Categorized | MankerBeer News

MankerBeer Meets – Inför SBWF 2013 – Stefan Gustavsson/Mohawk Brewing Co.

2_stefan-g-w400-h400Årets största överraskning på Stockholm Beer är inte en öl, monter eller ett tillbehör till korven ute vid matstånden. Årets överraskning är en ny bryggare. Eller det där med ny kan nog ifrågasättas då han har varit med ett tag, nytt är dock att han inte längre är “mr Mohawk” av samma anledning. Stefan Gustavsson Mohawk Brwing Co. har nämligen låtit mohawken på huvudet falla för att få mohawken i ölet att resa sig. Nu är det ju inte frisyren som gör ölet vilket vi kan vara glada för och med tanke på de öl som Stefan kommer att presentera på mässan och under resten av året så känner jag mig ändå trygg. Vi tog och frågade ut Stefan om framtiden, samarbetsöl och om den göteborgska ölscenen, svaren finner ni nedan, ölen och Stefan finner ni i Nacka under de nästkommande två veckorna.

MankerBeer (MB): Det klinkas och klonkas på egna bryggerilokaler sedan en tid tillbaka, hur går det med arbetet?
Stefan Gustavsson (SG): Ja det har varit på gång länge nu. Men både tekniska och juridiska frågor har dykt upp på vägen, vilket fördröjt byggandet rejält. Alla frågor är fortfarande inte lösta, men om dom gör det så kommer det ta minst sex månader att slutföra byggandet. Så det kommer inte bli någon premiär i år heller tyvärr.

MB: Såhär med ett par år på nacken, vad är viktigast för att etablera sig på den svenska ölmarknaden?
SG: När vi startade så var det väldigt tidigt i den tredje vågen av bryggerietableringar. Det senaste året har det skett en explosion i branschen, med närapå en fördubbling av antalet bryggerier. Det är fortfarande för tidigt att säga om det är en fluga eller om det finns underlag för så många bryggerier. Jag tror det är viktigt med tre saker. Du måste göra öl som är tekniskt korrekt. Det är en fördel om dom dessutom är goda. Du måste ha den ekonomiska kompetensen att driva ett företag och veta om din verksamhet är lönsam. Och du måste ha en plan för hur och var du skall sälja ölen. Kvalitet, ekonomi och försäljning med andra ord.

MB: Göteborg framhålls tillsammans med Malmö som landets hetaste ölstäder med en blomstrande ölscen, varför tror du så mycket händer just i Göteborg?
SG: Flera anledningar. Göteborg har alltid varit en internationell stad. Det finns många influenser från England och kontinenten. Dels kommer många hit och jobbar och dels är det enkelt att besöka andra länder och ta in deras traditioner. Sedan blev det ju ett stort hål när Pripps stängde och det saknades länge ett lokalt bryggeri. Och efter att Dugges och Ocean startat så hände det inte mycket på väldigt lång tid. Jag tror det bubblade i många garderober och det var många som gick och pratade om att det kanske fanns efterfrågan för fler bryggerier. Sedan startade alla på nästan samma gång. Och en stor anledning till ölintresset i Göteborg tror jag beror på en aktiv hembryggarscen, en ung och drivkraftig sektion av Svenska Ölfrämjandet, och seriösa ölkrogar som Rover, Haket, Bishops Arms, Ölrepubliken med flera. Helt enkel många mötesplatser där det snackas om vad som är ölkvalitet. Och jag måste lyfta fram Dugge med, som alltid bjudit på sig själv och sina erfarenheter till alla som frågat om råd och hjälp.

MB: Vilka bryggerier skulle du framhålla som mest “up-and-coming” just nu?
SG: På krogfronten i Göteborg är det väldigt populärt just nu med de lokala bryggerierna All In, Beerbliotek och Electric Nurse. Utanför Göteborg är det väl Brekeriet och Omnipollo som får mest uppmärksamhet.

MB: På fjolårets mässa ställde du ut med ett par olika “small batches”, lite mer vågade öl, hur var mottagande tyckte du?
SG: Mycket bra får jag säga. Det är uppenbart att det finns intresse för andra sorters öl än amerikanska humle- och alkoholbomber. Men jag väntar fortfarande på att fler bryggerier skall börja göra belgiskinspirerade öl med fokus på jästens karaktär, eller varför inte bakterier? Ser man som jag ofta gör mot USA så är det ju enormt populärt med suröl och farmhouse ales nu. Men än så länge är det väl bara Brekeriet som avsiktligt har släppt in sådana influenser i sitt bryggeri.

MB: Vad för spännande nyheter ligger annars i pipe’en för Mohawk 2013/2014?
SG: Först ut blir en samarbetsbrygd jag gjort med Brekeriet. Det blir premiär nu på mässan. Vi fortsätter fokusera på vår basportfölj. Det behövs en kontinuitet för att jobba in sig på andra delar av horecabranchen än de specialicerade ölkrogarna. Samtidigt utvecklar vi nya produkter till Systembolagets nyhetslanseringar. I december lanseras en Barley Wine i amerikansk stil som vi brygger hos Dugge. Där är förhoppningen att vi skall kunna göra fler specialbrygder. Ett exempel på det är ett internationellt samarbetsöl som skall lanseras vid årets slut. Dessutom vill vi ha möjlighet att exponera oss mer som ett lokalt bryggeri. Vi gör ju en del öl i Belgien med, och där kommer vi titta på möjligheten att göra till exempel suröl och annan belgisk öl.

MB: På mässan i år serveras en samarbetsbrygd du har gjort med Brekeriet, några andra liknande projekt framöver?
SG: Det finns definitivt intresse, men med den expansion som råder i branchen nu så är det svårt att hitta tid och plats att göra något. Det förs diskussioner men ingenting är planerat för tillfället.

MB: Hur viktigt är/har SBWF varit för dig?SBWF var först, och är störst.
SG: Det är en viktig exponeringsyta med många besökare och mycket mediarapportering. Men samtidigt är det svårt att sticka ut ur mängden och det kostar tid och pengar att vara med. Så det är svårt att bedöma vikten av att finnas på plats. Men deltagandet är självklart då vi bestämt att vi skall vara representerade på så många mässor som möjligt.

MB: Vad ser du personligen fram emot med årets SBWF?
SG: De personliga kontakterna. Att få direkt återkoppling av besökarna om vad dom tycker är bra och dåligt med det vi gör.

MB: Vad kommer serveras i årets Mohawkmonter?
SG: Vi har fyra kranar och en liten kyl med flaskor. Det blir en eller två kranar med Mohawk Small Batch. D.v.s öl som jag bryggt själv och som bara finns ett eller två fat av varje sort. Samarbetsölet med Brekeriet kan också räknas in här. Resten är en rullande mix av de öl vi har i vårt sortiment just nu. Och bland flaskorna kommer vi ha med tre av de fyra sorterna i Grand Cru-serien. Double Rocket har ju funnits som exklusiv lansering på Systembolaget tidigare, men de flesta har nog inte fått prova fatlagrad Blizzard eller Grand Cru som är en belgisk quadrupel med vanilj och druvjuice.

 

Vi tackar Stefan och precis som jag tippsade er om tidigare idag så bör ni traska förbi hans monter och prova på grand cru-ölen som har varit riktigt bra såhär långt, och vem vet vad för galenskaper han har med sig bland small batch-ölen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply