Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

Ölrecensioner: Funkwerks Saison

Funkwerks_SaisonFunkwerks är ett litet bryggeri i Fort Collins som Manker och M2 har besökt, intervjuat och hyllat de flertalet gånger. Numera kan vi otroligt nog också finna deras öl här i Sverige. Vi fick en flaska av deras Saison av Manker med de tydliga ordern att vi var tvingade att prova den. Detta har vi nu gjort. Missnöjd blir man då inte när man dricker denna välbalanserade dryck.

Ölet är gjord med tysk och amerikansk pilsnermalt med tillskott av munich och pale wheat malt. Humlen som man valt är Opal. Ölet är sedan jäst med Funkwerks egen husjäst. Enligt dem själva ska man känna passionsfrukt, mandarin och svartpeppar i doften. I smaken ska man finna apelsin, citronverbena, ingefära och svartpeppar. Smaken ska avsluta torrt med en lätt beska. Flaskan som provades butteljerades 28 januari vilket helt klart bör göra att smaken är annorlunda mot när den är färsk. Med det sagt behöver det inte alls ha någon negativ påverkan. Funkwerks själva säger att den utvecklas under två år.

Doften som möter oss när vi öppnar den är, kikärtor på burk (!?), lite filmjölk och sedan finns där en svag metallisk ton i bakgrunden, förmodligen från humlen. Annars så var doften i sig rätt så intetsägande. Dock kan åldern på flaskan ha med det att göra. Smakmässigt är det ett helt annat intryck vi får. Ölen är fantastiskt välbalanserad, väldigt imponerande. En fin svag syrlighet ligger i bakgrunden och ger en fräschör till ölen. Citrusskal, örter och aningen torkad frukt i doft och smak. Överlag är det en ren och snygg saison som inte likt många andra amerikanska saisons har för tydlig smak från jästen eller humlen. På gott och ont är den lite enkel.

Jämfört med belgiska saisons är det högre kolsyra och en annan karaktär på jästen. Vi föredrar nog ändå våra belgiska saisons och den traditionella stilen de har. Men vi tycker ändå att Funkwerks lyckats att göra en väldigt bra saison som nu efter ett par månader utvecklats fint.

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

Leave a Reply