma mot citrus och kombinationen av humlekotte och citrus tillsammans med vörten. Smaken är som en mildare apa, om man ens ska dra det dit. Som fräsch, ljus PA gör den sig bäst. Jag tycker den är lättdrucken, fräsch och balanserad. Inte för humlecentrerad utan går på Lagunitas väg av att göra “vänliga” öl. (Bra+).

Sigtuna Dunkel Lager
En gammal favorit som åter gör sig riktigt bra med en fruktig mörk karamellmaltig dunkel. Inslag av espresso mot en frisk fruktighet som sedan går åter mot det mer rostade slutet. Hoppas den får bibehålla fruktigheten för det här är som en ipa utan mycket beska (sett till fruktigheten) och en mörk dunkel med det mörkt maltiga men ändå rätt lättsamma. (Bättre)

Arboga Höstlager
Citrus och lite blaskig kartongmalt, ofräsch eftersmak. Nä, skippa dessa. (Ok)

Flying Dog Dogtoberfest Märzen
Tydlig malt med viss strävt bitter beska, mycket kola, limpa och karamell. Vissa inslag av torkad frukt. Fokus på malt vilket jag redan visste om, en sån där öl som passar perfekt vid vissa tillfällen och inte vid andra. (Bra)

 

I T5-modulen, de cirka 30-40 något större butikerna med ett mer exklusivt sortiment finner vi ett par riktiga klassiker där det främst är Stone Russian Imperial Stout 2012 och barley wine’et Old Guardian 2012 från samma bryggeri. Två öl som mår bäst av lite lagring men som redan nu bjuder på rejäla smakupplevelser, som lämpligen görs tillsammans med någon då en flaska kan vara rätt maffig (eller alldeles underbar). Likaså kan Wisbys jubileumöl V Jubileum kan nog må bäst av att stå undangömd ett tag för att få bourbontonerna att dämpas något och låta ölet börja utveckla lite mer komplexitet. Ölet är tänkt att fira bryggeriets (som ägs av Spendrups) femårsjubileum och jag tycker trots allt att man gör rätt bra öl, målgruppen är inte ölnörden utan alla de som vill ha något annat än en stor stark men utan att ta något dyrt, speciellt eller alltför smakrikt. För den som inte vill lagra ölet men ha något amerikansk så är Lagunitas med även i T5, då med Lucky 13 Alt bryggd till bryggeriets 13-årsjublieum. Ölet är en amerikansk strong ale som jag tycker pendlar mellan en kraftigare altbier och en mildare IPA med den typiska hussmaken Lagunitas har uppblandat med fräscha humlesmaker och samtidigt en bra maltsötma.

Två öl som däremot bör drickas så fräscha som möjligt är Amager och Port Brewing härliga samarbetsbrygd Wookie IPA. En smakrik och ren IPA när den är som bäst, fräsch och väldigt lagom – vilket är det som gör den härlig. Den andra av de två är även det en dansk, Schopenhauers Vilje från Djaevlebryg. En humligare ale mer än fullgod american pale ale som jag nästan tyckte var mer åt en upphumlad lager sett till hur lätt den var. Balanserad beska med smaker som drar åt gräs, grape och citrus. Det är mer danskt detta släpp och Indslev, det danska bryggeriet som gör alla sina öl med vetemalt  har med ett spännande fempack med allt från vetestout till vetebock och veteipa. Man kanske inte gillar alla fem men någon favorit är lätt att hitta och jag tycker det är minst lika spännande att prova single hop öl som att se vad vetemalt gör med fem olika typer av öl. 130 kronor för ett fempack är dessutom väldigt prisvärt, så köp ett och kör en paralellprovning med dem är vårt tips.

 

Stone Russian Imperial Stout 2012
Ljuvlig mixtur av choklad, mörkt socker, starkt kaffe, kaffebönor och lite brännande fruktlikör. Kanske något vild och bör tämjas med iaf ett halvår i källaren. Det här är RIS när de är som bäst, lite alkostyrka till en början men med varianter på choklad, dränkta i kaffe och med mörk bärighet. (Bäst)

Stone Old Guardian 2012
Mysigaste barley wine-sötman parerad med lagom beska, citrus, grape o limekombo samt släng av torkad frukt. Karamell och lagom torr beska med inte för kraftig alkoholstyrka. Viss fruktighet som bara kan bli tydligare. När bra bw’s får ligga blir den bättre och det här är en av de som alltid har riktigt bra lagringspotential. (Bäst)

Lagunitas Lucky 13 Alt.
Fruktig sötma med citrus, passionsfrukt och söta tropiska frukter med inslag av vinbär och kanske t.o.m mynta. Fräsch och frisk med lite mer tryck i smakerna än andra alts. Genomgående i Lagunitasölen är en viss hussmak som återfinns även här. En öl att dricka igen. Altbier eller mildare och mer maltrunda ipa? (Bättre)

Djaevlebryg Scophenhauers vilje
Lagerlätt, men med en bra kropp och fräsch blommig, lätt honungsliknande ton och bra rundör. Bra bitterhet utan att bli för tydligt humlig i smaken. Doften är som smaken. Upphumlad ale men känns mer som en rundare och fylligare lager. (Bra(+))

Wisby V Jubileum
Trälagrad med tydligt wiskösa inslag av vanilj, träsyra och toffee. Smaken är desto lättare än den lite kaxigare doften antyder. Väldigt tydlig lagring på bourbonfat (?). ändå rätt måttlig och inte alltför alkohlstark eller tryckande i smaken. 8.5% hade lätt kunnat vara mer – och mindre. Lite tequilaliknande inslag dök snabbt upp av det agave- och kaffeliknande sättet. (Bra+)

Amager / Port Brewing Wookie IPA
Amagers rena huskaraktär av citrus och ljus malt. Smaken har en ren och tydlig humlekaraktär med citrus och välmående humle med bra, lagom, beska. Inte den fruktigaste IPAn men oerhört lätt att tycka om. En ren och välmående IPA. (Bättre-)

Indslev 5-pack

Indslv Sort Hvede
Kaffegröt, vetens rundande och mjukgörande sötma går in med kallt svart kaffe med lätt brända eftertoner och torrt slut. Torr men rund och likväl söt i munnen. Smaken har mildare fruktiga kaffebönor i sig med ett uppfriskande fruktig eftersmak. Väldigt lättdrucken och väldigt lätt att tycka bra om. (Bra+)

Indlsev Spelt Bock
Bockölets rökighet anas liksom den tunnare karaktären som har lite alkohol, en uns kaffe och chokladkola. Eftersmaken har mer kaffekola. En god bocköl absolut , men en rätt opersonlig brygd om än med den runda trevliga vetepuffen. (Bra+)

Indslev Hvede IPA
Frisk men något obalanserad helhet. I aromen så anas humligt citrusvatten – om änmed  bra citrus. Smaken är lite syrlig vilket passar de som vill ha syrligare citrus men det släpper igenom lagerliknande bismaker vilket jar hag svårt för. Trots det en rätt så tydlig vetebas men kanske lite för tunn för min smak. (Bra-)

Indslev Hvede Bock
En renare arom än “spelten”, vilket också gör den tråkigare. Smaken är sötare, har mer kropp och den lite kafferökiga karamellen från bocköl. Men jag har svårt för dessa och den sticker inte ut mot andra bocköl. Lite för opersonlig. (Bra-)

Indslev Svane Hvede
Frisk hefe med citrus och en koriandertorrkryddig finish. Smaken är mild men ändå stabil och kryddigheten är inte alltför påträngande utan det är citronfinishen hos koriandern som gör fint för ölet. En av de bättre i mitt tycke vilket säger mer om serien av öl än om just denna. Frisk och vänlig. En stabil samling öl som kan passa en bred massa. (Bra+)

 

Systembolagets Nyheter 1a September 2012

(modul, artikelnummer, namn, land, volym, pris, antal)

 

® Manker rekommenderar
® M2 rekommenderar

Tillfälligt sortiment Säsong

T9 11206 Black Isle Jocktoberfest Storbritannien 500 24,90
T9 11210 Löwenbräu Oktoberfestbier Tyskland 500 19,90
T9 11215 Nils Oscar Oktoberfest Sverige 500 25,90
T9 11220 Mohawk October Unfiltered Sverige 330 19,80
T9 11232 Bryggmästarens Oktoberfestöl Sverige 500 16,90*
T9 11246 Red October Sverige 330 16,50
T9 11250 Paulaner Oktoberfest Bier Tyskland 500 20,90
T9 11252 Ankerbräu Oktoberfest Bier Sverige 500 19,90
T9 11253 S:t Eriks Oktoberfest Sverige 330 16,90
T9 11261 Samuel Adams Octoberfest USA 355 17,90
T9 11278 Kaltenberg Oktoberfest Sverige 500 17,90*
T9 11281 Spaten Oktoberfestbier Tyskland 500 19,90
T9 11286 FrEQuency No Sleep Until October Sverige 330 19,80
T9 11298 Hofbräu Oktoberfestbier Tyskland 500 19,90

 

Tillfälligt sortiment Höst

BAS 1427 Arboga Höstlager Sverige 330 12,90
BAS 1478 Sigtuna Dunkel Lager Sverige 330 14,90
T1 1605 Spooks Ale Storbritannien 500 23,90
T2 1569 Lagunitas Maximus IPA USA 355 23,90 ®
T3 1443 Slottskällans Black IPA Sverige 330 24,60
T3 1486 Sigtuna Prince of darkness Black IPA Sverige 330 26,10 ®
T3 1617 Lagunitas New Dogtown Pale Ale USA 355 20,90
T3 1641 Magic Hat Demo Black IPA USA 355 24,90 ®
T5 11639 Flying Dog Dogtoberfest Märzen USA 355 25,90

 

Små exklusiva släpp

T5 11714 Indslev Hvede 5-pack (Hvede Hefe-Weizen, Weizenbock, IPA, SPelt Bock Four Grain, Sort Hvede Stout) Danmark 1650 130,00 3200
T5 11741 2012 Wisby V Jubileum Sverige 750 99,00 4500
T5 11750 Djaevlebryg Schopenhauers Vilje Danmark 500 44,90 9000
T5 11620 Stone Old Guardian Barley Wine Style USA 650 82,61 2160 ®
T5 11663 Stone Imperial Russian Stout USA 650 86,80 3480 ®
T5 11762 Lagunitas Lucky 13.alt USA 650 58,60 7200
T5 11672 Amager Wookie IPA 2012 Danmark 500 47,90 8400 ®®

T6 11787 Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel Norge 250 65
T6 11788 Chimay Spéciale Cent Cinquante Belgien 750 109
T6 11796 Abstrakt 10 Storbritannien 375 129 ®
T611667 Mountain Goat IPA Australien 640 65,50

T7 11618 Beelzebub’s Jewels Australien 750 376,70
T7 11696 Alesmith Old Numbskull USA  750 169,00 900
T7 11798 Saison Dupont Dry Hopping 2012 Belgien 1500 185

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

15 Responses to “Analys inför Systembolagets släpp 1’a september, del 1 – Tillfälligt höst + T5”

 1. Pilsnerrogge says:

  Det är inte alls första gången det är helgsläpp, snarare tredje eller fjärde gången.

  • manker says:

   När har de tidigare varit? jag har aldrig sett ett helgsläpp förr?

   • arno says:

    Om man räknar in lördagen i helgen så har det funnits helgsläpp – dock inte på söndagar vad jag kan minnas (hade väl dessutom de facto blivit måndagssläpp innan internetbeställning var möjlig)

   • Delreich says:

    Av systembolagsagenten att döma så var det två lördagssläpp i augusti 2009.
    I oktober förra året var det också ett; bara fast sortiment då dock.

    • manker says:

     Fast vet jag, men de “bryr man sig inte om” då de mer eller mindre redan står i butiken och vill minnas att ett par av de ölen redan hade smugit sig in på hyllorna något tidigare.

     Så hösten 2009 var det senast, intressant. Ska kika på det imorgon. var inte lika frenetisk “köare” då så får skylla misstaget på min brist av erfarenhet då 😉

 2. Delreich says:

  Nånting står inte helt rätt till med Oktoberfest-ölen. Ingen av 112{10,46,50,61,78,98} finns listade* på bolaget.

  Det är alltså:
  Löwenbräu
  Red October (Gotlands)
  Paulaner
  Samuel Adams
  Kaltenberg
  Hofbräu

  Inga små producenter direkt, och flera av de mest väntade. Kommer de senare, eller vad har hänt?

  * 11246 finns faktiskt, men det är Scarecrow. Något ännu mer galet där.

  • manker says:

   Underligt då samtliga finns med i den lista som släppts. Men de ska komma om inte annat.

  • delreich says:

   Var kanske inget extra galet med Red October trots allt; alla andra listar den som 1246, så antar att ni har råkat peta dit en etta för mycket.

   Finns fortfarande inte med i bolagets system, trots att det bara är 14 timmar kvar tills släppet. Ska man tro att de kommer den 14:e eller 15:e i stället?

   • manker says:

    Stämmer nog, underligt då alla har “11xxx” som art.no förutom den. men står 1246 även på Systembolagets lista jag har här.

    De ska ju släppas imorgon även dem, men ser man på t.ex. Systembevakningsagenten så verkar det vara fler av oktoberfestölen som inte ligger inne. Vet faktiskt inte vad det kan bero på :/

 3. rojo says:

  Systembolaget själva hävdade att det var “fel i maskineriet”. Jag misstänker att någon skrev fel datum i fel fält och därför kom inte dessa produkter ut på webben förrän vid säljstarten.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] skrev vi om de öl som kommer att dyka upp på Systembolaget nu på lördag – både i form av tillfälligt höstsläpp likom öl i T5-modulen. Det är en rätt späckad lördag då det förutom de ölen även kommer T6-T7-öl liksom en rad […]

 2. […] att ha gått igenom först de tillfälliga nyheterna och T5-ölen och sedan T6 och T7 så är det nu till slut dags att också kika närmre på alla de […]


Leave a Reply