Categorized | MankerBeer Meets:

MankerBeer Meets: Russian River Brewing Company

IMG_20131013_140539Innan vi återvänder till Denver för vår andra del av bryggeribesök, vi började ju med New Belgium Brewing, så tänkte jag sliunka in en av de absoluta höjdpunkterna. Inte bara på vår senaste två veckor långa tur genom USA utan kanske i min ölkarriär – vi skulle till Santa Rosa och besöka Russian River Brewing Company. Ett par kvällar innan vi tog flyget från Denver till San Fransisco för vidare transport uppåt längsmed US Highway 101 North satt vi på ölkrogen Falling Rock och pratade öl med just Russian Rivers välkände bryggmästare Vinnie Cilurzo. När han hörde att vi skulle västerut och upp till Santa Rosa var han inte sen att bjuda in oss på ett litet besök, något som tyvärr kom att krocka lite med hans flygplaner varpå han satt på ett plan när vi satt på krogen. Å andra sidan är det inte helt fel att ha ett innestående besök på Russian River tillgodo.

Russian River Brewing Company grundades från början av Korbel Champagne Cellars och låg då i Guerneville, en halvtimme västerut från bryggeriets nuvarande plats i centrala Santa Rosa. Då låg bryggeriet bid Russian River men när man beslutade att upphöra IMG_20131013_141446med bryggandet 2003 så föll lotten så väl att Vinnie och hans fru fick ta över rättigheterna. Det skulle ta drygt ett år innan Vinnie som tidigare hade skött lite allt möjligt, bryggande, försäljning med mera skulle öppna upp den nuvarande bryggpuben i Santa Rosa och resten får man väl säga är historia. Vinnie har lett surölstrenden i USA och har varit en av få internationellt aktade namn för sin förmåga att para ihop olika träfat med de suröl som gjorts. Trots fantastiska suröl är det nog ändå världens två högst rankade Dubbel IPAs, Pliny the Younger och Pliny the Elder som har satt dem på ölnördarnas karta och fått humliga öl att säljas för samma summor som fina belgiska lambicer.

Mitt i den lilla staden Santa Rosa är bryggpuben inslängd likt en blomsterbutik mitt mellan två lågvuxna radhus. Redan vid anblicken på uteserveringen börjar vi känna att det kommer bli svårt att få ett bra bord med bra platser att dricka öl – uteserveringen är knökad denna söndagsförmiddag. Inte blir det bättre av att vi inte kan finna en parkersingsplats för vår lilla GMC Yukon XL (enormt chabang) varpå vi tvingas åka runt lite i den mysiga staden för att se vart vi kan dumpa bilen. Lyckligtvis hamnar vi på baksidan av bryggeriet där vi efter lite väntan finner en halvdan plats att ställa bilen, som då täcker större delen av ett körfält. Nog om det, för det var ju öl vi ville åt och efter att ha sneakat in bakvägen var vi nära på att sno åt oss lite platser till den väntande skarans förargelse.

Till slut får vi plats i baren genom att sno åt oss en pallplats där vi fyra öltörstande svenskar knökar in oss och lyckas beställa en flight med alla öl de har på. Vi provar bland annars den relativt nya American Pale Ale’en Row2/Hill 56 som inspIMG_20131013_142814irerats av vingårdarnas terroirtänk och använt en viss humle – vilket har lyckats, otroligt bra APA som är riktigt välbalanserad. De har också ett par brewpub specials där Hop 2 It och Hopfather är två India Pale Ales där framförallt den senare, som också vunnit flera nämnvärda priser är bland det bättre jag provade på resan vad gäller IPAs. Att man också gör bra traditionella ölstilar visade Saison Blonde, Perdition (en Bìere de Garde) och Aud Blonde (en blonde ale) som båda visar att kunskap och bra bryggteknik är källan till lyckade autentiska traditionella stilar. OVL Stout med “nitro”, en makalös dry stout på 4% som vart magiskt len och välsmakande, en perfekt mörk session öl, tog också hem priset som en av de bättre ölen de hade. Sedan drack vi såklart den legendariska IPAn Blind Pig, Vinnies första riktiga öl som sedan dess hängt med genom alla år samt en bra dos suröl.

Tyvärr fick vi aldrig chans att prova på maten men sett till maten som stod de få lyckosammas bord så såg den rätt bra ut och med utsikt över det gamla bryggeriet som numera används som bryggpubsbryggeri så är det en schysst spot att spendera en dag på. Själva bryggeriet ligger sedan off site men det annordnas små turer på bryggpuben där man får kika runt och kolla på alla trätunnorna som inhyser de goda surisarna.

Nä, för att summera kan jag bara säga såhär – är ni på västkusten, åk dit eller åk inte mer! Russian River är ett helt fantastiskt bryggeri och att ni kan köpa med er en 3-5 olika öl för inte för stora slantar gör det inte sämre.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “MankerBeer Meets: Russian River Brewing Company”

  1. Peter says:

    Trevlig läsning! Vad kostar en Pliny “over there”? Sjukt nyfiken på den, men vet inte hur jag ska lyckas lägga vantarna på en =)

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] såpass vinös karaktär att det nästan bara är kolsyrebubblorna som avslöjar ölets karaktär. Russian River, Almanac och Lost Abbey är bara några exempel på bryggerier som alla gjort sig ett namn för […]

  2. […] and for all of you with Google translate skills and/or knowledge in Swedish you can read about that here. Unfortunately, Vinnie was still back east in Denver so we didn’t have time to catch up, […]


Leave a Reply