Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: S:t Eriks & Samuel Adams Transatlantic Series #01 – Belgian Strong Red Ale

Namnet som är lika långt som spännande är även lite otydligt, för vad är egentligen en Belgian Strong Red Ale? Är det en Red Ale som i en något humligare ale, en Belgian Red som i någon form av suröl eller syftar det till att man har haft både tranbär och lingon i ölet?

Valet av bär är tänkt att symbolisera “mötet mellan Sverige och USA” och det är på något sätt ett naturlig samarbete där S:t Eriks med sina kopplingar till ölimportören Galatea som också länge har varit en stark partner till Samuel Adams. Ölet gick att provsmaka redan på fjolårets Stockholm Beer & Whisky Festival men lanseras nu på fredag i Systembolagets exklusiva släpp om cirka 30-talet butiker runtom i landet, samt på webben.

Ölet i sig är som sagt bryggt med lingon och tranbär men även pilsner- och vetemalt, havre samt tjeckisk Saazhumle. 7,3% starkt är det och tankarna ska ha dragit åt Bourgogne eller rosévin på Pinot Noir.

Skall jag vara ärlig så hatälskade jag ölet på Stockholm Beer. Det var fruktansvärt syrligt med så mycket sträva bär att tungan bara krullade sig och lingonens torra, syrliga bärsmak dominerade helt. Sedan dess har jag provat ölet ytterligare en gång innan nedan och då var det igen fullt av syrliga bär och det drog mer åt en bärcocktail än en öl. Samtidigt tyckte jag att ölet växte på mig och jag älskar den torra, syrligt friska karaktären på ölet. Men förvänta er inte en fräsch, lagom kryddig belgisk pale ale.

 

S:t Eriks & Samuel Adams Transatlantic Series #01 – Belgian Strong Red Ale

 

IMG_20150203_211303Utseende: Rödnyanserad kopparfärgad vätska med fizzande kolsyra och skum som snabbt lägger sig som en klar vätska.
Doft: En syrlig, vinös torr arom med tydliga inslag av tranbär och lingon, inte helt otippat. Aningen kall är det även viss doft av humle även fast det i huvudsak är bären och viss kryddighet från jästen som sticker ut. Ju varmare ölet blir ju mer “saftigt” blir det, på gott och ont.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Igen, något kallt får man en viss fruktig humle av päron och äppelblom som går fint med igen tydlig smak. Smaken är lite syrligare och har mer av lingonskal även fast jag får vissa toner av De Cams Kriek eller strävare, mörkare suröl med mörkare bär.

Betyg? – Bra+. Snäppet kallare är det här en underbar öl med syrliga bär, lätt fruktighet och lite kryddighet. Varm är den däremot lite för söt och lätt till kroppen. Jag har också tyckt att olika flaskor kan skilja sig åt lite där just den här var mer “belgo” och mindre ren bärjuice än andra. Sedan bör ni ha klart med vad det är för typ av öl, jag tror det är lätt att förvänta sig något annat än vad det är och bli lite besviken.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply