Categorized | Ölrecensioner

Årets hembrygd? – Jackdaw Brewery Zwaarte Draak

Tidigare i somras skrev jag om uppsalabaserade hembryggargänget Jackdaw Brewery samt om deras hjortron-DIPA Chicouté, en öl som de nu verkar brygga igen – till alla oss som provat dens glädje. Förutom Chicouté så fick jag även möjligheten att prova deras Zwarte Draak, en Belgian Style Imperial Black Ale. Grunden är en balanserad mörk ale bryggd med en belgisk jäst som de önskat få in utan att den ska ta över och göra ölet till en komplett belgare. Receptet ska vara baserad på Gouden Draak, men är betydligt mörkare och har också belgiskt mörkt kandisocker för lite extra karaktär. Förutom kandisockret så har man haft i en spännande mix av malt där svart-, vete- och pilsnermalt står ut. Humle finns det i de snällare sorterna Fuggles och Northern Brewer. Killarna själva rekommenderade en bit choklad eller rökt kött till ölet och såsom slumpen föll sig så skulle jag steka på en bit välmarinerad entrecote vilket fick agera sällskap.

 

 

Jackdaw Brewery Zwarte Draak

 

Utseende: Inte helt uppfylld flaska var på mina aningar om att det kan gå vilt till uppfylls då det “gushar” (skummar på) rätt rejält. Vätskan som sedan lägger sig i glaset är mörkt svart med ett ljusbrunt fint skum som dör ned till ett litet litet lock.
Doft: Mörkt belgiskt godissocker och mörk saltlakrits med en underbar utvecklad fruktighet som redan nu börjar visa lite komplexitet. Tydligt av torkade plommon, blåbär och björnbär med knapertorra russin och ett passande och väntat alkoholsting.Vissa toner drar åt russin och bär-choklad och andra åt lite bränt trä.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Pang på så smaken till, här väntar man inte. En tydlig belgisk klang med tydliga inslag av mörk belgisk öl (tänk belgisk julöl) med lite aningar av kryddor men desto mer av lakrits, torkade frukter, choklad – ja jag vet inte var jag ska börja eller var jag ska sluta? Lite mjölkig stout ena sekunden och sedan växer alkoholstyrkan till i munnen och paff slår den till med smaker av torkade frukter, bärkräm och en intressant sötma. Sedan vänder det och ebbar ut i lite beskare sviskon, vinös träkrydda och ett snabbt gästspel av – ostkaka. Det slutar aldrig att överraska och jag skulle kunna ägna en dag åt att finna smaker. Lite mer kropp och en flaska undangömd i källaren och så är allt på topp.

Betyg? – Bäst- Mina hembryggarfavoriter Rüdbrygger och Sea-Goat till ära, det här är bland det absolut bästa jag har druckit i hembryggarväg. Skulle lätt kunna gå som en komplex belgisk mörk julöl – any day! Finns vissa småsaker för den petiga men inget jag känner att jag är rätt person att ens försöka peka ut, för jag sitter bara och sippar på vidare från mitt glas och är lyckligt över dsmakkomplexiteten som finns. Alkoholen stör då och då, men bara för en bråkdel av en tredjedels sekund, för sedan så tar smaksensationen över. Ett minus som växer till sig är att ölet när det fått stå och luftas lite blir än mer snäppet tydligare med alkoholen, men jag har överseende med det.. tror jag.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “Årets hembrygd? – Jackdaw Brewery Zwaarte Draak”

 1. Henning says:

  Låter gott! Procent i drycken?

 2. Martin says:

  Låter smarrigt. Hur får man tag på drycken. Privatimport? Vilken leverantör?

 3. Martin: Det är en hembrygd så den går inte att köpa. Någon som gjort på spisen eller i ett mindre hembryggeri.

  Manker/M2: Har ni varit på en hembryggarfestival? Hoppas oavsett att jag får se er på SM i Eskilstuna nästa år 🙂

  • manker says:

   M2 var förbi i år på SM men jag missade det i sista stund pga jobb i Göteborg. Tyvärr var du inte i “er monter” när han var förbi 🙂 Jag vart allt lite butter då jag har läst gott om era öl så ska fasiken försöka komma ned nästa år.

 4. Jackdaw says:

  Hej Martin, och alla andra som undrar hur man får tag på våra öl.
  Vi är precis som Stefan mycket riktigt påpekar än så länge hembryggare. Men ambitionen är att inom en inte allt för avlägsen framtid kunna erbjuda öl till försäljning.

  Tills vidare så får jag hänvisa till vår facebooksida där vi kommer presentera möjligheter att provsmaka i trevliga former. Mest troligt i Uppsala.

  Så, håll utkik med andra ord.

  Skål!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply