Categorized | MankerBeer and Food

Manker Beer and Food: Amerikansk Belgisk öl- och köttgryta

Jag älskar USA; folket, ölet, maten, mycket av mentaliteten och de varierade vyerna. Däremot kan jag förstå de som lite krasst menar att USA i stort inte är känt för sin stora tradition av högkvalitativa mat eller stor matkultur. Visst har vi gumbos, chilis och en enorm tradition av diverese ljuvliga kötträtter men jag kan nog hålla med om att vi i jämförelse har rätt mycket att slå oss för bröstet vad gäller matkultur här i nordeuropa. Därför tänkte jag idag gå igenom ett recept som blandar (blendar?) det amerikanska med det europeiska – i detta fallet en belgisk öl- och köttgryta baserat på ett recept från Mark Scarbrough . Istället för att välja en ljus belgisk amber ale så har vi valt en amerikansk brown ale – visst fungerar till exempel Newcastle Brown men jag föredrar en öl utan tillsatt socker och annat mög och en bra brown ale ger lite fylligare mat och har trevliga rostade toner som fungerar bra mot köttet.

Tyvärr är det lite ont om amerikanska brown ales på Systembolaget utan man får i så fall beställa Shipyards, Brooklyns eller Goose Islands – vilket är segt då det är kollikrav på dem. Av den anledningen kan man gå en mellanväg och ta Brooklyn Local 1 som både är prisvärd och god – en kombo av amerikanskt och belgiskt – och som finns att beställa som styckplock på Systembolaget samt finns i vissa butiker (ett alternativ med helt annat ursprung är Mikkellers Jackie Brown). Enligt vissa fungerar också Anchor Steam bra, vilket är en öl som både är prisvärd och lättillgänglig. Nu är denna rätt ljus vilket är en nackdel då maltigare öl har mer sötma vilket blir underbart med bräserat kött – samtidigt tycker jag att de kryddiga tonerna i ölet nästan alltid blir bra till mat.

 

Köp detta:

  • 3 Skivor bacon, tärnad i 2 x 2 cm bitar
  • 1 Kilo ryggbiff, högrev eller liknande kött – skiva i 3 x 3 cm kuber
  • Ankfett eller bra smör
  • 350 gram skogschampinjoner (vanliga fungerar de med)
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 medelstora lökar, hackade
  • 3 matskedar mjöl
  • Ett par nypor cayennepeppar
  • 2-3 flaskor amerikansk brown ale
  • 250 gram skivade morötter (cirka 1 cm-skivor)
  • 250 gram skivad palsternacka (lika stora skivor/bitar som med morötterna)
  • 25-35 cl buljong (mindre om du använder färdig buljong)
  • 2 matskedar Dijonsenap
  • Salt
  • 1 tesked torkad timjan
  • 1/2 tesked kummin
  • 1/2 nymald svartpeppar
  • 1 lagerblad

Utöver det behöver du också en gjutjärnsgryta eller liknande samt de vanliga kökstillbehören du kan tänkas ha behov av. När du har allt ovan häller du i vanlig ordning upp den ena ölen i ett glas – detta är att dricka under matlagningen. I receptet är det egentligen bara en flaska öl men det är på tok för lite då du vill ha en god sås också så vi har tagit 2-3 flaskor öl istället. Bara att dosera efter hur grytan artar sig, så fyll på lite allteftersom.

 

Moment 1 – Ordna med köttet

Ta fram baconen och snöa lite cayennepeppar över den. Ta därefter och stek baconen direkt i gjutjärnsgrytan tills den är knaperstekt och fin varpå du kan ställa undan dem – spara stekflottet. Dela upp köttet i lagom högar och ta sedan och stek det brunt i baconflottet samt smör/ankfett. Se till att hela tiden ta lagom med kött så att det inte svettas ur vätska varpå köttet kokar i grytan. Stek upp allt kött och lägg sedan bort det. Här är det viktigt att du får en fin brun yta på köttet då du annars riskerar att få en gryta som ser rätt oaptitlig ut med gråa, koka bitar.

 

Moment 2 – Ordna med grönsakerna och gör klart

Foto: Becky Luigart-Stayner; Styling: Cindy Barr, Mary Lyn Hill Jenkins

Hetta upp fettet, lägg den hackade löken i grytan och sautera i 4 minuter. Rör därefter ned champinjonerna och vitlöken och sautera i 4 minuter till. En bra idé är att ta en klunk av din complementary öl. Tillbaks till maten då; när du har sauterat färdigt så kan du röra ned mjölet och låta alltihop koka ihop i en 2 minuter (rör runt så att det inte bränns). Nu är det dags att offra ölet för den goda sakens skull – så häll i ölet i grytan och se till att skrapa runt för att få loss inbrända godsaker. Lägg sedan i baconet, moroten, köttet och de återstående ingredienserna (kryddor, senap, palsternacka etc) och låt det koka upp. Täck över grytan och låt det puttra på lagom värme i minst två timmar (du vill ju inte bränna bort all vätska). Ju längre köttet får stå ju mer luckras fettvävnader och fibrer upp och köttet blir sådär underbart mört. Det du kan göra om du vill ha lite fastare grönsaker är att lägga i dem efter cirka en timme istället. Innan grytan är klar för servering så kan du också med fördel ta bort lagerbladen som inte brukar vara en hit att knapra på.

Servera i en djup skål med hembakta frallor som du kan doppa i såsen. Antingen väljer du att dricka samma öl till maten som du har i eller så kör du mer belgiskt och tar en Westmalle Dubbel.

Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.


Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Manker Beer and Food: Amerikansk Belgisk öl- och köttgryta”

  1. Klükan says:

    Låter smarrigt! Kommer provas!
    Vet inte om jag är slapp i ögonen, men är det beräknat till 4 pers?

    • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

      Förlåt, vi missade den biten. Detta ska räcka till cirka 3-5 personer beroende på hur hungrig man är. Jag föredrar att ha den utan tillbehör annat än lite hembakat bröd, men har man något man prompt till så blir den än mer mättande 🙂

  2. Mats says:

    Provade receptet igår. Istället för det rekommenderade ölet så slängde jag i två flaskor Sigtuna dunkel lager samt en flaska Brother Thelonious med helt lysande resultat.

    Grym höstgryta, tack för receptet!

    • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

      Brother T tror jag är utmärkt ju, både amerikanskt och belgiskt med sötma, styrka och nog med malt.

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] med rätt tillbehör, visst kan man göra det old school-vägen också som med vår chili eller belgiska gryta men visst fasen är det skönt att slippa hålla koll på allting ibland? Recepten är snarlika och […]


Leave a Reply