Balder Spekulerar: Och lackar, sätter Systembolaget en käpp i hjulet?

Detta är en smaskig fråga, för visst är Systembolaget fantastiskt? Vi kan få del av det mesta som bryggs och säljs i vårt avlånga land. Från Ystad i söder till Luleå i norr. Det är, i stort sett, samma produkter på hyllan. Varför då denna fråga?

Så här är det. Jag har tagit del av ett test som utfördes på Malmö Brygghus. Bryggmästare Thomas Fransson tar väldigt hårt på kvaliteten på sina brygder och ägare Anders Hansson skojar ibland med att säga att om Thomas själv hade fått välja så hade de bara släppt 10% av ölen han brygger. Nåväl, i detta fall är båda herrarna eniga. Efter Thomas tester så kunde de snabbt konstatera att Canned Wheat inte kommer att buteljeras och släppas på Systembolaget.

cannedwheatSjälva testet gick ut på att simulera vad som händer med ölen när den säljs till Systembolaget. Så grabbarna på brygghuset buteljerade ölet varmt och lät en flaska stå varm i 3-4 veckor, vilket är vad som händer med ölen på vägen till konsumenten. Den skickas till ett lager där den står i 3 veckor innan den till slut skickas ut i butik. Ölet provades tillsammans med Thomas och Anders, serverad vid rumstemperatur. Anders själv frågade faktiskt om  det verkligen var Canned Wheat vi drack?

Personligen tyckte jag att det var en sådan öl man tittar på och säger ”bra för att vara svenskt”. Men det är ett uttryck jag tycker sämre och sämre om, vi ska inte “vara bra för att vara svenskar”. Vi befinner oss i ett av världens mest utvecklade länder, som mer och mer törstar efter kvalitet i både mat och dryck. Vi må vara ett helt varv efter USA och ett par hästlängder efter Danmark i båda fallen. Men varför måste vi klanka ner och hylla en produkt på samma gång genom att hylla den för att det är svenskt? Nej våra öl ska vara bra internationellt, precis som med allt annat. Vi ska kunna säga att vi är ta mig fan bäst, även om en svensk öl teoretiskt ligger etta på Ratebeers topp 50 lista.

 

Ölets smak var väldigt speciellt. Att maltbasen var där råder det inget tvivel om, den hade förmodligen klarat att stå varmt längre innan något hade hänt. Canned Wheat är inte en öl som ska leva på sin malt, den lever på sin humle som ger dess underbara arom, dess smak och på dess knivskarpt balanserade beska. För ett öl som Canned Wheat är färskhet otroligt viktigt, och det är därför den bör gå direkt från buteljering ut i handeln, där den inte ska få stå på hyllan i mer än absolut max 6 månader.

Hur smakade ölet nu då? Jo doften var som försvunnen. Viss svettdoft, men inte alls den blommiga härligheten som bidrar med en somrig ton av lime och citrusfrukter.

Som jag nämnde innan var det inget större fel på malten, den var där precis som vanligt. Men som jag sa, det är inte det som ger ölen dess fantastiska smak. Nej det är Citrahumlen som man doserat riktigt bra. Det fanns med i spelet, men oj så dold den var. Glädjeämnen i att man kände en viss smak av tallbarr och kåda. Men i det stora hela var det som att dricka en IPA på vippen till utgångsdatum. Likt hur det var i doften så fanns humlen där i bakgrunden men var nästan lite unken och inte alls den friska sommarkänslan man får av papaya, lime, persimon, kåda, tallbarr och ananas. Detta ändå vid rumstemperatur och då kunde vi snabbt konstatera att kylskåpskall hade den nog varit sämre.

Frågan är därför om inte Systembolaget borde se över sina rutiner för att främja vår blödande ölkultur och att förändra processerna så att slutprodukten kommer till oss konsumenter så bra som den kan och ska vara. En humlad öl ska serveras fräsch och när nu importörer och bryggerier har lagt ned tid på att få tag på, eller brygga så färsk öl som möjligt, ska den då inte kunna säljas i ett liknande skick? Om inte så anser jag högst personligen att Systembolaget utgör ett hot mot den svenska ölkulturen.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

One Response to “Balder Spekulerar: Och lackar, sätter Systembolaget en käpp i hjulet?”

  1. Christian says:

    Tja… Jag kan ju tycka att 3-4 veckor inte är så väldigt farligt i logistiken. Visst kan jag förstå att Malmö Brygghus vill sälja sin öl när de anser att den är som bäst, men klarar produkten inte ens en månad utan att tappa sina betydande drag så är jag tveksam redan från början.

    Jag tror dessutom att Systembolet inte är tillåtna att särbehandla någon produkttyp…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply