Categorized | MankerBeer Talk

Craft Coffee – Hantverkskaffe, nästa stora trend?

I takt med att fler och fler får upp ögonen för vad de själva finner som “något extra” i vardagen har vi sett trender och ökat intresse i allt från surdegsbröd, skägg, öl, mat och nu också kaffe. Lika självklart som folk har vurmat för god mat så har kaffe för många varit en självklarhet i vardagen. Samtidigt är det för många en självklarhet att gott kaffe innebär noga utvalda kaffebönor brygda med rätt verktyg, ungefär på samma sätt som ölnörden i mig säger att en Stor Stark brygd utan kärlek får stå åt sidan för en välbrygd och genomtänkt öl.

IMG_20141201_205712Många lär rynka på näsan och säga att kaffe skall drickas ur en termos, på Pressbyrån och gärna med en halvliter röd mjölk och vissa av de som säger detta skulle aldrig få för sig att längre dricka en stor stark.

För min del har jag alltid gillat gott kaffe, dock aldrig sett mig som en kaffenörd eller för den delen som direkt intresserad av kaffe. Det skulle ha mycket smak, vara hårt rostat och kunna drickas ett par glas av. Men sedan jag, M2 och Kristopher stannade till på Oskar Blues i höstas under vår Coloradoresa till Great American Beer Festival och vi fick höra hur Dale, bryggeriets grundare vart så förtjust i kaffe att man börjat rosta sina egna bönor – ja, då har mitt intresse ökat.

Idag finns det flera specialty coffeeföretag i Sverige och på många ställen runtom i landet har vi kaffebutiker och rostare som Da Mateo, Koppi, Love Coffee Roasters och Drop Coffee. För dem är kaffebönorna lika värdefulla och intressanta som humlekottarna är för oss ölnördar.

Jag tror att “det goda” i livet ofta hänger ihop, åtminstone vill jag hoppas det. Äter du god mat, dricker gott kaffe, vin, öl och sprit så tror jag att du också mår bättre. Mycket är rätt rimligt då du med en välbrygd droppkaffe får ett renare kaffe utan lika mycket garvsyra som retar upp magen, med en bra öl håller dig till ett okey ölintag och med bra mat slipper du olika tillsatser och smutsiga fetter. Samtidigt tror jag att man mår bättre då man faktiskt tar sig tid till något. Att stå och mala sitt eget kaffe med en handjagare tar lite tid, men det är tid du får att koppla av på morgonkvisten istället för att tömma ner en halv burk malt kaffe i bryggaren innan du stressar iväg till jobbet.

IMG_20141201_184834All in Beer Festival nyligen mötte jag Mattias Grane som många känner och känner igen från Wicked Wine. Matte är med i uppstarten av Crafted Coffee och på AIBF bjöd man på ett par olika kaffesorter från ett av de rosterier de arbetar med, Per Nordby. Kaffe och öl hör faktiskt ihop mer än vad man tror och ser vi på Brewers Beer Bar i Göteborg har man ett samarbete med just Per Nordby och har planerat olika kaffeevents på samma sätt som me öl, Mikkellerbarerna runtom i världen serverar alla noga utvalda kaffesorter med droppkaffe och en av investerarna i CAP är ingen annan än Johan Damgaard, VD på kaffeproducenten Johan & Nyström. Så att säga att kaffe- och ölkulturen inte hänger ihop stämmer inte. Vi har sett vissa exempel, dock inte lika många på krögare och kända kockar som börjat samarbeta med ölvärlden och det är därför rätt naturligt att även kaffet börjar dyka upp. Kanske inte överallt, för lika lite som ölsverige bara består av de tre större städerna lika lite är kaffeintresset enormt över hela landet. Men det börjar hända saker och alltfler snappar upp folks ökande intresse i “det goda”. I en tid då de flesta elektronikkedjor går allt sämre känns det istället som att konsumtionssamhället börjar gå lite från prylar mot upplevelser och god mat och dryck. Mattias förklarar att kaffet trots allt är rätt stort i Sverige, visst har alla idag inte en egen malkvarn och visst finns inte rosterier i var stad men nästa år hålls kaffe-VM i Göteborg och man planerar lite kul events inför det, vissa även ölrelaterade. Så Sverige är ett respekterat kaffeland trots att det breda intresset ännu inte kickat igång, men det säger också något om hur vi agerar när vi får upp ögonen för något. Då kör vi all in, oavsett om det är kaffe, vin, öl, sprit eller mat.

Mattias berättar att just Crafted Coffee kommer att satsa på bland annat hemleveranser av lagom stora sändningar kaffebönor, men också genom olika events som t.ex. på AIBS och olika söndar på MOOD Gallerian i Stockholm. Nu på söndag har man t.ex. ingen annan än VM-medaljvinnande Joanna Alm från nyss nämnda Drop Coffee Roasters. Medan vi provar Kochere, en så kallad Heirloom från Yirgacheffe i Etiopien får jag förklarat hur man bäst provar ett kaffe, lagom varmt, gurglandes i munnen för att exponera hela munnen – precis som med öl.

Jag frågar om skillnaderna mellan öl, kaffe och vin och även om sensoriken för samtliga är densamma så är kaffe bland det komplexaste du kan dricka. Liksom vindruvorna har kaffebönorna smak och arom från sin terroir men beroende på hur själva bönan sedan förädlas så kan otroligt mycket hända. Jag rekommenderar er att läsa detta om ett Etiopiskt kaffe från Drop Coffee där de beskriver bakgrunden och processen bara för själva bönorna. IMG_20141202_154055Nu är inte alla så inbitna att man sitter hemma och provar humlesorter genom att brygga te med dem för att lära sig mer om deras olika karaktär. Men många har intresset av att veta vilka skillnader som faktiskt finns och vad olika förutsättningar ger för olika produkter.

Öl och mat är för många två rätt vardagliga saker. Du måste äta och ibland tar du dig ett glas vin eller öl till maten. På helgerna kanske du med ett ölintresse besöker en bättre krog och provar lite ny god öl. Oavsett om du går till lokala puben i norra delen av landet eller till en krog med rätt taskigt ölutbud i södra Sverige så är det “öl”. Detta medan kaffe ännu inte har accepterats som något intressant utan för många är det fortfarande lite elitistiskt och nördigt att vara intresserad av.

Precis så var det också för öl häromåret. Då hade du svårt att finna en god IPA på många krogar i mindre städer och en Imperial Stout för  150 kronor flaskan var bara att glömma där i staden i Blekinge. Sedan har åren gått och allt fler har märkt av att ölet har avdramatiserats. Det är idag inte lika elitistiskt och snäst åt att vilja dricka god öl på samma sätt som man över hela landet ansett att vin varit okey att dricka. Om några år tror jag att även kaffe kommer att ha en liknande status, för även kaffe har samma delikata hantverk. Många som beställer en espresso får höra att de är annorlunda och extravaganta som inte beställer en mugg svart, men då har man inte ens gått in på droppkaffe med särskilda bönor, malgrad och bryggtid. Tänk IBU (grad av beska på ett humlat öl), alkoholstyrka och ursprung på öl och du inser snabbt att det är saker man lär sig med tiden, inget som för den delen är akut skitnödigt.

Så våga prova på lite handbryggt kaffe och se om det är något för dig. Förvänta dig inte de hårt rostade tonerna och den laxerande effekten utan en trevlig stund du själv kan styra. Tills dess, kika in Crafted Coffees nyöppnade hemsida. Har du möjlighet kan du också kika in deras event på MOOD Gallerian nu på söndag.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Craft Coffee – Hantverkskaffe, nästa stora trend?”

 1. Morgan Käll says:

  Hej Magnus!
  Inte omöjligt att kaffet går samma väg som öl gjort de senaste 7-8 åren.
  Titta bara på hur chokladkulturen utvecklat sig.
  Hörde redan för ett par år sedan en tjej som skulle prova choklad gjorda på samma typ av kakaoböna men från olika delar av världen.

  Mvh Morgan

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply