MankerBeer News: 7 grymma öl till Midsommar

240px-MidsommarstångImorgon startar midsommarhelgen och förutom att handla osannolika mängder sill, potatis och nubbe så handlar vi svenskar gärna på oss god öl. För att göra det lite lättare för er att bestämma er när ni står och kikar på Systembolagens hyllor så har vi valt ut våra fyra favoriter, plus ett par exklusivare bubblare till midsommarfesterna. De fem vanliga ölen finns alla i Systembolagets fasta sortiment och ska således finnas i de flesta butikerna medan de exklusivare ölen har tagits från Systembolagets så kallade T5-sortiment och finns i ett mer begränsat antal butiker, men för att se var så kan ni antingen söka på Systembolagets hemsida eller använda den fiffiga Systembevakningsagenten. Ölen är tänkta att passa till allt från typisk midsommarmat till sällskapsöl och öl att ta fram lite senare på kvällen men självklart kan ni dricka dem lite hur ni vill, det är det som är det bästa med god öl.

Ölen nedan är främst sådana som släppts nu i år och ja, vi saknar en redig lageröl. Den platsen är för mig för alltid vigd åt Nynäshamns Landsort Lager och Bedarö Bitter, två otroligt bra öl som alltid levererar på högtider och gör sig grymma på sillbordet. Dessa öl bör ni redan veta att ni ska köpa, så glöm inte dem! Ett alternativ med mer schvung är Mohawk Unfiltered Lager som kostar 24,90 för 33 cl, härlig kropp och rena fina smaker. Likaså tycker jag att en bra porter, brown ale eller stout kan behövas och där är Poppels Brown Ale en favorit, dock är det lite ont om tid att hinna beställa den så i dess plats gör sig Mohawk Brown Is The New Brown (21,40 för 33cl) väldigt bra med härliga rostade toner och smak av choklad och rostad malt.

Våra MankerBeer-tips då? Här kommer dem.

Nils Oscar Belgo Pale Ale

En lättdrucken och smakrik svensk Pale Ale med Belgiska influenser. En flaska på 33cl kostar 18,90 vilket är mer än rimligt. Härlig belgodoft med mycket fruktighet och smak av melon, päron, äpplen och spår av mandelmassa. Avnjut den till midsommarlunchen eller bara som sällskapsöl.  (Betyg: Bra+).fruhkolsch

 

Früh Kölsch

En favorit som nu är tillbaka på Systembolagets hyllor. En tysk Kölsch som kostar 20,30 för 50cl vilket är ett kap! Riktigt prisvärd Kölsch som är lättdrucken och uppfriskande om än inte så “smutsig” som jag annars gillar dem. Nästan rund och fyllig som en ale, men lättdrucken och friskt torr som en lager. Dov källartyngd med mineraler och instängd citrus och frukt, med andra ord lite smak från både humle och malt vilket ger variation. En bra öl att ha hemma under sommaren men nu perfekt till lunchen. (Betyg: Bra+).

 

Founders Centennial IPA

35,5cl klassisk Amerikansk IPA kostar dig 21,90 vilket är prisvärt. På många sätt en “ur-IPA” och ett öl som ofta tas med på provningar för att visa en amerikansk IPA. Lagom maltig med påtaglig karamell ger en bra bas som kryddig humle, mörkt te med kåda och granbarr kan bygga vidare på. Bra till lite kraftigare mat på middagsbordet.  (Betyg: Bättre).

 

Thornbridge Jaipur

27,90 betalar du för 50cl lagom fruktig och söt IPA. En kryddig grapesmak med inslag av citrusfrukter som börjar med en snäll beska för att långsamt sticka till med något mer bett. Sveps snabb ned tack vare väldigt bra lättdruckenhet och en passande maltighet som ger ölet en elegantare finish. Perfekt som all-round-öl under hela helgen. Läskande och lätt att dela med sig av till lunch och middag och passar bra till flertalet rätter tack vare sin fräschör men tydliga smaker. (Betyg: Bättre-).

Bubblare

Omnipollo Fatamorgana

Kostar visserligen 99 kronor för 65cl men humlefantasten skall få sitt och är det bara lite sol så bjuds du på samma vackra solsken ifrån ölet. Här börjar det fantastiskt med tropisk frukt, övergår till torrt och beskt med citrusskal, det vita innandömet från citrusfrukter och syltade fruktskal för att sluta i en härligt besk och torr finish med stor närvaro av tropik. Du känner det gröna i humlekottarna och smaken är fenomenal och bjuder in både för långsamma sippar eller mer aggressiva klunkar. Kan bli lite kraftig med midsommarmaten, men prova den med en paj eller köttbit, eller drick som den är. (Betyg: Bäst).

 

Dugges Bärliner

ruthlessrye33cl för 24,70, men ett grymt lågalkoholhaltigt alternativ till bålen. Härligt små bubblor som ger en lätt mousserade känsla. Citrus, ljusa blommor och jordgubbs- och hallonpurée dominerar smaken. Läskande öl som passar som välkomstöl eller till desserterna, eller som törtsläckare under allehanda lekar och spel. (Betyg: Bättre).

 

Sierra Nevada Ruthless Rye

Ett bra alternativ till Fatamorgana och Jaipur. 35,5cl kostar 32,90 vilket är lite dyrare men du får en rågkryddig IPA som gör sig grymt till nygrillat. En halvtorr munkänsla med smaker av örtblandning, grapeinnandöme och skal. Eftersmaken är mjuk och har en torr pepparkarkatär med en måttlig och inte för markant beska. Lättdrucken och lite speciell. Bra till kraftigare mat. (Betyg: Bättre)

 

Drick förnuftigt och ha det trevligt, det är det viktigaste! För er som vill avstå alkohol men ändå dricka en god öl, glöm inte att ni finner Mikkeller Drink’in the Sun på Systembolaget, 0,3% stark och för 33cl betalar du 16,90. Otroligt läskande och förhållandevis smakrik för en såpass alkoholsvag öl. Oftast brukar nästintill alkoholfria öl ha låg kropp, vattnig smak och mest smaka vört eller majs men här får du smaker av urvattnad apelsinsaft, något torkade humlekottar och äppelgodisar samt vört. Smaken är behaglig, om än mild och som förväntat lite tunn. Ett bra köp inför kvällarna och när du blir öltrött eller bara vill låta bli att bli kalasfull.

Glad midsommar!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply