Manker Lackar, igen – Eller “Skotska Brewmeister är och förblir hemska skojare”

1381865101516738756306141308478478nNär det skotska bryggeriet Brewmeister släppte sin öl Armageddon menade de att det var världens starkaste öl då den enligt dem själva landade på 65%. Flaskorna var relativt billiga och jämför man med öl från exempelvis BrewDog som tvingas ta rätt fina summor för End of History så var det inte många sekunder som hann passera innan varningsklockorna började ringa. Vi tog också och prova påhittet på vår MankerBeer Fest i februari i år varpå vi konstaterade att det inte var mer än rätt att sända in ölet till labbtester. Labbtesterna visade inte helt otippat att ölet låg på mellan 15-20% i alkoholstyrka, inte så konstigt då ölet mest smakade skräp. En öl på 65% borde ju onekligen smaka rätt spritigt.

Trots att fler och fler tester gjordes och publiserades och att vi har tagit del av ett av de större internationella bryggeriernas tester av ölet som även de visar att ölet ligger på runt 18-20% i styrka så har både Brewmeister och deras olika importörer fått hållas. Vad ska man säga, man blir rätt förbannad då det inte bara är falsk marknadsföring utan rent bluff och båg.

Nu släpper pellejönserna en ny öl som de valt att döpa till Snake Venom och som skall vara hela 67,5% stark.

De skriver själva:

Contains special ingredients to achieve such a high volume of alcohol including smoked peat malt and two types of yeast: beer yeast and champagne yeast.

Unlike Armageddon, Snake Venom is not designed to mask the taste of the alcohol. The alcohol is very strong but the beer still tastes like a beer rather than a spirit. It’s hoppy, malty and very pleasant.

De som vet lite om bryggning vet att champagnejäst inte är i närheten av att nå de styrkorna och deras “speciella ingrediens” lär därmed vara antingen sprit (lex holländska, uppspritade hittepået) eller nyplockad lögn. Att DN ens skriver om ölet är förbluffande och jag har mailat skribenten med en redogörelse för Brewmeister och deras bluffarbete!

 

På StockholmBeer fick deras svenska importör AST Wine utstå rätt mycket kritik och arga röster då fler ifrågasatte hur de kunde stå och sälja, för rätt dyra pengar bör tilläggas, en bluff. Tydligen var ölet frysdestillerat (dhuh!) och det var därför ölet var så lent och inte smakade sprit… Återigen, vad skall man säga.. Både AST Wine och Brewmeister har sedan dess blivit både polisanmälda, stämda och fått anmälan för falsk marknadsföring – helt rätt, de borde styra upp sin skit.

Nu när Snake Venom lanseras så sprids nyheten om en ännu starkare öl och borta är allt tvivel och alla röster om vilken jäkla bluff deras förra skräpprodukt var. Så när vi nu kontaktade AST Wine för att se efter om de får in Snake Venom så var svaret att de ska utföra tester och därför avvaktar. Bra.

Så. Minns följande – Brewmeister är skojjare och banditer och du ska inte ens få för dig att falla eller lita på deras puckade påhitt. AST Wine får stå i skamvrån tills vidare och bör be om ursäkt för att de lurat på folk öl under ett skimmer av lögn, förbaskad dikt och elaka skottar!

Update:

Det tog inte ens en skotsk timma innan nästa artikel i DN kom om ölet. Nu om de tester Marcus Kjellander har gjort på ölet som liksom vad jag nämnt ovan visar på hur bogus ölet är. AST Wines har också valt att pausa samarbetet med Brewmeister tills vidare prover är gjorda.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Manker Lackar, igen – Eller “Skotska Brewmeister är och förblir hemska skojare””

 1. Jonas says:

  Brukar inte skottarna mäta alkoholhalten i sina öl i shilling? Hur många shilling blir Brewmeister Armageddon?

  Jonas

 2. Malt.P says:

  Tack för att du använder brösttoner mot sådan här smörja och bevisligen har det gett resultat.
  Mvh M

 3. Gustaf B says:

  det är nästan skrattretande klantigt när de skriver:”Contains special ingredients to achieve such a high volume of alcohol including smoked peat malt and two types of yeast: beer yeast and champagne yeast.” Det är ett oomtvistat faktum att rökning av malt ger en lägre alkoholstyrka än vad man skulle uppnått om man använde sig av orökt dito. Fråga vilken destillerichef som helst på Islay.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply