Categorized | Ölrecensioner

Från västfronten lite nytt – Poppelmans Bryggeri Nya Världens IPA

Sedan mitten av 2012 började det poppa upp små notiser om en Facebookgrupp som kallade sig “vi som startar ett mikrobryggeri tillsammans”, ett gäng göteborgare som hade som mål att öppna ett fullstort bryggeri i Göteborg under året. Under slutet av året kom så också Poppelmans Bryggeris två första öl; en brown ale och en vintervärmare.

Ölen får man säga blev positivt mottagna och både dessa samt de provbrygder vi fick prova under 2012 höll en bra kvalitet och var framförallt väldigt rena i smaken. Ofta kan en ren och tydlig öl men med något mindre smak vara en “bättre” öl än lite mer smakrika men lätt defekta ditos då man lättare kan bygga vidare på de fungerande ölen och modifiera recepten för att få de mer dit man vill ha dem. Bryggeriets tredje öl släpps nu på fredag i de lokala butikerna i Göteborg och i beställningssortimentet och är en IPA de valt att kalla Nya Världens IPA.

På 1700-talet låg Poppelmans bryggeri vid Stigberget för att effektivt kunna lasta Ostindienfararna med öl. Idag är rollerna ombytta! Fartyg anländer lastade med härlig humle till Göteborg.

Till den nya världens IPA har man utöver fem maltsorter använt sig av Galaxy från Nya Zeeland och Summerhumle från Australien för att ge smak och doft av grape och ananas. Ölet finns utöver Systembolaget på vissa platser runtom i Göteborg (läs mer på deras Faceboksida).  Summerhumle från Australien. Det ger ölen spännande inslag av grape och ananas.

 

Poppelmans Bryggeri Nya Världens IPA

 

601210_589579767735190_1294207055_nUtseendet: Disigt persikofärgad vätska med fint vitt, lite kladdigt skum.
Doft: Här blommar det runt med en extra färsk skörd av grapefrukt och färska humlekottar. Fruktigheten är något dov och i trädgården så är det snarare den bastanta karaktären av lime, grape och herbal nyskördad humlekotte som anas. Örtigt och kryddigt mer än fruktigt – men inget fel med det.
Smak: Medelstor med växande munkänsla med bra kolsyra. Vid första touchen på tungan anas stilen av en välgjord men likväl hembrygd IPA – varför vet jag inte, men kanske är den lite för färsk och bör stillas något. Humlen blir oavsett rätt pang på även om beskan är behaglig och just lagom för oss som gillar ett markerad beskt sting i munnen. Vi fortsätter att vara i humlefältet även kring smaken och grape, humlekottar, lime och nyplockade kryddor sprallar runt.

Betyg? – Bra+.  Om vi börjar med det jag gillar så är det hur lättdrucken och snäll den är trots att det är en rätt potent öl. Balansen kan förbättras och likaså humleprofilen som kanske skulle kunna mildras något och släppa fram aningen mer fruktighet men IPA är inte likställt med fruktiga humledate’ar och här har man också lite råare humlesorter, vilket märks i smaken. Jag personligen tycker att den är riktigt god och snuddar på ett lite högre betyg om man bara får ordning på balansen av smaker kontra beska.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply