Balder Spekulerar: Krö(ni)ka med Balder – Egen Mamouche

Nu ska vi se till att Surisarna sätter Cantillonflaskan i halsen, för nu ska vi skapa vår egen Mamouche! För er som inte känner till Mamouche så är det en öl av belgiska lambicbryggeriet Cantillon som har gjort en lambic med fläderblommor. En av mina absoluta favoritöl och det var en kväll då jag bara kände att “nej fan jag måste ha en Mamouche”.

TiloucheTyvärr så gapade Mamouchehyllan tom och jag började klia mig lite i skägget och såg en liten Geuze Tilquin ståendes. Ja va fan man får väl nöja sig med en geuze en kväll som denna tänkte jag….eller? I köket hade jag ju en flaska med koncentrerar flädersaft. Ja va fan ner med lite saft i glaset och sen på med geuzen och det var ta mig fan magiskt. Stannar min hjärna där? Nej, här ska det blandas öl!

Jag döpte snabbt ölen till Tilqouche så ja va fan om man gör det med en Duchsesse de Bourgogne. En flamländsk rödöl i stil med Rodenbach Grand Cru som man finner på systembolaget. Detta borde passa ganska väl kan man då tänka. Men herregud vad räligt detta är. Den mjuka underbara Duchessen med sin smak av balsamico  mot den beska och ändå söta saften blir till en vedervärdig sörja.

Vad provar man mer med? Barley wine kanske? Ja för fasen fram med Bötet Barley Wine från Nynäshamn. Ett Barley Wine i engelsk tappning då den inte är fullständigt fullpackad med humle utan mer fokuserad på malten. Fikon, aprikoser, karamellsötma och en maltsöttma till den unika smaken man får av en fläderblomssaft med den söta beskan. Men nä, det finns ljuspunkter i att det beska från flädern väl kan passa in i detta öl, men då Bötet redan är en söt öl så blir detta en sockerbomb. Men om ni på Nynäshamn får för er att läsa detta så vill jag ha lite royalty när ni brygger en fantastisk öl, för potentialen finns där!

Här tar mina ideer slut, för jag ska snart träffa Manker och då vill vi att ni tar fram en öl som vi tillsammans ska dela i ett avsnitt av MankerBeer TV. Det kommer att bli ett “all-star avsnitt” med det vidrigaste jag har gjort.

Förresten, om någon har en Shipyard Applehead att donera så lovar jag att Manker och jag gör om denna klassiker.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

One Response to “Balder Spekulerar: Krö(ni)ka med Balder – Egen Mamouche”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Read the rest here: Balder Spekulerar: Krö(ni)ka med Balder – Egen Mamouche … […]


Leave a Reply