Senaste nya i Göteborg – Poppelmans Brown Ale Vinterutgåva

Under lördagen i förra veckan kunde man för första gången köpa sig en Poppelmansöl på Systembolaget. Då släpptes nämligen bryggeriets två första öl i det lokala sortimentet/beställningssortimentet och i samma veva dök ett par fat upp av deras vintriga Brown Ale upp.  Denna 4,8% starka brown ale får kanske ses som Göteborgsgängets första riktiga öl och likt de experimentsöl vi har provat under året är det kul att se att de har lyckats hålla en väldigt hög och ren kvalitet. Tidigare på Facebook gick dem under det lätta namnet “vi som startar ett mikrobryggeri tillsammans” men i somras kunde de för första gången avslöja för oss att det var Poppelmans man skulle kalla sig. De 15 vännerna som byggt upp projektet från grunden med ett gediget arbete med testpaneler, diskussionsgrupper och informationsinsamlande får nu då se sitt skötebarn ge sin första frukt.

De första ölen är nämnda Brown Ale och den andra är Vintervärmare tvåtusentolv, men nu är det deras brown ale vi ska testa.

 

Poppelmans Brown Ale Vinterutgåva

 

Utseende: Mörk gyllenbrun vätska med strimmor av rött och orange, skummet är poröst med fint kladd på glasväggarna.
Doft: Toner av nötter och bitter choklad. Doften är nästan lite åt en lättrostad porter och jag kommer att tänka på Grebbestads Ostronporter då doften är rätt mild, ren och lite lätt.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. En härlig brown ale som börjar med allt jag förknippar med en bra brown ale; rostade toner med inslag av både lite torr bitterhet, nötter, viss sötma och som om det inte vore nog även lite chokladknäck. Lite mjölkiga och ibland rökiga inslag. Sedan händer någonting  och just att den pendlar lite mot en porter utan att nå fram gör att den tappar bort sig, men det tror jag att man kan åtgärda rätt snabbt och är egentligen ingenting som påverkar smaken negativt. Jag skulle kanske också vilja ha lite rundare sötma för att lyfta fram smakerna på ett fylligare sätt och göra den mustigare – men det kanske är en smaksak. Den är god, men lite flyktig i smaken.

Betyg? – Bra/(+). En av de mer rena och mest lättdruckna svenska brown ales på väldigt länge och en otroligt bra premiäröl. Visst var det lite småsaker som gör att jag inte skulle kalla den för den mest typriktiga brown ale’en eller så förväntade jag mig bara något annat. Men i en tid när det är många undermåliga lokalproducerade öl på marknaden så känns det bra med en öl som inte är infekterad och som inte bara skjutits ut fort som attan. Drick till en skinkmacka med en god grovkornig senap eller till en pulled pork.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Senaste nya i Göteborg – Poppelmans Brown Ale Vinterutgåva”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] under året. Under slutet av året kom så också Poppelmans Bryggeris två första öl; en brown ale och en […]


Leave a Reply