Manker Lackar, igen – Eller “Råde ger svar på tal”

warning-7Få lär ha missat någon av mina många lackningar, artikelserien där jag får utlopp för mina åsikter om både det ena och andra inom ölvärlden. Ett återkommande tema både där och på Facebook är de “etablerade öljournalisterna”, med andra ord de som skriver om öl i tryckt press. Traditionen har alltid gjort att de som hörs och syns i etablerad media är “de sanna” medan vi som huserar på det här påhittet “inter web” ännu inte nått samma status, oavsett grad av kunskap, faktiska läsare eller vad vi skriver.

En av dessa öljournalister som fått extra mycket uppmärksamhet å vår sida är Expressen/GT‘s Lasse Råde. Lasse har figurerat i Expressens helgbilagor rätt länge och till hans försvar så har kvaliten både vad gäller öl, tipsen och teman blivit avsevärt mycket bättre. Det är heller inte rätt att lyfta fram en specifik person som jämfört med andra inte står och påstår alla möjliga falsarium, även om det inträffar.

Lasse har också uppmärksammat den namninsamling vi har och som jag fortfarande står bakom; jag vill se bra öljournalister i tryckt och visuell media – är de inte insatta eller har en vilja att lära sig så anser jag personligen att man får lära sig eller pyssla med något annat. Det är inte svårt att googla fram information om bryggerier, det är inte svårt att maila bryggare om man är oklar på en viss öl utan det är en positiv sak i mina ögon att fråga om hjälp och kompletterande information.

Nedan finner ni i alla fall Lasses svar på ett mail från uppsalabon, ölfantasten och öluppstyraren Tobias Hoffback. Jag tänker inte analysera det vidare utan låter er själva läsa. Lasse kommenterar sedan lite bitskt på att Tobias inte svarat på nedan och på att han fått höra om en viss namninsamling, men bjuder på ett bra sätt in för diskussion – något vi ska ta fasta vid – bra gjort av Lasse tycker jag, stort plus!

Utan att lägga ord i mun på Lasse eller riskera att feltolka honom får jag ändå tycka att det är lite rörigt att man recenserar julölen utifrån hur de passar till mat – ska man inte vara öppen med det då? Varför väljer man då inte öl som är tänkte till julmaten, Glühkriken är ju inte direkt det naturliga valet till sill och köttbullar? Sedan att Three Hearts är utmärkt, visst, till mat så kanske det ger något men det är väl mer att maltvatten fungerar bra till något med smak – testa istället att låta maten komplettera maten istället. Nu blir det mailtime (i kronologisk ordning)! Och ja, det är de i filmen som har skrivit mailen..

 

Mail till Lasse Råde:

Hejsan

Jag läste nyligen på en blogg att du som “ölexpert” hade rankat julöl. Kul tänkte jag och blev lite nyfiken. Klickade då på länken och såg det du hade skrivit. Hur kommer det sig att en tidning titulerar dig som ölexpert? Eller är det du som glömt att berätta något för dem?

Har full förståelse för att smaken är varierande beroende på vem som dricker den. Men när du ger Falcons Tipp Tapp full pott så blir jag konfunderad. Antingen så saknar du helt smak i mitt tycke, eller så får du betalt av Carlsberg för att hylla deras öl. Om det sistnämnda stämmer så borde du skämmas ordentligt eftersom du på ett medvetet sätt lurar dina s.k läsare.

Eftersom fler och fler fått upp ögonen för öl i Sverige så tror och hoppas jag att dessa upplysta människor kommer inse att du är en pajas!

Allt gott, Tobias Hoffback

Svar:

Hej,
Kul att du läser mina recensioner – även om du är kritisk. Och utnämningen till ölexpert är något som tidningen gjorde, vill knappast kalla mig det själv – även om jag skrivit om öl i närmare 30 år.
Precis som du skriver ska en recension vara subjektiv – men däremot aldrig objektiv. Förutom öl har jag recenserat film, böcker, shower, musik och teater och alltid hävdat att en recension är en persons subjektiva upplevelse av det han just sett, hört eller för den delen smakat, visserligen med en hygglig kunskap i botten.
Man kan aldrig lära sig nog mycket om öl och jag vill absolut inte skryta med mina kunskaper. Jag tillhör i a f de som är skeptisk till många av de experimentöl som dagens små bryggerier håller på med – även om jag gläds över att de finns och applåderar gärna när de gör något i mitt tycke gott öl.
Sedan exempelvis när det gäller julöl har jag en bestämd uppfattning, högst personlig, att drycken ska passa bra till julmat. Och då tycker jag att Tipp Tapp är ett av de allra bästa i år, liksom Three Hearts.
Men jag kan också berömma Glükriek för att det sticker ut – o t o m ska drickas varm (det visste de inte ens på Systembolaget.
Anklagelsen att jag skulle få betalt av Carlsberg är synnerligen allvarlig (för att inte säga kränkande) – vore det så skulle jag få sparken av Expressen omedelbart. Självklart får jag inte betalt av någon annan än Expressen som ger mig min månadslön. Och jag betalar mina egna öl själv. “Medvetet lura”, tror du verkligen det?
Pajas? Tja, det får stå för dig…
Men jag hoppas att du inte slutar läsa det jag skriver, även om du nu inte tycker att jag kan mitt ämne – något litet borde i alla fall ha trängt in efter att ha skrivit om öl i närmare 30 år. Och faktiskt bryggt öl flera gånger på tyvärr saligen avsomnade Falons ölskola.
Det som framför allt är kul är att intresset för öl har ökat så enormt genom åren. En gång i tiden fick jag slåss för att få skriva om något enstaka öl ytterst sporadiskt i tidningen, medan jag numera skriver minst en gång i veckan och har fått många efterföljare i spalterna.
Så fortsätt gärna tycka (illa) om det jag skriver, men håll med om att det är värt att skriva om och recensera öl, även om åsikterna går isär.
Hade förresten en kollega som liksom jag recenserade film. Flera läsare ansåg att de läste hans recensioner tvärtom, d v s berömde han en film visste de att den inte var värd att se och tvärtom. Man så att säga lär sig vad en recensent gillar och inte gillar.

Så skål och Gott Nytt Ölår – vore trevligt att ses över en öl eller två (du får bestämma sorten)

PS! Jag blir nyfiken när du klickade på den där länken, fick du då fram mina recensioner som varit publicera i Leva&Bo som innehöll 20 öl eller den stora testen som var publicerad i GT med samtliga 60 öl? DS!”

Lasse Råde
lasse.rade@gt.se
GT/EXPRESSEN
Box 417
401 26 Göteborg

Svar 2:

 

Jag blir lite förvånad över att jag inte fått ngn respons på mitt mejl. Samtidigt ser jag att det pågår ett namnupprop på nätet där man skriver på och kräver att jag ska avsättas som ölskribent på Expressen… Jag diskuterar gärna i sak olika öl och ölrecensioner, och jag har full respekt för att man kan tycka allt möjligt om olika ölsorter. Jag tycker om Tipptapp t ex men diskuterar gärna vad som är riktigt bra öl.
Vad eller vem som initierat uppropet har jag ingen aning om – men fortsätter gärna diskussionen. Som t ex vad tycker du om Innis & Gunn Irish Whiskey Cask?
För mig är det något av en mission att skriva och recensera öl, vilket jag började med långt innan det blev s a s trendigt. Därför välkomnar jag verkligen reaktioner från våra läsare.

Mvh

Lasse Råde
lasse.rade@gt.se
GT/EXPRESSEN
Box 417
401 26 Göteborg

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

15 Responses to “Manker Lackar, igen – Eller “Råde ger svar på tal””

 1. Erik says:

  Tycker Råde skrev ett väldigt sansat och rimligt svar på ett idiotiskt mail med grova anklagelser och okvädesord.

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Tycker också att svaren var bra och framförallt att han var öppen och positiv till en fortsatt dialog och diskussion. Plus till Råde 🙂

  • Tobias Hoffback says:

   Förstår vad du menar. Kan nu i efterhand kanske känna att jag borde valt mina ord med mer vördnad. Men självklart står jag för allt jag skrev!
   Vad gäller dessa “grova anklagelser” så anser jag nog att är man journalist på en såpass uppburen tidning som GT/Expressen så bör man nog tåla att bli granskad för det man gör. Dessutom så ansåg jag då som nu att det heller inte helt saknades bevekelsegrund för mina påståenden. Jag skrev heller inte att så var fallet utan ställde honom en rak och ärlig fråga huruvida han fick betalt av Carlsberg eller inte. Känns ju inte helt orimligt att en skribent blir utsatt för bestickning lite då och då, men det är ju självklart min personliga reflektion och saknar fakta på området. Så idiotiskt mail med grova anklagelser och okvädesord? Ja, det får stå för dig!

   Eftersom det var ett tag sedan jag skickade mitt mail till Lasse så har jag helt enkelt glömt bort detta. Givetvis borde jag ha bemött honom i sak direkt efter att han skickade sitt svar till mig. Tänkte nu göra ett nytt försök att få kontakt med honom. Känner t.o.m att jag kanske är skyldig att träffa honom personligen eftersom han föreslog att vi skulle ses över en öl eller två. Är ju trots allt i Göteborg lite titt som tätt. Hade kanske även varit kul att dokumentera vårat möte med rörliga bilder, men det är isåfall upp till Magnus att bedöma ifall detta vore av intresse att publicera här på bloggen!

   Allt gott
   Tobias Hoffback

 2. Christian says:

  Det känns som att han försöker rättfärdiga sitt skrivande med att han “började innan trenden”, men det förklarar ju fortfarande inte bristen på kunskap? Om man ska titulera sig ölexpert så tycker jag nog att man ska kunna diskutera öl utöver det personliga tyckandet, annars får man nog börja titulera sig “expert-tyckare av öl”. 😉

  Och I&G i olika versioner? Visst får han tycka om dem, men det är fortfarande inte ett bra öl.

 3. Björn says:

  Jag kan förstå att det blir reaktioner när en recensent delar ut betyg till ett öl beroende på subjektiva åsikter. Kanske vore det bättre att slopa systemet med plus, getingar eller liknande och helt enkelt bara ha en recension som beskriver ölet och kanske ett litet personligt omdöme. Att skriva som Christian ovan att I&G är en dålig öl är ju bara korkat i det här sammanhanget då det bara är Rådes personliga smak han betygsätter. Det är klart det är frustrerande med felaktigheter i en artikel, men om enbart recensentens subjektiva smak ska bedömas har vi hamnat fel. Varför inte välja de recensenter man tycker om och följa dom som har koll? Fortsätt rätta Rådes misstag så han lär sig istället för att klanka ner på honom, jag tror inte det blir bättre av det. Vissa att det finns folk som bryr sig och att han kan få hjälp om han vill.

  • alekks says:

   Nu har jag visserligen inte läst recensionen i fråga, men vad jag ofta saknar i en recension är hur recensionen går till. Sitter hen hemma efter en jobbig vecka och testar ölet i samma glas sin 6-åring dricker sin o’boy på morgonen eller är hen ensam ute på ett sunkhak eller på en ölberikad pub med ett gott sällskap? Jag tror att allt detta spelar in (se: http://www.youtube.com/watch?v=a9J1b3MqiX8 – lite väl extremt kanske men tror absolut på Penn & Tellers slutledning att det spelar sällan roll hur “fint” det egentligen är om man delar situationen med folk man tycker om)

   Jag gillar vanligtvis inte kvällstidningarnas “panelrecensioner” av t.ex. 10 olika sorter av påskmust, men det skulle absolut vara intressant med mer än en åsikt på en ölrecension – gärna med olika typer av människor. Exempelvis skulle jag vilja läsa både Mankers och Rådes berättelse i samma recension av samma öl under samma förutsättningar.

 4. Lasse Råde says:

  Är osäker på om det är klokt av mig att medverka i ett forum där grundaren kräver att jag ska få sparken – men i a f:
  Alltid givande och intressant att diskutera öl och recensioner – hur jag ser på det framgår ganska klart av ovanstående mejl.
  Men jag förstår inte detta klankande på min dåliga kunskap. Finns det någon kurs jag har missat? Visst har jag gjort misstag – rätt många blir det när man jobbar som journalist med krav på sig att publicera varje dag i nu närmare 40 år. Tro mig det finns många bra mycket större misstag av mig genom åren än att stava citra med två t (vilket f ö mitt rättstavningsprogram envisas med).
  Det finns väl bättre argument, sakfrågor t ex, än att kalla varandra för idioter eller pajaser?
  Jag står självklart för mina åsikter och mitt tyckande. Där finns ju inget rätt och fel, även om det kan vara givande att diskutera smakfrågor.
  Angående hur jag testar öl – nej jag sitter inte på ett sunkigt hak eller blandar ölet med O´boy. Antingen testar jag tillsammans med mina kollegor ölskribenter i Stockholm eller enligt konstens alla regler med en av mig själv tillsatt jury (där det onekligen hade varit spännande med ett gästspel av t ex Manker).
  Någon skriver “fortsätt rätta Rådes misstag” – och ja, absolut, mejla mig gärna när jag gör en tabbe nästa gång. Direkta felaktigheter ska dementeras/rättas omedelbart.
  Och så en liten vädjan – de flesta som kommenterar här gör det anonymt. När Manker väljer att publicera mitt privata mejl till en enskild person tycker jag det är tveksamt både rent etiskt och upphovsrättsligt utan att fråga mig först.
  Men hade du frågat hade jag naturligtvis sagt ja till det. Men utan telefonnummer!
  Skulle någon av er dyka upp på “En öl & Whiskymässa i Göteborg” nu till helgen fortsätter jag gärna diskussionen där över ett glas eller två – även om jag har lite svårt att svara på kravet på att jag ska bli av med jobbet.

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Hej Lasse,

   Självklart borde vi även ha kollat med dig innan och jag ska se till att editera inlägget. Har också för avsikt att maila dig om öljournalism i stort och kan då passa på att se om det finns möjlighet att ta en öl nere på mässan då jag ska dit.

   Vänligen,
   Magnus

  • Christian says:

   Stort cred för att du tar dig tiden och svarar här! Jag har inte helt sällan upprörts och förbluffats av hur man kan framhålla vissa öl framför andra (ta julölen som exempel) men jag tror det grundar sig i att verkar “dömas lite omdömeslöst” t ex.

   I dagens Sverige är “ölexpert” synonymt med att man gillar nästan alla ölsorter som dyker upp, så när ett stort namn blir sågat och Innis & Gunn får 5/5 så blir jag givetvis skeptisk. Det kan ha varit Glühkriek som fick bottenbetyget, men jag är inte helt hundra i dagsläget…

   När jag nu får tillfället att fråga så måste jag också undra lite över det här med felsmaker och den sidan av ölexpertisen? Jag tycker att jag jämt och ständigt hittar grönsakstoner och blöt wellpapp i de massproducerade sorterna, men det är sällan det dyker upp i recensionerna från din sida. Man kan vara olika känslig för sådant, men jag blir ändå nyfiken på hur bevandrad du är på det området! 🙂

   Återigen, cred för att du kommenterar här, även om jag inte är helt nöjd med recensionerna som varit (vilket kan rättas till i framtiden förstås!).

   • Lasse Råde says:

    Christian!
    Framhåller vissa öl? Jag skriver om fyra öl varje vecka året runt och torde vid det här laget ha skrivit om vartenda öl som finns på Systembolaget och några till!
    Jag var precis på väg till en provsmakning i Sthlm som handlade om felsmaker, men den blev inställd. Den kursen borde man gå med jämna mellanrum för att friska upp smaklökarna.
    Blöt wellpapp har jag lärt mig kan bero på att ölet varit utsatt för värme alt solljus under för lång tid – oxidation. Grönsakstoner kan bero på flera saker – själv tror jag på problem med bakterier eller andra fel i bryggprocessen. Gott är det i alla fall ytterst sällan… ;-0)
    Jo, jag gillar nästan alla ölsorter som dyker upp… även om jag (det må ligga mig till last) har svårt för visst krieköl.
    Vet inte vad du menar med ett stort öl som jag sågat (kan ju ha varit en välgärning – Mariestads?) men visst vet jag att jag hyllat somliga Innis & Gunn – fast ngra av dem är i mitt tycke i sötaste laget.
    Och jag hoppas verkligen inte att mina recensioner “rättas till” för det vore väl hur tråkigt som helst om vi alla tyckte likadant?
    För någon rikslikare som recenserar så att alla håller med har jag ingen ambition att vara.

    • Christian says:

     Tack för ett bra svar! Vi är alla olika och precis som du säger så vore det tråkigt om alla tänkte på samma sätt. Tills vidare så får jag helt enkelt låta bli att spana för mycket i Expressen; precis som du säger är det en annan läskrets än vad jag kanske egentligen behöver ha för att ta till mig en dryckesrecension.

     Men återigen creds till dig för att du “tar fighten”! 🙂

 5. Lasse Råde says:

  Christian!
  Framhåller vissa öl? Jag skriver om fyra öl varje vecka året runt och torde vid det här laget ha skrivit om vartenda öl som finns på Systembolaget och några till!
  Jag var precis på väg till en provsmakning i Sthlm som handlade om felsmaker, men den blev inställd. Den kursen borde man gå med jämna mellanrum för att friska upp smaklökarna.
  Blöt wellpapp har jag lärt mig kan bero på att ölet varit utsatt för värme alt solljus under för lång tid – oxidation. Grönsakstoner kan bero på flera saker – själv tror jag på problem med bakterier eller andra fel i bryggprocessen. Gott är det i alla fall ytterst sällan… ;-0)
  Jo, jag gillar nästan alla ölsorter som dyker upp… även om jag (det må ligga mig till last) har svårt för visst krieköl.
  Vet inte vad du menar med ett stort öl som jag sågat (kan ju ha varit en välgärning – Mariestads?) men visst vet jag att jag hyllat somliga Innis & Gunn – fast ngra av dem är i mitt tycke i sötaste laget.
  Och jag hoppas verkligen inte att mina recensioner “rättas till” för det vore väl hur tråkigt som helst om vi alla tyckte likadant?
  För någon rikslikare som recenserar så att alla håller med har jag ingen ambition att vara.

 6. jebesu says:

  @Lasse: du skall ha en STOR eloge för att du – till skillnad från mängder av recensenter – vill delta i en diskussion och lyssna på sakliga argument.

  Men (finns alltid ett “men”..), för att vara smakrecensent, oavsett gastronimisk nisch, så krävs ofta ett känsligt sinne för nyanser och tillräckligt känsliga smaklökar för att urskilja dessa – samt en passion utöver det vanliga, man måste “brinna” för ämnet som man numera uttrycker det.

  Och det är möjligen på dessa punkter jag upplever som aningen bristande.

  Det finns gott om mer eller mindre erkända ölconnaisseurer, ex Darren eller Manker, som troligen skulle passa bättre i den befattningen på Expressen.

  I vilket fall så är det strongt och rakryggat av dig att ta diskussionen med oss nördar, vilket få andra skulle ha gjort.

  //”jebesu”

  • Lasse Råde says:

   Huruvida jag “brinner” för öl kan förstås diskuteras. Och det är en sak att vara ölkonnässör, en helt annan att vara kvällstidningsjournalist. Det är nog den stora skillnaden att jag skriver för en kvällstidnings stora breda läsekrets, där jag försöker entusiasmera och bredda intresset för öl. Skulle jag skriva för ölkonnäsörer skulle jag använda ett helt annat språk och antagligen skriva i ett helt annat forum – till exempel det här…
   Det fina med oss ölmänniskor genom åren är den totala avsaknaden av snobberi och förståsigpåande som jag tycker finns i somliga vinkretsar. Jag har inbillat mig att vi allihop är goda kålsupare som gillar att ta en bärs i glada vänners sällskap – alltid öppna för diskussioner om ölsorter o s v. Förhoppningsvis har jag helt fel när jag upplever att somliga av mina kritiker försöker sätta sig på höga hästar och utmana sig själva till experter, medan jag är någon slags klant till amatör, trots att jag botaniserat i ölvärlden och verkligen ansträngt mig att lära mer genom åren.
   Med ödmmjuka hälsningar

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] kommer så har han lyckats reta upp en stor del ölfantaster. I förra veckan kommenterade han här på MankerBeer och bemötte där den kritik i form av ett brev som sänts till honom. Ett oerhört bra svar och en […]


Leave a Reply