MankerBeer Meets: Kristianstads Bryggeri

Häromveckan provade vi och fattade tycke för SjöCrona Blond från Kristianstads Bryggeri, en riktigt trevlig blonde som både var läskande och smakrik. Vi bad Urban på bryggeriet att ge oss en större inblick i vilka de är och hur det kom sig att de gick från ölfrälsta fantaster till bryggare. Kristianstad har ju vilket vi påpekade i recensionen om SjöCrona Blond sett ett ökat utbud av bryggerier och det är inte många städer av deras storlek som kan stoltsera med tre egna bryggerier som alla ändå får anses ha blivit någorlunda erkända.

IMG_20140223_1841561997 startade ett gäng lagerdrickare Gambrinussällskapet med målet att vidga sina ölvyer. De träffades fyra gånger om året och kom vid som mest upp till att bestå av 18 stycken medlemmar. Som så många andra entusiaster var det som satte igång deras projekt möjligheten till en ordentlig lokal. Samtidigt som de började förstå att det inte var alltför svårt att göra egen öl fick de ett erbjudande om att hyra in sig i en gammal lokal på en innergård på Sjöcronas gata i Kristianstad. De införskaffade det grundläggande för ölbryggning i form av ett par rostfria kärl och efter en tids byggande kunde de börja brygga sin öl för egen konsumtion. Med blickarna vända utåt och vad andra bryggerier kallade sig ville de inte vara värre utan beslöt sig för att mynta “SjöCrona Gårdsbryggeri – öl för god att säljas”, namngivet efter deras innergård mitt i staden. Det var fortfarande inte tal om att gå komersiellt och verkligen satsa på att nå ut med sin öl och samtidigt var det ett varierat intresse. Till slut, 2012 var det nio stycken glada entusiaster som tillsammans ville gå vidare, de ville ha alla tillstånd och framförallt få låta andra få prova på deras öl. Idag är det också nio delägare i den ekonomiska föreningen Kristianstads Bryggeri och trots att lokalerna är nya så har SjöCrona fått följa med.

Urban berättar hur de vill att “de som dricker vår öl ska få uppleva ”något nytt men ändå bekant”, att de ska känna hantverk och goda råvaror. Att doft och smak ska leda dem åt den belgiska traditionen men med en touch av ”SjöCrona”! Vi önskar att de som dricker vår öl tänker: ”Ibland kostar öl lite mer men det finns anledningar till det!”

Gällande öltyper har de saltsat fullt ut på de belgiska och förutom Blonde Alen’en har de även gjort en Tripel och ett par andra belgiska recept under utveckling. Under det kommande året är tanken att både satsa på att nå ut med deras Blond och Tripel men att också experimentera med små unika släpp, det gäller att inte slå sig till ro med någon “standardöl” som alltid finns i lager menar Urban.

sjöcronaflaskorSjöCrona Blond är tänkt att vara så att vara så basic som det går utan att sväva ut för mycket eller med olika smaksättningar, något som också var styrkan i den kan jag tycka. Urban berättar att “de inte är ute efter att mätta/fylla den stora massan utan vänder oss till folk som uppskattar god öl av bra kvalité!” Ölen går att köpa på Systembolaget från 2014-04-01 men finns redan nu på några krogar i Kristianstadsområdet. Samma datum släpps även ” Kristianstad 400 år – SjöCrona”. Detta är en flasksyrad Belgisk Tripel på 9% och den kommer att fungera som en, i en serie om tre jubileumsöl för att fira Kristianstads 400-årsjubileum (De andra två är bryggda av Klackabackens bryggeri och Charli’s brygghus). Urban berättar vidare att ölen “till att börja med finns vi i närområdet till Kristianstad samt på beställningssortimentet. Förmodligen kommer vår öl aldrig att bli en vara på krogar över hela landet. De som gillar oss kommer att kunna beställa öl på Systembolaget alternativt ta en tripp till Sveriges lägsta punkt och inhandla en flaska på någon av de krogar vi finns på. I skrivande stund finns vi på Bishop’s Arms och Klackabacken bryggpub. Vi har kontakter med några krogar till som vi hoppas på. Vi kommer nog att fortsätta brygga vår Tripel större delen av 2014. Efter det får vi se men det skulle kunna bli något åt Westvleteren- eller Orvalhållet. Vi får ju också avvakta och se vad den 1 april och vår riktiga Systembolagsprermiär för med sig i framtiden.”

Med SjöCrona Blond som måttstock mot vad Urban beskriver och vad de önskar kan jag bara se gott för dem i framtiden, nu var ölet rätt färskt och av erfarenhet vet jag att öl som är utsökta färska kan tappa rätt fort om bryggeriet inte har haft det fokus de tror sig ha haft. Samtidigt har bryggeriet fått ta sin tid och jag ser mycket positivt på att fler bryggerier i landet vågar satsa på belgiska ölstorter och dessutom utan att krånga till det. Läs mer om SjöCrona Blond på länken längre upp, där finner ni också länk till Systembolagets sida för den samt till ett utmärkt resereportage som Anders And Ale har gjort till bryggeriet. Och glöm inte, 2014-04-01 ska ni lägga en beställning på SjöCrona Blond, ni kommer inte att bli besvikna när ni smuttar i er den i vårsolen!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “MankerBeer Meets: Kristianstads Bryggeri”

  1. POM says:

    Finlands Bryggeri var ett ölbryggeri vid Helge å i Kristianstad som lades ned 1963 efter nästan 100 års verksamhet. Kul att Kung Christians stad återigen har fått ett centralt beläget bryggeri, om än i något mindre skala. Jag har haft förmånen att få smutta lite på öl från både Klackabackens bryggeri och Charli’s brygghus vid några tillfällen de senaste åren. Det hade varit fantastiskt roligt att få provsmaka även något från detta tredje mikrobryggeri i bygden, som dessutom tillverkas i kvarter där jag har bott en gång i tiden. Inte minst tycker jag att en öl “åt Orvelhållet” låter som en klockren satsning. Tillykke!

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] vi häromveckan skrev om Kristianstads Bryggeri nämnde vi att Kristianstad firar 400 år i år varpå de jubilerar med roliga fester och annat kul under året. Dessutom gör […]


Leave a Reply