Manker Beer and Food: Gör din egen Louisiana Style Hot Sauce!

Jag brygger inte öl själv, det är lite för bökigt för min smak.. Det samma gäller för bakning. Jag vet inte om det är att jag har svårt att följa recept eller om jag helt enkelt inte tycker att jag är speciellt duktig på det, intresset finns inte där helt enkelt. Det jag däremot gör är att laga mat. Jag har alltid haft en förkärlek till inläggningar, och nu har jag börjat nörda lite i att fermentera och syra grönsaker och frukt själv. En sak som jag gjort nu två gånger med gott resultat är chilisås. Receptet är enkelt, men kräver tålamod. IMG_20140919_190951(1)

Chili är inte speciellt billigt i butik, så om man inte odlar själv så kan det bli en dyr historia. Själv har jag turen att jobba på en av Sveriges största frukt- och grönsaksgrossister och kan därigenom köpa chili och annat till struntpriser, så jag föreslår att ni köper lite frö och börjar så redan i Februari så kommer ni ha en fin skörd i slutet av sommaren.. För man behöver nämligen rätt mycket för denna såsen.

Jag har utgått ifrån detta receptet, men modifierat lite själv genom att lägga till lite frukt och annat gott. Första gången jag gjorde såsen tog jag 1,5 kg Habanero, 2 mogna mangos och 7-8 klyftor vitlök. Alltsammans hackas ner i förhållandevis små bitar, det behöver inte finhackas men det ska inte vara grovt heller. Mitt emellan helt enkelt. Lägg alltihop i ett stort kärl, gärna i glas så att du kan se när det börjar hända saker. Jag använde en stor vas i glas. Sedan väger du hur mycket din chiliblandning väger och tillsätter 2% av vikten i havssalt. Så om alltihop väger 1,5 kg så ska du ha 30 g salt. Häll på saltet och masha in det med en träsked. Här efter häller du på sött vitt vin så det täcker röran med 2 cm ungefär, tysk Riesling passar finfint. Rör runt lite till, sen fäster du en silduk ovanpå, antingen med lock om du använder dig av en stor burk eller som jag gjorde med gummiband. Det ska vara tätt men 20141115_153404(1)röran ska ändå ha tillgång till syre.

Detta låter du sedan stå i rumstemperatur och efter någon dag kommer det börja bildas små bubblor (det är här det är fint om du har en glasburk) i massan och vitt mögel ovanpå. Pilla bort möglet och rör runt i massan, och så gör du lite då och då tills det helt enkelt slutar bildas bubblor, då har det fermenterat klart.. Du kan avsluta det tidigare också, men jag föredrar att vänta. Sedan silar du massan genom din silduk så att du bara har saft kvar, varpå du tillsätter 50% vinäger.. Det vill säga om du har 1 liter saft så tillsätter du 5 dl vinäger. Vilken sorts vinäger väljer du själv, till Habanerosåsen tog jag vanlig vitvinsvinäger. Sedan buteljerar du det i valfria, rengjorda och desinficerade flaskor.

Då det är mycket socker i vinet och frukten och 33% vinäger i såsen så håller detta väldigt länge på flaska när det förvaras i kylskåp. För min andra sås gjorde jag likadant fast jag hade 1,5kg Jalapeño, 10-12 passionsfrukter och 2 silverlökar istället. Denna jäste snabbare vilket jag gissar är lökens förtjänst eftersom lök innehåller så mycket socker. I denna hade jag äppelcidervinäger som var smaksatt med honung, och den blev ännu godare än Habanerosåsen i mitt eget tycke. Detta är inget svårt att göra hemma och verkligen ett perfekt sätt att använda chili på om man råkar sitta på för mycket och inte orkar göra fler chiliflakes eller ristras eller vad man nu gör med sina chilis.

Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!


Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!

More Posts - Website

Leave a Reply