Categorized | Balder Spekulerar

Balder Spekulerar: Balder summerar 2012 års ölår – En katt med nio liv?

cat_beer_glass_observation_still_life_35303_2560x1600Nu har julen börjat, men det är inte långt innan den likt året börjar ta slut.

2012 har varit en riktig smällkaramell om jag får säga det själv, efter 175 julöl (ja det blir faktiskt så många recensioner på min egen ölsida Ölrådet) så är jag väldigt mätt på den faktiskt, därför ser jag verkligen fram emot 2013. För framtiden ser ljus ut och den börjar i södern…

För oss ölnördar har 2012 varit enormt trevlig med allt roligt som faktiskt har hänt detta året.

Jag tänker på stunderna jag, Manker och M2 har upplevt tillsammans i år. Sour & Bitter där jag och Kristopher låg i ett hav av saccosäckar och blev matad med revben och gueuze (ja det hände faktiskt) av dessa herrar, dagarna efter CBC som var ett superkul blafkriek i Köpenhamn, Stockholm Beer (& någon random sprit) och så framförallt den legendariska kräftskivan som folk nog bara hört ryktena om. De som var där vet vad som hände, men ingen kommer ihåg det. Men detta ska inte vara en tillbakablick över våra interna minnen även om det är många smilband som dras där ute i Sverige av att bara ha hört våra historier om alla tokigheter. Nej detta ska handla om något helt annat.

 

För året 2012 var det året då Sverige och Systembolaget faktiskt öppnade dörrarna för de mindre bryggerierna och då det blev öppet för alla att beställa hem deras produkter till sitt eget bolag. Något som verkligen öppnade för att den svenska bryggerinäringen skulle gynnas och att den, relativt avsaknade, svenska ölkulturen skulle få sig ett lyft. Jo vi har ju några som är riktigt bra där ute, men det är bara en handfull (red. Balder är rätt lokalpatrikotisk och menar att Skåne är landets ölmecka).

Men vad var det som hände?

Från landets alla hörn och kanter började man nu höra om hur ölet inte alls smakade bra och att den där barriären vi tillsammans hade hjälpt till att bryta enbart missgynnande oss konsumenter och framförallt bryggerierna. Det var avsaknad av humle i IPAn, det var röksmak i pale alen och det var smuts i saisonen. På diverse forum gick den ena attackvågen efter den andra och en av dem som fick ta mest stryk var Sigtuna Brygghus.

Med nytt bryggeri så smakade den ena ölen efter den andra inte alls som den skulle och när ölbloggaren Dempa gick på dem på Facebook bröt det loss mer än väntat. Efter lite dåligt beteende från alla håll och kanter kunde vi konstatera att Sigtuna inte riktigt lyckats med vad de ville men att det fanns folk som uppskattade ölet ändå.

Nästa öl var inte heller helt klockren och det började återigen röra på sig i stugorna, men vi stanna där för man sparkar inte på den som ligger.

 

Men samtidigt som det inte gick som det skulle ute i landet så började det att röra på sig här nere i Skåne. Det annars ganska bespottade Malmö Brygghus förändrade i organisationen, förändrade sitt synsätt och förändrade portföljen. Det tog ett litet tag, men vilken förändring det har gjort och ölen är numera inte bara väldigt välsmakande utan framförallt så passar det gemene man liksom inbiten ölnörd.

Men inte bara i Malmö hände det saker, nej utan i lilla Djurslöv reste sig Brekeriet och charmade alla med sina öl på SBWF. Ja jag tänker inte bara på den underbara Saisonen utan framförallt på Cassis som genast blev det högst betygsatta svenska ölet med frukt i sig.

Sigtuna då? Jodå dom gav oss åter Midvinterblot (red. ett av julölen Balder gett högst julindex) och allt dåligt är glömt, man gjorde en redan bra öl bättre och nu undrar jag, har vinden vänt? Har den svenska ölkulturen bara startat och har den som varit nere för räkning ställt sig upp?

Som en katt med nio liv kommer chansen åter, låt 2013 bli året då Svensk ölkultur tog sig mot toppen, för det har börjat i Skåne…

Balder

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

One Response to “Balder Spekulerar: Balder summerar 2012 års ölår – En katt med nio liv?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] en årskrönika på en blog som bara funnits några månader (vill ni ha årskrönika, så börja här). Istället ser vi framåt. Nästa år tror jag blir ett fantastiskt ölår, både för ölets […]


Leave a Reply