Great American Beer Festival 2013 – Statistik och analys av årets vinnare

Alla bilder som används i inlägget är från GABF 2013 prisutdelning och är © Brewers Association

gabf_028När årets Great American Beer Festival avslutades och priserna hade delats ut så var det lättare att se vilka trender och vilka utvecklingar vi ser i USA. Innebörden av hur amerikanska bryggerier utvecklas och vilka öl de brygger är onekligen en stark maktfaktor på den internationella ölmarknaden och inte minst över vilka bryggerier och/eller ölstilar som är “inne”. 49.000 besökare intar Denver Convention Center under 3 dagar och hade det gått så hade än fler kunnat knökas in.

2013 delades det ut 252 olika medaljer och bland alla deltgare var det hela 230 debutanter, en siffra som visar den enorma tillväxten på bryggerier USA har sett de senaste åren. Brewers Association slog inte helt oväntat flera rekord, detta 27e festivalår, både vad gäller deltagande bryggerier, öl, tävlande öl och nya tävlande öl. 4,809 olika öl tävlade i år (fler än 3.100 gick att prova på själva festivalen) och 201 öldomare från totalt 11 länder grubblade, provade och dömde under hela veckan för att sutligen utse vinnarna. Detta är då en ökning på hela 12% tävlande öl från förra året, galet!

Medaljerna kommer i valörerna guld, silver och brons och i år delade man ut priser för 84 olika kategorier med totalt 138 ölstilar om man räknar med undergrupper. De 230 debuterande kämparna utgjorde lite mindre än en tredjedel av de totalt 745 bryggerierna som deltog i dommartävlingen (624 deltog som utställare), bryggerier från 49 delstater samt Washington D.C. Av dessa 230 bryggerier vann faktiskt 24 stycken medaljer vilket vi som provade igenom öl från bryggerier vi aldrig har hört talas om kan meddela är en rätt bra siffra, många nya bryggeriers öl var rätt trista men vissa stack verkligen ut.

 

Med tre guldmedaljer vardera var det två bryggerier kom ut som vinnare på GABF 2013 – Left Hand Brewing Company från Longmont, Colorado och Firestone Walker Brewing Company från Paso Robles, Kalifornien.

Lite otippat vann New Jersey kampen om medaljer per tävlande öl med hela 14.3% (1 medalj av 7 tävlande) samtidigt som Delaware, mycket tack vare Dogfish Head kom tvåa på 13% (3 medaljer av 23 tävlande). Kalifornien med sin myriad av bra bryggerier deltog med 885 tävlande öl och kammade också hem hela 52 medaljer (5.9%). Nu tror jag inte att vi kan vänta oss en boost på Dogfish Head i Europa men jag tror att vi kommer att få se fler mindre kända bryggerier från Kalifornien i takt med att de mer etablerade får ökat tryck på sin öl i USA och i vissa fall får svårt att leverera internationellt.

gabf_023 Inte lika otippat har American-Style India Pale Ale (a.k.a. IPA) varit den absolut vanligaste ölstilen sedan 2001. 2013 vann stilen åter listan över flest tävlingsbidrag med hela 252 bidrag. Tvåa kom Imperial India Pale Ale (149), trea Herb and Spice Beer (134), fyra American-Style Pale Ale (124) och slutligen kom American-Style Strong Pale Ale femma (120). En rätt väntad lista även om jag hade trott att fler suröl skulle finnas med, sedan ska man ha klart för sig att det är rätt svårt att rada upp 252 stycken olika IPAs eller 134 olika kryddade öl så även om suröl verkar vara en stark trend så är det vanligare att ett bryggeri har en 2-3 olika pale ales än flera suröl. I snitt var det 51 tävlande öl per kategori, även det en väldigt imponerande siffra sett till antalet kategorier. I år var det också två helt nya kategorier man kunde skicka in bidrag till – Grodzisz (7 insända öl) och Adambier (inga insända öl) och som vi tidigare har skrivit så är den ökning man har sett under de 27 åren vad gäller ölstilar en naturlig utveckling av vad som bryggs runtom i landet snarare än att man försöker leta fram fler kategorier bara för att. Det var också intressant att se att tre medaljer inte delades ut. American-Style or International-Style Pilsener fick ingen guldmedaljör, American-Style Amber/Red Ale fick ingen silvermedaljör och slutligen gavs inget guld ut i klassen Imperial Red Ale.

 

Ett av de mer förnäma priserna är 2013 Brewery and Brewer of the Year Awards som är uppdelad i flera underkategorier där man särskiljer bryggeri och brewpub och sedan i storleksordning. Detta är de bryggerier, brewpubs och bryggare som sticker ut lite extra varje år. Vinnarna i år blev följande:

gabf_025Very Small Brewing Company and Very Small Brewing Company Brewer of the Year – Baker City Brewing Company (Marks Lanham and Eli Dickison)
Small Brewing Company and Small Brewing Company Brewer of the Year – Devils Backbone Brewing Company – Basecamp (Jason Oliver)
Mid-Size Brewing Company and Mid-Size Brewing Company Brewer of the Year – Firestone Walker Brewing Company (Matt Brynildson)
Large Brewing Company and Large Brewing Company Brewer of the Year – Sandlot (John, Tom, Bill & Addison)

Small Brewpub and Small Brewpub Brewer of the Year – Gella’s Diner & Lb Brewing Company (Gerald Wyman)
Mid-Size Brewpub of the Year – Beachwood BBQ & Brewing (Julian Shrago and Ian McCall)
Large Brewpub and Large Brewpub Brewer of the Year – Pelican Brewing Company (Darron Welch and Steve Panos)
Brewpub Group and Brewpub Group Brewer of the Year – Rock Bottom Brewery (Team Rock Bottom)

 

Istället för att lista alla vinnarna, vilka ni finner här så listar vi vinnarna i de kategorier som såg flest tävlingsbidrag.

American-Style India Pale Ale

Gold: Barley Brown’s Brew Pub, Pallet Jack IPA
Silver: Firestone Walker Brewing Co., Union Jack
Bronze: La Cumbre Brewing Co., Project Dank: Operation Pharoah’s Return

Imperial India Pale Ale

Gold: Fat Heads Brewery, Hop Juju
Silver: Three Floyds Brewing Co., Permanent Funeral
Bronze: Smartmouth Brewing Co., Notch 9 Double IPA

Herb and Spice Beer

Gold: Namaste Brewing at the Whip Inn, Bitterama
Silver: Yak & Yeti Restaurant & Brewpub, Chai Milk Stout
Bronze: Black Star Co-op Pub and Brewery, Elba

American-Style Pale Ale

Gold: Lumberyard Brewing Co., Lumberyard American Pale Ale
Silver: Cannonball Creek Brewing Co., Featherweight Pale
Bronze: Joseph James Brewing Co., Citra Rye Pale Ale

American-Style Strong Pale Ale

Gold: Monkey Paw Brewing Co., Bonobos
Silver: Four Peaks Brewing Co., Hop Knot
Bronze: Pizza Port Ocean Beach, Kung Fu Elvis

Det är egentligen inte så svårt att analysera framtiden om man ser till siffrorna ovan. Humlade ljusa öl kommer att fortsätta sälja på och vara det bryggarna vill brygga och som kunderna efterfrågar. Inte helt underligt då de är mer lättdruckna än kraftigare ölstilar. Sen lever IPA-trenden vidare, kanske bara att den är lite nedtonad då vi vant oss vid att alla bryggerier har en 1-2 bra IPAs. Suröl är på upptgående och så även mer kryddade öl, vilket innefattar allt från öl med blommor i till olika typer av chiliöl vilket vi såg en liten ökning av. Lägger vi sedan in kvalitetsfrågan i det hela så är det lite knepigare då kvantitet inte överensstämmer kvalitet vilket mitt tidigare inlägg om ölen vi provade på GABF tar upp. Västkusten frodas och bryggerier från Oregon och Kalifornien har kvar sin ledande roll i den amerikanska utvecklingen av ölindustrin även om delstater som Florida och Texas är på uppåtgående efter viktiga lagändringar. Bryggpubarna börjar bli bättre i takt med att kunderna börjar kräva högre kvalitet på ölen och lättdruckenheten och hinkabiliteten är ännu en kommande trend om man ska tro bryggare och besökare. “Session IPA” har till och med blivit en egen label och i takt med att humlegivorna minskas något så tror jag att andra typer av lättare ales kan få mer uppmärksamhet – vilket behövs. Hoppas även att vi får se brown ales och lättare porters i år, utmärkte matöl som tyvärr kan upplevas för enkla mot vad som ibland felaktigt uppfattas som “komplexare” IPAs.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply