Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Prairie Pirate Bomb!

Återigen kommer en väldigt efterfrågad öl till Systembolaget. En stor eloge till Galatea för att man fått ut både Barrel Aged Speedway stout från Alesmith, men även många andra öl som är ganska svårtåtkomliga även inom USA. Ett av dessa öl är från Oklahomabryggeriet Pairie Artisan Ales som tagit ölvärlden med storm. Med en stor portion charm och många väldigt bra öl, samt en ganska smart marknadsföring är det ett av bryggerierna som senaste året ligger på allas läppar. En av deras absolut mest väl mottagna öl är en Imperial Stout med chili,  Prairie Bomb!. En bra öl, om än ganska obalanserad. När man senare valde att lägga ölet på ett romfat behövde man ett nytt namn, naturligtvis blev det Prairie Pirate Bomb!

Att brygga imperial stout med chili är sedan tidigare populärt och väldigt framgångsrikt. Den mörka chokladen, kaffet och vaniljen spelar väldigt fint ihop så länge chilin inte tar över för mycket av smaken och istället förstör palletten helt. Prairie Bomb! på fat på CBC 2014 tycker jag personligen hade på tok för mycket chili i sig, men på flaska var den klart bättre.

Ska bli spännande att se vad fatlagringen har gjort för ölet. Fatet är ett Zacapa fat och när det var färdiganvänt av Prairie så gavs fatet till John Miller och hans son för att göra öppnare av det. En fantastisk öppnare som tidigare korats som den bästa öppnaren av oss på MankerBeer. Det är just en sådan öppnare jag har använt nu. Otroligt nördigt tycker vissa, otroligt charmigt tycker andra.

Jag har skrivit det förr och jag tycker fortfarande att det är jättekul om hur Prairie skickade några lådor till Europa och de fastnade i Nederländska tullen eftersom det stod BOMB! över lådorna. Ölet släpps efter mycket om och men på Systembolaget nu på fredag, den 20/3. Priset på 59 kronor låter betydligt högre än vad det är. Kom ihåg att det här är ett öl som länge byttes för rätt bra öl i USA, så att vi ens kan få prova det här är riktigt stort.

 

Prairie Pirate Bomb!

 

Prairie Pirate BombUtseende: Kolsvart, lite oljeliknande, öl med ett ljusbrunt skum som försvinner lika snabbt som det uppkommit.
Doft: Doftar otroligt mycket med vanilj och det är väldigt inbjudande men det är även stora toner av hårt rostat kaffe, mörk sirap, choklad, chili och rostad malt. I doften känner man även en viss ton av mörk rom och det ger en känsla av sötma.
Smak: Otroligt komplex och munnen bombas med smaker. Stor smak av kaffe, mycket sirap, en riktigt fin choklad smak där vaniljen tränger fram mer och mer. Romfatet gör sig påmint med en ytterligare touch av vanilj och träsmak samtidigt som den söta smaken från rom bara precis gör sig påmind. Chilin är bara med i eftersmaken och lägger ytterligare ett lager då det bara retas lite med tungan och ger en viss hetta i munhålan.

Betyg? – Bättre+. Jag var själv lite skeptisk till ölen innan jag öppnade den på vanliga Pirate bomb var otroligt obalanserat och att hitta riktigt bra öl som lagrats på romfat är väldigt svårt. Till och med efter att ha fuskat och tittat på Ratebeer så hittar jag bara ett par få som jag själv skulle vilja säga till er är riktigt bra öl. Cigar City Rum barrel aged Marshal Zhukov samt Rum BA Cafe Americano, Avery Rumpkin och Rump[KY]n, Jackie O’s Rum Barrel Oil of Aphrodite Cycle RareR DOS, Struise Black Damnation IV samt Nielsbohrium från Mikkeller och Cigar City.

Känns lite dumt att säga men Pirate Bomb är mer avskalad även om fortfarande är en otroligt rå och obalanserad öl. Dock är den förvånansvärt lättdrucken trots sin höga alkoholhalt. En lägre kolsyrenivå gör att chilin får ett snyggare samspel med resterande delar av ölen

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply