Manker Lackar, igen – Eller “Carlsbergs försök till craft beer, en ölrecension”

“Unique steam fermentation brings out this distinctive and aromatic beer, with its dark gold sheen and tantalising notes of citrus to whisk you away to a relaxed Californian lifestyle”. Så beskriver Mikkel Laust Broe, bryggmästare på Carlsberg i Danmark sin Brewmasters Selectrion, California Steam Beer. I serien ingår idag tre olika öl, en India Pale Ale, en Red Ale och så den här. Det som är lite kul med ölen är att man i Danmark är så avdramatiserad över alkohol, på ont och gott. Så mitt första intryck av ölet kom när jag drack deras IPA efter att Kristopher här på MankerBeer köpte med sig ett flerpack från 7 Eleven på väg hem från Köpenhamn.

Om IPAn var drickbar, men ingen större sensation som jag som ändå uppskattar god öl skulle köpa igen så är deras California Steam Beer rätt spännande. En ölstil som till skillnad från IPAn inte känns like gjord och som liksom en vanlig Lager, Bitter eller Brown Ale är utmärkt som vardagsöl. Man kan om man vill, välja att se detta som ett första fösök till en förändring liksom Falcon Raw eller Åbros satsning på hembryggar-SM.

Eller som de som sett den här utvecklinge förr, de i USA säger – de ser ett hot, både mot deras marknadsandelar men också vad gäller att missa en potentiell marknad. Craft beer finns för att stanna, så du kan inte bekämpa det med mer makrolager. Då återstår bara att flytta fighten till craft beers egen planhalva.

Problemet är att de som faktiskt har ett uns av intresse, och framförallt smaklökar snabbt genomskådar det. Ölen måste ju faktiskt smaka gott också. Det räcker inte längre med att det står “IPA” på en burk/flaska för att den ska sälja. Visst kanske man provar på en burk eller två, liksom jag gjorde av ren nyfikenhet. Men kommer man att köpa den om och om igen istället för de om än någon krona dyrare, men desto mer smakrika ölen? Tveksamt. Jag både tror och hoppas det i alla fall.

Det jag däremot tror att vi kan få se är en utveckling där vi får ett mellansegment mellan makro och mikro där den här typen av öl kommer att lägga sig. Något som snarare kan gynna craft beer. Är du trött på din vanliga Carlsberg och ser deras IPA, ja då vågar du prova det. Tycker du mer om den, ja då köper du den igen. Till slut har du fått upp ett intresse för något som är godare än någonting annat och då ökar chansen att du kanske provar på en öl från Amager, Mikkeller, Omnipollo eller Dugges.

Såhär kanske det inte kommer att vara för alla, men det var så jag började min egen ölresa och idag är jag fast. Många med mig har säkert gått en liknande väg där man gått från en viss typ av dryck, av en slump börjat gilla något som var “godare” och sedan har det bara fortsatt.

Men nu återstår frågan..? Hur var ölet?

 

Carlsberg California Steam Beer

 

IMG_20150209_193333Utseende: En klar, ljust kopparskimmrande vätska med ett skum som, ja försvann direkt.
Doft: Aningen söt framtoning med karamell viss fräshör och “godiskaramellig” fruktighet.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Glatt överraskad av att smaken som jag först känner är lite åt Anchors Steam Beer, den lite söta karamellen och fruktigheten. Sedan händer inte mycket förutom att det dyker upp lite vört och strå. Lite för ren och tydlig humlighet och jag väntar bara på när eftersmaken skall ropa “massproducerad wannabe”.

Betyg? – Ok. Tyvärr är det också den som kommer fram och även fast du får lite skön fruktkaramellsås så fade’ar smakerna ut på tok för fort. Det är inte dåligt, inte alls. Men smakerna är på tok för flyktiga vilket jag tycker vittnar om fusk i själva processen och/eller med ingredienserna men i slutändan smakar allt bara Carlsberg. Synd.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Manker Lackar, igen – Eller “Carlsbergs försök till craft beer, en ölrecension””

  1. Micke says:

    Åbro har sponsrat SHBF på olika sätt sen åtminstone 90-talet, så det är inget nytt direkt.

  2. jo says:

    jättarna har ändå en väldig fördel för oss konsumenter – jämn och säker kvalitet, per flaska.

    om detta kunde kombineras med hantverksliknande smakkvaliteter i övrigt är mycket vunnit. på det viset välkomnar jag initiativen. ett kvalitativt mellansegment vore utmärkt, som i t ex Tyskland, Belgien osv.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply