Analys av Systembolagets nyheter i ordinarie sortimentet 2 juni

Juni innebär flera saker – semestertiderna börjar, midsommar närmar sig och så har Systembolaget sina sista nyhetssläpp inför sommaren. Som vanligt kommer det nyheter både i det tillfälliga exklusiva sortimentet samt i det ordinarie sortimentet. Innan vi gör vår sedvanliga koll på de exklusiva ölen tänkte jag att vi ska se vad för öl vi får se som fasta på Systembolaget vilket innebär att mer eller mindre varje Systembolag kan ta in dessa och hyllföra dem under minst ett halvår men med möjlighet att ha dem längre om de säljer bra. Anledningen att jag för första gången på länge kikar på de här ölen är att vi på Systembolagets ordinarie hyllor har fått se allt bättre öl och inte bara lager av olika ursprung och prisklass. Idag finner vi öl som Omnipollo Leon, Amager Modern IPA, SKA Modus Hoperandi och Thornbridge Jaipur i nästan alla Systembolag vilket är ett tydligt tecken på att svenskarna börjat gå ifrån mängd till förmån för kvalitet. Visst köper många fortfarande sina backar med masslager för att få en trevlig fylla på fredagkvällen, men jag tycker mig se hur fler och fler fått upp ögonen för öl som faktiskt smakar något och hellre köper dessa än vad de tidigare köpt. Jag tror att det rör sig lika mycket om en ändrad syn på drickande som möjligheten att köpa bra öl för mindre pengar och inte bara att intresset ökat i sig. Hursomhelst så är det snart dags för de senaste nyheterna och jag tänkte ge korta reflektioner på ölen jag tycker mindre om men lite mer utförliga smaknoteringar och kommentarer om de lite bättre ölen. Framförallt är det Mohawk, Founders, Camden och Nils Oscars öl vi kan vara glada att få se som “fast” öl.

 

M_Drink_SunMikkeller Drink’in the Sun
Ett lågalkoholhaltigt öl på bara 0.3% alkoholstyrka där Mikkel har arbetat för att få fram ett recept som ändå ska ge alla karaktär och smak av en “riktig öl” men utan alkoholstyrkan man förknippar med den. Oftast brukar nästintill alkoholfria öl ha låg kropp, vattnig smak och mest smaka vört eller majs men här får du smaker av urvattnad apelsinsaft, något torkade humlekottar och äppelgodisar samt vört. Smaken är behaglig, om än mild och som förväntat lite tunn. För en 0.3% stark öl är det över förväntan och en öl som kommer att gå väl hem på sommarens fester istället för andra alkoholfria öl. (Betyg: Bra+, sett till vad det är)

San Miguel Manzana 0.0%
Här har vi en alkoholfri saft, öl eller fruktjuice? Det är oklart om vi ska kalla drycken för öl då det mer drar åt massproducerad äppelcider, lite plastig och godisartad. Smaken är underlig och påminner om en urvattnad masslager som du hält äppelgodissaft i. (Betyg: Sådär).

Estrella Galicia Premium Lager
Fördelen med den här annars lite intetsägande spanska lagern är att den kommer i en liten smidig burk. Ölet doftar sött, massproducerat och korn och smaken av “majslager” imponerar inte. Samtidigt är det okey för vad det är – en spansk vardagslager som ska släcka törsten och i brist på direkta fel är det dugligt. (Betyg: OK)

Palma Louca
En brasiliansk lager på 4.5% låter lika smakrik som det är. En lagom maltig doft döljer en smak av vattnig lageröl, en hostning citrus och wellpapp. Roligt med “exotisk” öl och ett land som konsumerar otroligt mycket öl, synd att det inte är så gott. (Betyg: Sådär+).

Melleruds Utmärkta Pilsner
En pilsner som på inget sätt imponerar utan smakar svensk masslager. Till skillnad från det vattnigt spanska så har vi mer av det svenska söta och överdrivet maltiga, vilket jag tycker stör mer än vad det ger smak eller karaktär. (Betyg: Sådär+).

fruhkolschFrüh Kölsch
Äntligen är ölet som hjälpte Brekeriet en bra bit på vägen tillbaka. Riktigt prisvärd Kölsch som är lättdrucken och uppfriskande om än inte så “smutsig” som jag annars gillar dem. Säd, citrus och lite ljus malt. En bra öl att ha hemma under sommaren. (Betyg: Bra+).

La Trappe Puur
En nedtonad och lite humlad belgisk trappist på 4.7%. Rätt okey pris för en trevlig och fräsch öl som utan att vara för smakrik eller komplex ger dig vad du förväntar dig. Doftar av något sötare belgisk ale med inslag av säd, torkade blommor och apelsinskal. Smaken är av ljust maltiga kakor och blommor, kanske en uns av viol. (Betyg: Bra+).

Hofbräu Mixpack
Ett väldigt trevlig och framförallt prisvärt mixpack av tysk öl. Bra för er som gillar tyskt, veteöl eller vill prova på lite blandade ölstilar vid en provning. De fyra ölen är alla på 50cl och ni finner kommentarer nedan.

– Schwarze Weisse
Söt mörk sirap och kola med lite skumbanan i doften. Trevlig och helt okey i smaken även fast den blir lite enformig i längden. (Betyg: OK+).

– Original
Doft av cannabis, torkad halm och gräs, rätt så örtig. Smaken är liknande och överlag är den lite syrlig och småbråkig. (Betyg: OK).

– Weisse
En trevlig weissbeier med smak och doft av apelsin, vetemalt och lagom med estrar. Väldigt drickbar och lär fungera fint med mat. (Betyg: OK+).

– Dunkel
Doftar och smakar köttbuljong och urvattnad karamell, lite unken och ingen större favorit. (Betyg: OK-).

founderscentennialCamden Pale Ale
En riktig sommarfavorit för min del. Jämfört med det enorma utbudet av humlig öl vi har i landet faller den ofta bort i konkurensen, men på sommaren är det här exakt vad jag önskar dricka. Lättsam och fräsch, lagom med sina 5% och visar upp smaker av citrus, lite blommighet och torr ljus malt. En av favoriterna och rekommenderas starkt! (Betyg: Bra+).

Nils Oscar Belgo Pale Ale
En annan av mina förhandsfavoriter. Härlig belgodoft med mycket fruktighet och smak av melon, päron, äpplen och spår av mandelmassa. Väldigt bra pris och en utmärkt belgare att ha hemma för att bara kunna ta fram och avnjuta lite när som. (Betyg: Bra+).

Founders Centennial IPA
En öl som en gång fick många att intressera sig för IPA och amerikansk öl och som nu kommer i fasta sortimentet – lite smågalet på sitt sätt. På många sätt en “ur-IPA” och ett öl som ofta tas med på provningar för att visa en amerikansk IPA. Lagom maltig med påtaglig karamell ger en bra bas som kryddig humle, mörkt te med kåda och granbarr kan bygga vidare på. Balanserad beska och för knappt 22 SEK är det ett kap – rekommenderas! (Betyg: Bättre).

Mohawk Brown is the New Brown
En öl Stefan hade med redan på En Öl och Whiskymässa i Göteborg och redan då blev det en favorit. Torr rostad doft med lite bränd humle som i smaken blir lite fräschare och kryddig. Härlig smak med rostad malt, choklad och espresso. Variationsrik och lättdrucken. Väldigt prisvärd med 21,40 SEK för en flaska. Utmärkt brown ale vilket är en ölstil jag länge velat ha mer av på Systembolaget. (Betyg: Bättre-).

La Trappe Tripel
Söt och lite sliskig med smak av banan, blommor och kryddor, tyvärr tycker jag inte riktigt att den lever upp till många andra öl inom stilen. (Betyg: OK+).

Backyard Brew Bomble Bee 17
Doftar och smakar mest ingenting även om man märker av spår av blommighet och lite frukt. (Betyg: OK).

 

Fyra favoriter och rekommenderade köp
– Mohawk Brown is the New Brown
– Camden Pale Ale
– Founders Centennial IPA
– Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

2014-06-02 Fast sortiment

1253 Melleruds Utmärkta Pilsner Sverige 330 12,90
1262 Palma Louca Brasilien 355 14,20
1422 Mohawk Brown Is The New Brown Sverige 330 21,40
1424 Nils Oscar Belgo Pale Ale Sverige 330 18,90
1441 Camden Pale Ale Storbritannien 330 17,90
1452 Estrella Galicia Premium Lager Spanien 330 9,90
1458 Backyard Brew Bomble Bee 17 Sverige 330 10,90
1461 Früh Kölsch Tyskland 500 20,30
1489 Hofbräu Mixpack Tyskland 2000 71,60
1625 Fem Komma Tvåan Sverige 330 8,40
1685 Timmermans Kriek Lambicus Belgien 250 17,10
11803 La Trappe Puur Nederländerna 330 19,90
11006 Founders Centennial IPA USA 355 21,90

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply