Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Lagunitas Holiday Ale

Ett av Petalumabryggeriet Lagunitas mest säljande säsongsöl, Brown Shugga vart så populär att man i takt med efterfrågan på den att man behövde säkerställa produktionen av övriga öl. Därför modifierade dem receptet något för att anpassa bryggningen till övriga produktionen och förberedde sig på konsumenternas klagomål genom att byta namn från Brown Shugga till “Lagunitas Sucks“.

There is nothing cool about screwing this up this badly and we know it. Maybe we can sue our own sorry selves. There is no joy in our hearts this holiday and the best we can hope for is a quick and merciful end. F*@& us. This totally blows. Whatever. We freaking munch moldy donkey butt and we just want it to be all over…

Sedan dess har ölet släppts med några olika alias och när denna härliga Dubbel IPAn som är fullmatad med råg, vete, havre och korn nu kommer till Sverige så är det med ännu ett alias. Det något mer julvänliga namnet – Lagunitas Holiday Ale. Roligt i sammanhanget är att ölet kommer från en felbryggning av deras Gnarlywine 1997, man fick inte vörten så som man ville utan alkoholstyrkan blev för låg. Ena grundare, Tony Magee kom då på den fiffiga iden att köpa upp varenda sockerkorn man kunde för att boosta alkoholstyrkan. Något vi ser belgarna göra med var och varannan öl men på den tiden mer sällan i USA. Det mesta av sötman kommer från karamellmalt men det mörka sockret tillsammans med deras husjäst ger en mörkt söt stil på en annars rätt ljus, lätt öl.

Ölet har inte ändrats alltför mycket trots alla namnbyten, utan främst är det är namnet som fått anpassats något. Samtidigt kan jag tycka att det hänt rätt mycket med ölet sedan bryggeriets nya bryggverk installerades och när vi under Stockholm Beer fick chansen att jämföra en cask av gammal Brown Shugga mot Sucks så var den första mycket sötkladdigare. Det är väldigt mycket smak och tyngd i ölet som trots allt bara är 7.85% starkt.

Just nu hittar du ölet på Systembolagets julölshylla och en flaska på 35,5 cl kostar 26,60. Missa inte heller vårat besök på bryggeriet och deras grymma brewpub!

 

Lagunitas Holiday Ale

 

IMG_20141127_181312Utseende: Aningen grådisig orangegul vätska med fint krämigt ljust skum.
Doft: Härlig arom av humlekåda, apelsinskal och grön frukt. Torr, kryddig beska lovar gott för smaken och balanseras ut med söt nygräddad sirapslimpa.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Direkt bett från humlen och en söt humlekladdighet, som inte riktigt blir oljig utan håller sig till sirapssötma. Ölet är för den delen inte sött utan beskan och de fina smakerna av torkad frukt kommer fram väl. Jag kan tycka att Brown Shugga med sin mörka sötma blir mer komplex medan den ljusare sötman här gör ölet något mer lättdrucket i längden. Samtidigt är det en god sipparöl som rör sig kring gränslandet mllan kladdig DIPA, lätt Barley Wine och American Strong Ale.

Betyg? – Bättre. En något tjockare och tyngre DIPA som snäppet kladdigare hade varit perfekt. Drick den som en kådatjock DIPA eller en mildare Barley Wine mer än uppfriskande humlig öl. Perfekt som dessert eller en öl att smutta i sig när mörkret börjar falla och man vill ha något smakrikt och värmande utan att behöva dricka en stout.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply