Categorized | MankerBeer News

Nya svenska ölaktörer del 5 – Jackdaw Brewery

Vår serie med nya svenska aktörer och spännande nano- eller hembryggerier fortsätter och nu har turen kommit till Uppsala att visa upp vad de kan komma med; Jackdaw Brewery.

Jag har följt dem på deras Facebooksida ett tag och en av sakerna som verkligen imponerade på mig var deras label till Chicouté, en dubbel IPA med hjortron (hört den förr?) som jag gladligen ska prova nu under helgen. Såklart har vi nu fått möjligheten att prova två av deras öl vilka vi ser fram emot att utforska närmre. Men vad är ölet utan att vi får reda mer om männen bakom bryggeriet?

I god anda lät jag dem själva berätta om sig, sin historia och sina öl. Så från Manker Beer, till er alla, Jackdaw Brewery.
De tre vännerna och ölnördarna Fredrik Bjarman, Jan Axaeus och Gabriel Källberg (som många av er nog kan ha sett vara aktiv och ge oss tips på vår Facebooksida vilket vi tackar innerligt för) hade med hål i plånböckerna och utslitna fotsulor ledsnat på att köa utanför Regeringsgatan och så en blöt kväll kom då den naturliga frågan – hur svårt kan det va?

Alltsedan den kvällen har de då enligt dem själva “med berått mod begått öl” vilket de kommer fortsätta med. Trots höga ambitioner så är de ödmjuka hembryggare, men kommer trots det att hals över huvud kasta sig in i den växande marknaden för öl. En marknad som också börjar bli mer och mer öppen för nya och allt mindre aktörer vilket vi verkligen gillar och tror kommer gynna svensk ölkultur.

De har inga tankar på att bli spökbryggare eller pantsätta allt de äger och har eller gå runt med hatten och jaga riskkapital utan vill hitta en medelväg där kapacitet och efterfrågan kan mötas. Ödmjukhet som sagt… Men de vet om att de är nybörjare och som alla nybörjare får man lära sig längsmed vägen och ta batch för batch eller som de säger, “jag skulle ljuga om jag sa att vi helt och hållet vet vad vi sysslar med”.

Hur ser framtiden ut då, vad är planerna?

I skrivande stund så är en affärsplan på plats, vi har ett aktiebolag och vi söker aktivt efter en lämplig lokal att husera i. Tanken är att växa precis i den takt vi själva vill. Ingen av oss gör detta för att tjäna pengar utan för att vi älskar öl och hantverket att brygga. Kompetensmässigt så är vi rustade för det mesta. Vi har en före detta kock, en webdesigner och en biologi och kemilärare som alla tre har ett stort intresse för livets goda.

Namnet Jackdaw kommer ifrån det engelska ordet för Kaja, en fågel Uppsala är känt för och som om man ska tro Bo Bergmans dikt “Den sovande staden” pratar Latin. Att man tog ett engelskt ord som namn beror på att de inte ser några hinder i att en dag kunna exportera svensk hantverksmässigt bryggd öl till andra länder. På samma sätt som att man i Uppsala dricker amerikansk dubbel-ipa borde en amerikan kunna smaska i sig en hjortron-Ipa från Uppsala.

De två ölen som vi kommer prova framöver är Chicouté är en hjortron-ipa inspirerad av Hello My Name is Ingrid och Hardcore IPA från BrewDog samt Zwarte Draak som är bryggd med Belgisk jäst men i upphivsmännens tycke främst en  välbalanserad ale. Mer om ölen framöver i samband med att vi provar dem, vilket vi nog inte kan hålla oss ifrån att göra inom kort!

Följ Jackdaw på Facebook eller på interwebben här (förstaklassig hemsida!).

Tidigare delar:
1. Åre BryggCompagni
2. Kapusta Brewing
3. Bloggarna
4. Sea-Goat Brewing

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Nya svenska ölaktörer del 5 – Jackdaw Brewery”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] presenterade jag Jackdaw Brewery, det uppsalabaserade hembryggargänget med stora planer för framtiden. Nu har så turen kommit att […]

  2. […] i somras skrev jag om uppsalabaserade hembryggargänget Jackdaw Brewery samt om deras hjortron-DIPA Chicouté, en öl som de nu verkar brygga igen – till alla oss […]

  3. […] förra året tog vi och kollade av vad som sker på Uppsalas hembryggarfront då vi gjorde en artikel om hembryggarna på Jackdaw Brewery. Det var de tre vännerna och ölnördarna Fredrik Bjarman, Jan […]


Leave a Reply