Categorized | MankerBeer Talk

Inför vår födelsedagsvecka: Utlottning: 101 Öl du måste dricka innan du dör (Örjan Westerlund)

IMG_20130121_222219Det här är sista veckan jag och M2 trots vår skillnad i ålder är unga, nyfikna och ser livets alla möjligheter som spännande utflykter – efter fredagen så kommer allt ändras och vi blir baskerbärande, skepparkransprydda pilsnergubbar som hytter med näven åt “unga ligister” som härjar och har sig.

Sista veckan som gentlemen är också sista veckan ni kan rösta på MankerBeer som årets öljournalister och/eller på mig och M2 (ja, vi är galet nog nominerade båda två) som årets ölperson. Sen glömmer ni ju inte att det också är sista veckan, eller snarare dagarna innan ölsläppet denna magnifika dag – 1 februari.

Eftersom det är en vecka som till mycket kommer att bestå av planerandet av en hejdundrades ölfest så kommer kanske antalet inlägg att vara ett eller två färre än vanligt. Det betyder däremot inte att vi ligger på latsidan utan det är mycket möten som ska genomföras i ölets tecken och öl som ska provas och andra framtida spännandeheter som ska planeras vidare.

IMG_20130121_222409Som bot och gottgörande så tar vi igen och lottar ut en bok om öl. Kunskap föder intresse och medvetande, vilket tål att upprepas om och om igen. Så för att dra vårt strå till stacken så sprider vi indirekt ut lite extra kunskap – denna gång genom boken 101 Öl du måste dricka innan du dör skriven av Örjan Westerlund (Stevali förlag).

Örjan har en bakgrund som författare till ett gäng böcker om både öl och whisky, han har suttit i domarpanelen på Stockholm Beer and Whisky Festival och hans böcker har erhållit flertalet aktade titlar. I just den här boken har han gett tips och betyg på 101 olika öl från ett brett spann av ölsorter – som alla finns (eller tills nyligen har funnits) tillgängliga via Systembolaget. Det blir grundläggande information om tillverkning, ingredienser och möjligheten för dig själv att kunna sätta ut betyg på ölet. Ett bra och pedagogiskt sätt att både få lite distans och se vad man tycker om de vanligaste ölen på Systembolaget, samt ett bra sätt att prova dessa – säkerligen med flera öl man annars inte hade provat.

Hur blir boken min?
Skicka oss, anting här nedan som kommentar, på info@mankerbeer.com eller som kommentar på det här Facebookinlägget, dina tips på den bästa lagern, alen och portern/stouten (en för vardera) som finns tillgänglig just nu på Systembolaget sant ditt bästa förslag på ost till öl. Den 1 februari, dagen då vi fyller år drar vi en vinnare av de förslag vi tycker låter intressantast, bäst eller bara mest otippat.

Ex:
Lager – Dugges Lager No.1
Ale – SKA Modus Hopperandi
Porter/Stout – Great Divide Yeti
Ost – Prästost

 

Lycka till!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

7 Responses to “Inför vår födelsedagsvecka: Utlottning: 101 Öl du måste dricka innan du dör (Örjan Westerlund)”

 1. Erik Austvik says:

  Lager-Landsort lager
  Ale-Chimay Bleu
  Porter/Stout-valsviken
  Ost-Chimay

 2. Anders Jacobsson says:

  Lager: Nils Oscar God Lager
  Ale: Dugges Avenyn Ale
  Porter: Nils Oscar Rökporter
  Ost: Falbygdens Brännvinsost

 3. Fred says:

  Lager: Andechser Bergbock Hell (best-sortimentet)
  Ale: Duvel
  Porter:Alaskan Smoked Porter (finns kvar på depån)
  Ost: Västerbotten marinerad i rapsolja, finhackad färsk rosmarin och grovmortlad rosépeppar

 4. Lager: Mikkeller American Dream
  Ale: SKA Modus Hopperandi
  Porter: Fuller’s London Porter
  Ost: Ostbollar

 5. Björn says:

  Lager: Sigtuna Unfiltered Lager
  Ale: Ominpollo Nebuchadnezzar
  Porter/Stout: Courage Imperial Russian Stout
  Ost: Stilton

 6. Alex says:

  Lager: Brooklyn Lager
  Ale: Gulden Draak
  Stout: Yeti
  Ost: Rochefort (gärna med en frestande marmelad, ex fikon)

 7. monument says:

  Lager: American Dream
  Ale: En dag som denna måste jag säga Nebuchadnezzar. HERREGUD!!!
  Stout: Yeti
  Ost: Manchego

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply