Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Grythyttan ICA Selection Veteöl & IPA

För ett tag sedan provade jag två stycken lågalkoholhaltiga öl som Nils Oscars bryggeri hade fått i uppdrag av matkedjan ICA att ta fram. En Stout och en lätt humlad Ale som båda klarade sig med ett godkänt omdöme. Som kommentar till det inlägget fick jag att det fanns två till öl i ICA Selection, en veteöl och en IPA som istället för Nils Oscar hade bryggts hos Grythyttans Brygghus. Även dem skulle ligga på 3.5% och finnas i de flesta ICA-butikerna, vilket de nu också verkar göra.

Grythyttans Brygghus har jag bara mött och provat som snabbast, då på Göteborgs ölmässa för två år sedan då de ställde ut i “Göteborgshörnan” med Stigberget, All in Brewing, O/O Brewing m.fl. Tyvärr var det rätt mycket snack och liten verkstad och ölen var inte alltför imponerande, tyvärr. Något förvånande då man har några av landets mer dryckeskunniga på plats och trots allt har ett bra dugligt bryggverk på plats. Men man kan alltid hoppas på bättring! Nu över till 3.5’orna.

 

Grythyttan ICA Selection Veteöl

 

Grythyttan ICA Selection VeteolUtseende: Gråguldisig vätska med litet ljus, snabbt döende skum.
Doft: Milda, nästan vattniga toner av plastig banan, metall och lite halm. Lite tydligare karamell än vad jag brukar finna i den här ölstilen. För vag doft så det är tyvärr inte mycket att hurra för.
Smak: Lätt munkänsla med svag kolsyra. Inte den chunkiga, fylliga veteölen jag önskade utan rätt mild. Vissa estrar som ger fruktkarameller och en vattnig banangodis med dess inte helt naturliga banansmak. Lätt kryddighet, aningen mineralig och i stort rätt menlös smak.

Betyg? – OK (-). Även fast det inte är större fel på ölet så är det lite för intetsägande. Vissa antydningar till bra smaker finns där men i stort är det tyvärr inte särskilt livat.

 

Grythyttan ICA Selection IPA

 

Grythyttan ICA Selection IPAUtseende: Dov, disig persikofärgad vätska med litet ljus skum.
Doft: Sötfruktig godisdoft med fruktkaramell och rätt tydlig fruktkola. Doftar mer billig godisbutik än IPA.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Smakmässigt något bättre med markerande beska som slås mot gräsig humle, brödig smutsig malt och ett hopkok av metalliska fruktsmaker

Betyg? – Sådär (+). Nä, det här är inte en god IPA. Då väljer jag bra mycket hellre någon av de andra humliga alternativen som finns. Tyvärr smakar det inte nog för att den ska duga som vanlig sällskapsöl utan då duger andra öl i samma segment av alkoholstyrka och tillgång bättre. Eller varför inte ta typ BrewDog Dead Pony Club eller liknande som ligger lite högre i % men som också kostar snarlikt.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply