Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Belgiska folköl

HJÄLP! Det är röd dag och jag har missat att gå till Systemet, Bolis, Glasbanken, The System, Bolaget, Gröna Skylten, Lustiga huset, Röda Näsan eller Avlöningen! (kär affär, många namn bär!)*

Alla sitter inte på en gigantisk ölkällare eller känner för att sprätta resten av lönen på krogen, det är ju trots allt några dagar kvar av månaden. Hur många krogar har förresten belgisk öl på menyn?

Solen strålar och kylan som bet för två veckor sedan är bortblåst. Det vankas grillning eller picknick och du har en torrlagd kyl. I skafferiet finns det en halv flaska glögg som någon glömde när ni hade luciafest men så desperat är man inte, eller?
Förvisso kan du välja att vara nykter. Nähä, det var inget alternativ! Ringa polarna och fråga, igen?

Nä, man får ta tjuren vid hornen och pallra sig ner till minilivsen och köpa ett gäng folkisar, nödraketer, punköl, pissöl, pysslingar, 3.5:or, fegisar eller plan b. (Åter igen ett barn, kärt eller inte…)

Nu för tiden är utbudet på folköl förhållandevis bra och många svenska småbryggerier brygger riktigt bra lågalkoholöl men eftersom jag inte dricker utländsk öl (när någon ser på) måste jag se till att komma över de få belgarna som finns i denna genre. Ett kort tag kunde man faktiskt köpa ett gäng Chapaeu (hiskeligt sliskig fruktöl i alla dess smaker) på några ICA-butiker runt om Stockholm. Det har även funnits möjlighet att inhandla Lindemans Apple på Coop innan importören insåg det och fick bryggeriet att göra en unik baksideetikett för den svenska marknaden där det stod 3.6% istället för 3.5% och så var den historien all!

MARTENS PILSNu råkar det vara så att på en del butiker finns det två stycken belgiska folköl och om man ska prata pratet och leva som man lär är det bara att bita ihop och inhandla. Båda två kommer från ett bryggeri som heter Martens och förutom dessa produkter har de aldrig varit representerade i Sverige. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att bryggeriet har tre, fyra sorters öl, men närmare hundra varumärken. Knasigt, men just deras lager (som iofs har olika styrkor i olika länder) finns i de mest obskyra länder och det är inte omöjligt att du stött på den med lokal etikett i exempelvis Grekland, Israel eller Tunisien! Folkölen som finns i Sverige heter antingen Martens Pils eller Hackenberg. Självklart är det inga gudomliga öl men under rådande omständigheter och bland övriga ‘stora’ folköl klassar jag dessa som ok ‘industrilagers’ med ganska typisk belgisk sötma. Gräsklipparöl och fönsterputsarbärs…

*På tal om det undrar jag hur många korplag runt om i Sverige som hetat Systembo-laget? Bokat tresiffrigt…

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

2 Responses to “De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Belgiska folköl”

  1. bark says:

    Ja, vad hände med Lindemans Apple egentligen? Vad var problemet?

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] att ni fått med er någon av deras folköl i korgen från affären vilket jag kåserade hos Manker om för ett par år […]


Leave a Reply