Kristopher lagar: Bacon Explosion!

Nu är det dags för köttfrossa! Bacon Explosion, eller Fatty som den också ganska passande kallas, är ett amerikanskt påhitt (no surprise there) med djävulska mängder griskött i flera lager. Bäst resultat blir det om du har en grill med rökfunktion eller en varmrök, men det går bra att göra i ugnen också.

Till detta monster använder du 1 kg bacon och 1 kg Italian Sausage, dryrub och bbq-sås, sen kan du fylla den med lite vad du vill egentligen om du skulle vilja ha ytterligare något i. Italian Sausage är fläskfärs som är kryddat med en blandning med fokus på fänkål och/eller anis, men då den exakta kryddblandningen är lite knepig att få tag på i Sverige så kommer här nedan ett recept på det med, inklusive recept på egen dryrub och bbq-sås, allt från grunden som dom äkta hipsters vi är!
66038_10152184461776820_8754290196510359238_n
Dryrub: 2 msk matskedar lökpulver, flingsalt, råsocker och sellerisalt, 1 msk matsked chiliflakes, vitlökspulver, koriander, senapsfrön, paprikapulver, rosmarin och svartpeppar samt några stänk röksalt. Torrblanda.

Bbq-sås med öl: I en kastrull lägger du 5 dl ketchup, 25 cl lageröl, 1 och 1/4 dl äppelcidervinäger, ½ dl farinsocker, 2 msk worcestershiresås, 1 msk salt, ½ msk vardera vitlökspulver, cayennepeppar och chilipulver, 100 g smör och 2 msk hackade jalapeños. Koka upp och låt sjuda till önskad konsistens.

20140618_150417111
Italian Sausage: 1kg fläskfärs, 2 msk paprikapulver, 2 tsk vitlökspulver, 3 tsk salt, 2 tsk svartpeppar, 2 krm fänkål och ett par nypor chiliflakes. Blanda allt och ställ i kylen ett tag.

Och nu till fattyn! Börja med att blanda ihop köttsmeten till din korv. När du gjort det kan du låta den stå ett tag så kryddorna sätter sig lite om du vill, ta en öl eller två medans du väntar vettja. När det gått en stund tar du dina extra tjocka baconskivor (svålfritt stekfläsk funkar fint också, mer eller mindre samma sak) och flätar till ett 30×30 stort rutnät. Baconen du får över steker du knaprig.
IMG_20140719_202901
Här efter lägger du en massa dryrub på din baconmatta och lägger sedan på köttsmeten, och på med mer rub efter det. Mitt i på smeten lägger du sen din knaperstekta bacon och lite bbq-sås och vad du nu vill ha i, riven ost t.ex. Efter det rullar du ihop hela kalaset så det blir en tjock, kompakt köttkorv som du naturligtvis rubbar även utanpå.

Denna massiva skapelse lägger du på grillen på låg och indirekt värme i någon timme, gärna med rökspån på glöden, tills innertempen är runt 65 grader, sen penslar du på lite bbq-sås och låter den ligga kvar på grillen tills temperaturen är strax över 70. Det tar en stund att tillaga den här rätten men det är det satan ta mig värt. Servera spektaklet coleslaw och/eller annan god sallad, skivad som burgare på bröd med potatissallad eller vad du nu vill ha till. Och med god öl så klart, pale ale eller välhumlad lager passar bäst till i min mening, ett fruktigt rödvin är också kanon. Enjoy!

 

Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!


Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!

More Posts - Website

Leave a Reply