Categorized | Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans belgotips

Idag är det premiär för De Röda Djävlarna där Jens Skrubbe och Tomas Danko kommer att husera och lära oss mer om belgisk öl och komma med öltips och annat som berör deras hemland vad gäller öl. Jens kommer på återkommande basis att rekommendera belgiska öl som går att få tag på här i Sverige, antingen direkt på beställningssortimentet men också genom beställningssortimentet. Vill ni läsa mer om Jens så har vi det här inlägget med lite mer om vilka de är. Välkommen säger vi.

________________

IMG_20121219_184740Likt den första kyssen minns jag mycket väl när jag läppjade min första belgiska öl. En kluven känsla av glädje att öl kunde smaka så gott med en känsla av ilska för att denna typ av fantastisk brygd hade undanhållits mig! Ölen var en belgisk blond klosterale vid namn Maredsous 6 Blonde.

Såhär i efterhand förstår jag vilken suverän inkörsport denna öl är till den belgiska ölvärlden. Den flirtar med många sinnen utan att sticka ut åt något håll men ändå med en aning karaktär. Lätt fruktig med balanserad sötma, väl inlindad beska och hög drinkabilitet. En väldigt prisvärd produkt med hög närvaro på många Systembolag. Vill man testa fler öl som spelar på samma bollplan tycker jag att St. Feuillien Blonde är ett fullgott alternativ.

IMG_20121219_184820Maredsous är en äkta belgisk klosterale som sedan 1963 bryggs av Duvel/Moortgat. Med äkta menas att det finns ett befintligt kloster, ett samfund knutet till klostret eller dylikt som får en viss del av intäkterna (red. vill du lära dig mer om vad en klosteröl är, läs detta). Maredsous finns i tre olika varianter där ovanstående är den snälla, förföriska blonden. De övriga är Maredsous 8 Brune, en mörk och trevlig matöl och Maredsous 10 Tripel  som är en mäktig rackare med bärnstensfärgat utseende.

Två bra öl att prova före, under och efter jul och pris och tillgång finner ni på länkarna.

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

2 Responses to “De Röda Djävlarna: Veckans belgotips”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] första kärlek till belgarna var Maredsous 6. Ganska snart därefter upptäckte jag storheten i Maredsous 10 och den fascinationen finns där […]

  2. […] att krångla till det eller på något sätt förvränga eller försköna sanningen kan jag säga att all min kunskap om belgisk öl är grundad i rädslan att bli skriven på näsan, […]


Leave a Reply