Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips

-Ursäkta, men kan jag få se det leg?

Om jag har varit på Systembolaget 1000 gånger har jag fått den frågan 950 av dem. Visst, det är jättebra att de kollar och jag brukar inte ställa till med någon scen utan visar det och möts ofta av:

-Ojdå!, -Grattis! eller -Där ser man…

Om ett par månader har jag lagligt fått gå på Systemet i halva mitt liv, det är galet länge! Jag fick alltså köpa öl när vi ‘grävde guld i USA’ eller när Kurt Cobain dog men ändå samma visa gång efter annan. Jag testade ett trick som gick ett par gånger, nämligen att rulla in med barnvagn men efter ett tag trodde personalen att jag hade stulit ungen eller något, för de började fråga igen.

Jag kommer ihåg två tillfällen lite extra tydligt.

oude_geuze_oud_beersel_37_5clDet ena gången var i Stockholm när jag rusade till Systemet på en rast. Eftersom jag hade jobbkläderna på mig var jag ‘naken’ och givetvis frågade kvinnan. Efter vissa övertalningsförsök tvingades jag ge upp, springa tillbaks till jobbet och hämta leget, rusa tillbaka för att visa kvinnan i kassan. Detta tog hela rasten plus att jag blev galet svettig och all ‘ursäkt’ jag fick var:

-Det var ju en skräll!

Tillfälle nummer två utspelar sig i mörka Småland på något avlägset Systembolag. Efter den obligatoriska frågan och mitt uppvisande av id-kortet tar det hela en absurd vändning. Kvinnan börjar hojta till sina kollegor att de ska komma för att gissa min ålder! Snacka om spektakel och man kan bli sur för mindre…

På tal om sur är det dags att plocka fram något av Systemets mest udda ölfåglar, nämligen geuzen! I det ordinarie sortimentet finns det en styck men tack och lov dyker det upp några under de tillfälliga släppen ibland. Oud Beersel Oude Geuze är härligt syrlig, torr och sträv, nästan lite kärv. Toner av grapefrukt, stall, övermogna äpplen, läder och lime går att hitta men denna komplexa öltyp har mer att erbjuda. Oud Beersel är en värdig introduktionsgeuze för den nyfikne och öppensinnade öldrickaren.

Förvisso inte Guds gåva till geuze men prisvärd, lättillgäng och ett bra exempel på en ölfamilj som borde få mer rampljus.

Mer syra till folket!

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

2 Responses to “De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips”

 1. siripim says:

  Tycker den är ok.
  Tilquin som finns på en del bolag är mer prisvärd.
  Men det är obegriplgt att inte 3 Fonteinen finns på bolaget. Eller inte obegripligt. Snarare helt logiskt om man ser till resten av utbudet på bolaget.

 2. trippen says:

  Håller med. Mer syra åt folket. Roligare rus kan man inte ha.

  if u know what i mean

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply