Manker lackar, igen – Eller “Lasse Råde får inte min k:rlek”

528603_455536877846204_59115701_nAlltså. Här sitter jag i fåtöljen och smuttar på min helt vanliga lilla öl. Njuter av ledighet, lugn och ro. Äntligen får jag vila ut lite efter julhetsen. En tid för mig själv, med en god öl.

Vem kommer då och förstör den, igen, om inte allas vår okunnige Lasse Råde. Expressens egen hustomte som kan lika mycket om öl som jag kan om reglerna i grekisk romersk brottning. Tidigare har han menat att Sofiero är sveriges bästa öl, Mikkeller Fra via Til är en öl man ska ge till sin värsta fiende och att Rodenbach Vintage är defekt och sur (det är en suröl..). Som om det inte var nog har han fått för sig att APA (American Pale Ale) är ett skämt på öltypen IPA (India Pale Ale) och inte en egen, etablerad, typ av pale ale och vidare tossigheter (läs mer om ölstilar här).

Fördelen med Lasse liten är att han är ett enkelt mål – han kan inte mycket om öl och det är lätt att hålla sig med såna. Men nu har det gått för långt. Mikkeller K:rlek, med humlesorten Citra (vad är cittra?) är en american pale ale med mycket grape, barr och torr skön beska. Den ska vara så. Citrahumlen ger den karaktären. Ölet är rätt beskt, men jämfört med vår/sommar lite mer maltbalanserad.

376644_10151574186538496_811981916_nMan måste inte tycka om alla öl, man måste inte vara nördig, man måste inte förmedla djup och bredd före enkelhet – men måste man för fasiken inte vara saklig? Jag vill inte vara upprepande i mina lackningar och Lasse Råde brukar ha den effekten på mig, mycket på grund utav att han skriver lika dumt varje gång så att jag lackar ur på samma sätt varje gång. Det är såna som han som motarbetar allt det vi kämpar för – en medveten och sund dryckeskultur där vi vet vad vi dricker och hellre finner något vi uppskattar och gillar än att dra i oss tio elefantöl.

Därför ska jag nu istället vara proaktiv – för att vi i framtiden ska få journalister och ölskribenter som vet lite mer än dessa “experter”. I god svensk revolutionsanda har vi därför skapat en namninsamling för att få Expressen att avsätta Lasse Råde.

 

Elakt? Vuxenmobbing? Är vi på MankerBeer ett hot nu? Eller vågar vi säga ifrån och be om bättre journalistik kring öl? Ärligt talat får ni hata mig hur mycket ni vill, skriv till oss och säg att vi inte är mycket bättre  – för det är vi inte, ge oss era kängor och jag lovar att vi ska förbättra oss. För vi lyssnar, vi försöker lära oss mer och vi försöker banne mig veta vad vi pratar om. Det är lätt att det är mycket snack och lite verkstad, därför tar vi fram sprayburkarna, drar ner luvorna och sätter igång.

2013 – året då ölen fick sitt tillkännagivande!

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

11 Responses to “Manker lackar, igen – Eller “Lasse Råde får inte min k:rlek””

 1. MickeW says:

  Helt rätt!
  Det finns ett lass med personer på BeerSwedenForumet som skulle kunna ta över hans penna.

 2. Erik says:

  Visst håller jag med om att han är bedrövlig, men jag orkar inte riktigt bry mig. Som kvällspressen fungerar undrar jag nästan om han inte är utnämnd just med uppgift att irritera och förarga. Värst av allt för Expressen vore om ingen brydde sig. Med ett brett utbud av bra ölbloggar fyller inte längre pressen någon funktion i att konsumentupplysa den som är intresserad av fördjupa sig i ett ämne.

 3. Klodavid says:

  Jag har känt samma sak för Aftonbladets pilsnergubbe till expert! Har glömt hans namn i all vrede!

 4. Alex says:

  Well, det här har vi talat om förut. Nej, personen skriver säkert inte utifrån intresse eller personlig smak. Det handlar om att appellera så många som möjligt. PÅ gott och ont. Som så ofta. Och när det inte ryms perspektiv i dagspress (tro mig, jag försöker) så förlitar vi oss på tips och just bloggar såsom er. /Alex, 26, ölfrälst tillika journalist.

 5. Mattias says:

  Maila hans arbetsgivare/chef istället. Klaga på sakfelen och kompetensnivån, sakligt.

 6. Har snart sålt 4 lådor av Mikkellers K:lek Höst/Vinter på min lilla pub i Vetlanda. Kan folk i en liten stad i Småland känna skillnad på en god öl borde väl även en skribent i Expressen göra det? 😉

 7. Klodavid says:

  Göran Winberg på Aftonbladet är inte mycket bättre. Han borde kallas pilsnergubben istället för ölexperten som han kallas i sin kolumn.

 8. kaj says:

  “2013 – året då ölen fick sitt tillkännagivande!”
  Menar du verkligen “tillkännagivande”?
  http://www.synonymer.se/?query=tillk%E4nnagivande
  Eller menar du “erkännande”?

 9. simon says:

  cittra? – det är ett gammalt fint musikinstrument!

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Glöm inte att rösta fram årets öljournalist/blogg här. Skriv också på listan för bättre öljournalistik i skriven media. […]


Leave a Reply