MankerBeer Meets: Inför Göteborg En Öl & Whiskymässa – mässarrangör Stanley Wong

StanleyMed ett ökat nationellt intresse för öl, vin, sprit och mat så har vi också sett en ökad efterfrågan och ett ökat utbud av olika former av events, mässor och festivaler för just dessa livets njutningar. Ölfestivalerna har blivit allt fler, kanske till och med fördubblats på bara ett år och sist ut, men bland de första på det nya året är En Öl & Whiskymässa som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan arrangeras den 12-13 april (fredag 15-23, lördag 13-23) och bakom mässan står den vane mässarrangören Stanley Wong. Redan nu, mer än en månad före mässan är lördagens förköp om 7.000 biljetter slutsålda och till fredagens förköp har det sålts ett par tusen biljetter, med andra ord gäller det att vara ute direkt om ni vill ha en garanterad plats att komma in.

Göteborg skulle i fjol ha haft en ölmässa som efter kommunens direktiv och krav sedan fick ställas in och den mindre ölfestivalen på krogen Haket – Bar och sånt må ha varit lyckad, men det har inte riktigt stillat göteborgarnas suktande efter god öl. Ser man på utställarlistan så är det en imponerande lista för en nystartad mässa och flera av landets mer namnkunniga bryggerier och utställare kommer att vara där tillsammans med flera lokala bryggerier.

I god festivalandra tar vi och frågar mässarrangören vad han ser fram emot med mässan och hur arbetet med att få klart de sista pusselbitarna går – så låt oss presentera Stanley Wong. Förresten, missa inte att följa mässan på Facebook för senaste nytt – ni finner sidan här.

 

MB: Kort och gott, hur kommer det sig att just du och Svenska Mässan anordnar den här mässan, och just i Göteborg, en stad som länge saknat och haft svårigheter att anordna en liknande öl och whiskymässa?
SW: Jag startade igång Örebro Öl & Whisky Festival 2008 och arrangerar några större dryckesmässor i Sverige. Göteborg är min födelsestad och jag har tillbringat en hel tid här. Jag tyckte att det var på tiden att Göteborg skulle få sin egen öl- och whiskymässa och därför tog jag kontakt med Svenska Mässan och tillsammans lansera vi mässkonceptet En Öl & Whiskymässa.

MB: Såhär nästan två månader innan mässan har redan närmare 7.000 förköpsbiljetter sålts, hur många besökare räknar ni med och hur många finns det kapacitet för?
SW: Ja, det är hur roligt som helst att vi har sålt närmare 7 000 förköpsbiljetter. Vi är både glada och tacksamma för detta stora intresse. Kapaciteten är runt 10-12 000 personer på två dagar. Vi kommer med all sannolikhet sälja slut på förköpsbiljetterna innan mässans start. Däremot kommer vi kunna ta in fler besökare nästa år då vi har bokat upp 8 000 kvm. Man ska inte gapa efter för mycket första året. Det måste ju vara hanterbart.

MB: Redan nu har flera nya och mindre utställare, såsom lokala Poppelmans Bryggeri samt större och mer erkända bryggerier likt Oceanbryggeriet och Dugges presenterats – vilken balans av utställare önskar ni?
SW: Det är precis detta vi vill ha. På vår mässa ska man få ta del av både den stora och den lilla.

öw_liten_negMB: Bland master classes och provningar kommer det också att hållas en bryggarprovning med flera svenska bryggare som deltar och pratar om sina öl, ett väldigt intressant och på många sätt nytt inslag – hur går tankarna vad gäller provningar och master classes?
SW: När det gäller “Bryggaren bakom ölen” så är det Fredrik Berggren, erfaren ölprofil som fick idén efter att ha besökt Great American Beer Festival i Denver, Colorado. Fredrik är ansvarig för alla ölprovningar och kommer även att vara moderator för detta arrangemang. Vi hoppas och tror att detta inslag kommer att uppskattas.

MB: Med ett allt större intresse för öl, mat, whisky och andra njutningar – ökar behovet av att sticka ut och finna något extra eller eget?
SW: Det märks framförallt i marknadsföringen hos många aktörer. Många skapar allt från trendiga etiketter till en speciell image. Det viktigaste är trots allt kvalitén i produkten.

MB: Vad för öl dricker du helst själv?
SW: Jag är en lager-kille men provar gärna lite olika ale då och då.

MB: Om du får välja ett par utställare,öl eller bryggerier att tipsa om lite extra vad vill du lyfta fram då?
SW: Eftersom att jag bor i Örebro så slår jag ett slag för Närkes Kulturbryggeri som sällan är med och står på de mässorna, förutom på Örebro Öl & Whisky Festival. Jag hoppas att det finns några droppar Stormaktsporter med på mässan. Sedan är jag intresserad av Brekeriet och Poppelmans. Självklart finns det också spännande utländsk öl. Bl. a har vi med en utställare som heter Valfjord och de saluför isländsk öl.

MB: Vad i övrigt får man bara inte missa?
SW: Säg så här att jag tycker att man i lugn och ska gå omkring och fråga och låta utställarna, bryggarna berätta om just sina produkter. Alla har något som man inte ska missa.

Stort tack Stanley, och jag hoppas att vi träffar många av er läsare nere på mässan för självklart är vi på plats och flänger runt.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “MankerBeer Meets: Inför Göteborg En Öl & Whiskymässa – mässarrangör Stanley Wong”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] faktiskt ska ligga/ligger. Det enda vi med säkerhet kan säga är att ölet blir klart till En Öl & Whiskymässa i Göteborg som går av stapeln nästa […]

  2. […] till exempel brittiska Thornbridge ha ölprovningar i både Malmö och Göteborg framöver och till En öl och Whiskymässa i Göteborg nästa helg har man fått dit den trevliga och väldigt duktiga bryggaren Menno Olivier […]


Leave a Reply