Ölrecensioner: Nils Oscar ICA Selection Stout & Ale

Det börjar bli lite vanligare med öl med lägre alkoholstyrka hemma på matborden och i takt med att det börjar bli en marknad för folköl så har fler och fler bryggerier nu satsat på att få ut smakrika lågalkoholhaltiga och folköl. Visst är det fortfarande en berg-och-delbana med lågvattenmärken och höjdpunkter men jag tror att kvaliteten kommer att tvingas bli bättre i takt med att efterfrågan ökar. Fler kunder innebär att man måste hålla kvalitet då den här typen av öl oftast är lika dyr, om inte dyrare än öl på ett par fler % alkohol

Nils Oscar har länge haft ett par olika lågalkoöl som har gått att finna i matbutikerna och sedan ett tag tillbaka finns också deras samarbete ihop med ICA att finna i ICAs butiker. Nils Oscar ICA Selection har i dagsläget dels en stout på 3.5% och en Ale på samma alkoholstyrka. Stouten utlovas ha en markerad fyllighet och beska vilket med smakerna av choklad, rostat bröd och kaffe ska göra den passande ihop med lamm och fläsk. Alen ska å sin sida passa bra med både fläsk och nöt och ha en låg sötma men desto mer fyllighet och noterbar men inte rivig beska.

Jag köpte på mig en flaska var och provade dem samtidigt som jag puttrade ihop en gräddig mjödsås och grillade ankbröst, en trevlig kombination ihop med ölen.

 

Nils Oscar ICA Selection Stout

 

IMG_20150519_183049Utseende: Mörkt gyllenbrun vätska med litet nougatfärgat skum.
Doft: Doft av något blött rostat korn, mörka flingor och torr, billig espressosmaksatt choklad. I bakgrunden finns lite örtiga humlekottar.
Smak: Låg till medelstor munkänsla med okey kolsyra. För att vara en 3.5’a så fyller den upp rätt bra i munnen, enda abret är att den är rätt mild och sådär lurigt sött torr som typ Guiness är. Det gör att den känns något snäll i munnen. Trots det håller smakerna i sig länge nog för att ölet ska klara sig väl med hedern i behåll.

Betyg? – OK (+). En bra folle som nästan blir busigt lättdrucken. Passade väldigt fint ihop till en lite gräddig sås med grädde, något söt mjöd och kalvbuljong serverad till stekt ankbröst.

 

Nils Oscar ICA Selection Ale

 

Utseende: Lite gyllene, något mörkare bärnstensfärgad vätska med litet smutsigt skum.
Doft: Syltiga karameller och syltad frukt med lite melon, kola och gröna frukter på främre raden och mer matt karamell, citrus och “brittisk bitter” mot slutet.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Kolsyran känns passande och liksom i doften är känslan av en frisk brittisk bitter med balansen mellan citrusfrukter, karamell, kola och syltad frukt. Därför är det lite passande med en lägre kolsyra vilket spär på känslan av att sitta på en pub i England och dricka handpumpad bitter. Smakerna håller i sig rätt länge men mot slutet falnar det av rätt snabbt och då märker man också att den inte är alltöfr fyllig.

Betyg? – OK (+). En frisk brittisk bitter om man lätt kan sitta och dricka en hel kväll. Ingen stor smaksensation men ett väldigt bra vardagsöl att umgås kring eller att ha till leverpastej- eller skinkmackan.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Ölrecensioner: Nils Oscar ICA Selection Stout & Ale”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] För ett tag sedan provade jag två stycken lågalkoholhaltiga öl som Nils Oscars bryggeri hade fått i uppdrag av matkedjan ICA att ta fram. En Stout och en lätt humlad Ale som båda klarade sig med ett godkänt omdöme. Som kommentar till det inlägget fick jag att det fanns två till öl i ICA Selection, en veteöl och en IPA som istället för Nils Oscar hade bryggts hos Grythyttans Brygghus. Även dem skulle ligga på 3.5% och finnas i de flesta ICA-butikerna, vilket de nu också verkar göra. […]


Leave a Reply