Categorized | MankerBeer Talk

Vi ger dig de bästa nyårsölen 2013/2014

Welcome-2014-Happy-Holidays-New-Year-2014-With-a-Bottle-of-Beer-Wallpapers-HDJulen är äntligen till ända och vi kan direkt börja blicka framåt mot nästa stora helg – nyårsafton. Som alltid reglerar staten när vi får, bör och skall inhandla vår alkohol så det gäller att vara ute i tid om ni inte vill gå bet på att fylla på skåpen hemma inför stundande festligheter.

Vad är då en bra öl inför nyår? Många ölnördar kommer att slita sitt hår och försöka trumfa varandra i häftiga och goda öl medan andra kommer att svara att en vanlig pils är perfekt – jag väljer en mellanväg. Nyår liksom jul är stunder då alla ska kunna ha kul utan att just drycken skall stå i centrum. Sådana tillfällen kan man också ha och det är ofta kul att slinka in en rolig öl till middagen som kan väcka intresse, detsamma görs ju med vin och fungerar oftast bra. Dock ska det aldrig bli påtvingat och bland det värsta jag vet är när helt fel öl läggs fram och en stor andel av gästerna sitter och smuttar på sitt vatten.

För att ge er ett blandat utbud av nyårsöl har vi valt lite olika teman och sedan ställt två alternativ mot varandra så att ni själva kan finna fram vad just era vänner och gäster kanske föredrar. Vi har den belgiska, aningen mousserande ölen, vi har sällskapshumliga ölen och slutligen de med lägre alkoholstyrka. Samtliga öl finns på Systembolaget och finns att köpa i de flesta butikerna (ni kan se var genom länkarna).

Vi hoppas att ni får ett gott nytt år och hörs snart igen!

 

omnipollo-leonOmnipollo Leon – 49,90 för 75 cl flaska (finns var?) alternativt Brooklyn Local 1 – 79 för 75 cl flaska (finns var?).

Båda ölen påminner något om varandra, porösa, fylliga och mysiga med en blommig och lätt fruktig touch från humlen. Kan fungera lika bra som öl istället för champagne vid 12-slaget, eller ofta utmärkta som måltidsdryck, eller så serverar ni ett glas som välkomstdrink. Local 1 kan ibland vara lite skarpare med mer aprikos och sting medan Leon har mer apelsin, fräschör och något mer herbal touch. Local 1 har en rätt typisk tysk och nordeuropeisk stil med Perle, Styrian Golding och tysk Hallertauer som humle och är i sak en mer belgoinfluerad stark golden ale än en uttalad belgisk öl. Leon har bryggs med champagnejäst och får annorlunda bubblor och humlen av Simcoe och Amarillo ger den ett modernare snitt så valet är lite hur stora bubblor och vilken munkänsla man vill ha och lite vilken typ av smakflora man vill ha. 

 

BrewDog Punk IPA – 20,90 för 33 cl burk (finns var?) alternativt Lagunitas New Dogtown Pale Ale – 20,90 för 35,5 cl flaska (finns var?)Lagunitas-New-Dogtown-Pale-Ale

Två öl jag alltid rekommenderar på fester. Punk’en är en klassiker och fördärvade många nyblivna ölentusiaster med sin lättdruckenhet, vilket indirekt ledde till att fler drack bra mycket humligare öl än vad de trodde de gillade. Burkformatet är grymt då det blir lätt att hantera. Dock kan kvaliten variera något och alla kanske inte gillar en IPA, därför har vi med Lagunitas flerfaldigt prisvinnande pale ale, New Dogtown som alternativ. En fräsch pale ale som istället för Punk’ens tallbar, kåda och grape har tydligare citrustoner. Ett förslag kan vara att variera de båda. Självklart finns det fler liknande öl och kanske bör jag nämna Oppigårds Amarillo och Lagunitas Maximus IIPA som två andra val – ett med mindre beska men med oerhört fin smak och den andra med mer tryck än både Punk och New Dogtown, på gott och ont. Det är en lång kväll och jag gillar inte att bedöva mina gästers smaklökar med för mycket beska eller för påtagliga smaker som är svåra att tona ned i takt med att kvällen fortlöper.

 

104692BrewDog Dead Pony Club – 16,90 för 33 burk (finns var?) alternativt Mikkeller Drink’in The Snow – 16,90 för 33 cl flaska (finns var?)

Alla vill inte dricka öl med högre alkoholstyrka så därför har vi valt två stycken med något lägre styrka. Dead Pony Club, även den från BrewDog har bara 3,8% alkoholstyrka men trots det bra kraft i trycken med marmelad, mörkare honung och torr humle. Jag tycker att ölet ofta kan fungera grymt som “avbrottsöl” när man vill pausa mellan ett par öl. Vill man ha än mindre alkohol är danska Mikkellers Drink’in The Snow bra, 0,3% alkoholstyrka men trots det en lite julig smak av kryddor och citrusskal. En öl som visar att man kan få bra smaker trots nästan ingen alkoholstyrka, kanske lite lätt men otroligt mycket mer smakrik och välgjord än många andra alkoholfria alternativ. Det börjar dyka upp flera bra öl med låga alkoholstyrkor på de flesta ICA och Hemköpen runt om i landet så håll utkik där också efter bra alternativ. Train Station Brewery, Dugges och Hantverksbryggeriet har alla lågalkoholhaltiga öl som finns på fler och fler matbutiker.

Vad återstår att säga då? Jo, Gott Nytt Bartime™ 2014!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply