Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Saison de Dottignies

1_119077750_3Jubileumsinlägg! När mängder av ölnördar är på väg till CBC firar Skrubbe 20 hos Manker. Jag får väl hurra lite för mig själv…

Ölfestivaler är bland det mest lärorika, roliga och intressanta en ölintresserad kan gå på! Speciellt när bryggarna, deras vänner och deras familjer står bakom disken. Ingen kan bistå med mer information än dem och tro inte att de håller på några hemligheter utan generellt är de otroligt ärliga, öppna och glada att berätta allt du vill veta. Sedan skadar det inte att förutom ett sagolikt utbud med speciella öl och specialöl så brukar det också löna sig att vara påläst och fråga om just den där eller den där ölen även om den inte står på ‘listan’. Oftast finns det en dold agenda med öl på festivaler som dyker upp om man är nyfiken, kunnig och frågvis på ett bra sätt!
Kontinuitet är ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Jag har märkt att när jag besökt samma festival ett antal år blir man lite ‘hej och du’ med en mängd bryggare och andra återvändare.

Min första festival i Belgien slutade med att jag märkbart berusad stängde De Ranke-montern. Jag matades friskt med deras fatöl och munlädret fladdrade. Året efter fick jag med all rätt leenden och kärvänliga gliringar när jag morsade på dem, nu är vi de godaste vänner.

I dagens släpp på Systembolaget får vi möjlighet att köpa De Rankes saison. Helt otroligt roligt. Utan att ta för mycket ära så har de röda djävlarna en viss del i detta eftersom vi föste ihop den svenske importören och Nino Bacelle från bryggeriet under just en sådan här festival. Saison de Dottignies är en modern saison med tydlig beska, torr som fnöske och perfekt som senvår och försommaröl! Det är inte svårt att bli förtjust i den här produkten. En trevlig parentes är att denna brygd, sprungen ur den vallonska bondölen, är producerad i den flamländska delen av Belgien. Det är sannerligen säsong för saison!

Vänligen/

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

Leave a Reply