Categorized | MankerBeer Meets:

MankerBeer Meets: Malmö Brygghus, Bygger ut, öppnar för Systembolaget och byter namn

Det börjar åter hända saker kring Malmö brygghus då det ryktas om både det ena och andra i Malmökretsar.
Först sålde man huset och hyr nu platsen istället sen började ryktena om buteljeringslina, utbyggnad, att man vänder ryggen till Systembolaget och tittar utåt i världen istället. Dessutom har man börjat släppa mer och mer öl som alla är märkta med ett nytt namn. Det blir helt enkelt för mycket så vi hörde av oss till ägaren Anders Hansson om vad som är på gång.

Innan vi börjar med det så kan vi berätta att det sedan länge byggts bakom kulisserna och att man skulle öppna upp som en ny pub då man tyckte att det var lite tråkigt att folk öppnade dörren, tyckte att det såg fullt ut och vände igen. Man har därför öppnat upp på första våningen och här ska det bli en ny restaurang med plats för ytterligare 150 gäster. Till detta har man även flyttat ner köket till första våningen, så det blir lite mer praktiskt för personalen.

malmö

MankerBeer (MB): Många har nog sett bilder på att ni skaffat er en buteljeringslina vilket verkligen var på tiden.
Ryktet säger att ni följer Brekeriets väg och valt satsat på att skicka en hel del produkter utomlands eftersom Systembolaget sätter en del köppar i hjulet. Hur blir det? Blir det en efterlängtad lansering på Systembolaget?
Anders Hansson (AH): Det känns inte som om systembolaget vill sätta käppar i hjulet för oss. Vi har en bra dialog med dem trots att vi inte sålt något på systembolaget sedan maj 2014.
De vill gärna att vi släpper öl och då är det för att många av deras kunder i Sverige efterfrågar dem i butikerna och faktiskt ”tjatat” om det. Framföra allt ölsorter som Canned Wheat, Hopman, Cacaoporter och våra suröl. Sen tycker vi det är otroligt roligt att sälja vår öl utomlands då den tagits i mot väldigt bra.

MB: Som jag förstår det lämnar namnet ni Malmö Brygghus för att börja etablera Malmö Brewing Co. är det korrekt uppfattat? Om det är så är det i ledet för att ni ska flytta lyfta ut produkterna i Europa?
AH: Japp. När människor utanför Sverige försöker säga Malmö Brygghus ser de ut som om de har popcorn i munnen. Det är mycket lättare att säga och komma ihåg Malmö Brewing co. Dock är det viktigt att behålla prickarna över ö. Vi är väldigt inspirerade av den Amerikanska craftbeer trenden och försöker hänga på så gott det går.

MbryggMB: Nya puben som öppnar i Mars är alltså ett “taproom” med nytt kök och en sju in i helsikes mycket öl.
Enligt tidigare information är det hela 42 olika tappar fördelat på 10-20 egna kranar, 5-10 anda lokala bryggerier, 10-30 från övriga världen, 2 cider och en mjödkran.
Är inte 42 kranar lite överdrivet? Kommer det att gå runt?
AH: Det är många kranar och det är en stor satsning. Som ölkrog i Malmö har vi helt olika förutsättningar än om man jämför med alla andra städer i Sverige. Vår största konkurrent heter Köpenhamn. Från Malmö är det 30 min till ett antal fantastiska ölkrogar med upp till 60-tal tappar.
Jag har som mål att kunna hålla kvar lite fler skåningar i Malmö och kanske till och med få över lite danskar hit. Jag tror även att trenden med craftbeer är gigantisk, så om tio år kanske man ställer frågan ”varför var det inte fler som satsade”
Jag vill inte dö nyfiken…

MB: Hur ser ni på maten? Blir det hamburgare och korv som på 90% av alla liknande ställen, eller blir det en typisk Malmö brygghus grej och allt är helt tvärtom?
AH: Hamburgaren skall vara kvar och den ingår i vår röda tråd som vi har en idé att kunna hålla. Den röda tråden som jag nämner är nämligen Californian Cuisine. Mycket fusion och lokala produkter.

Malmö brygghus kommer alltså inte att vända Systembolaget ryggen helt utan i precis samma linje som Brekeriet, vissa öl kommer att släppas på Systembolaget och resterande kommer att släppas utomlands och framförallt har man valt att släppa sina öl via , i mina ögon, Europas bästa webshopp Bierkompass.
Det jag personligen ser mest fram emot är den nya menyn, Det verkar spännande då den stora utmaningen inte är att hålla alla 42 kranar flytande utan det kan bli att få in helt vanliga människor som vill prova maten och därifrån våga sig in på ölen.
Ska även bli kul att se vad Bryggmästare Thomas Fransson kommer att göra med alla dessa kranar han kommer att ha tillgång till. Öppet för att experimentera samtidigt som man fortsätter på den inslagna vägen med de kanonöl man redan har i sin arsenal.

Förutom alla fat lovar Anders en kyl ölkyl med mycket alkoholfritt, specialöl och en hel del lagringsbara öl. Allt för att man ska bibehålla de färska ölen på kranarna.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply