Categorized | MankerBeer News

Ölrecensioner: Kristianstads Bryggeri SjöCrona Munk

I över ett år har vi följt Kristianstads Bryggeri och deras resa till att etablera sig som ett bra svenskt mikrobryggeri. Det jag finner så härligt med bryggeriet är deras satsning på belgiska ölstilar där jag tidigare har gett dem beröm för deras SjöCrona Blond. Tyvärr var deras senaste alster som släpptes i Systembolagets lokala sortiment, Ruin och Oval inte lika övertygande. Mycket för att jag inte tror att ölen var klara utan skulle behövt ligga lite till, ett ämne jag lackat på och kommer att kika vidare på framöver.

Bryggeriet har också en mörkare belgoale vid namn SjöCrona Munk som just nu tyvärr bara finns att köpa i de närmsta Systembolagen. Ölet är på 8% och laddat med 5 maltsorter, mörkt kandisocker och humlad med de milda humlesorterna Saaz och Magnum.

 

Kristianstad Bryggeri SjöCrona Munk

 

kristianstad munkUtseende: Vackert mörkt gyllenbrun färg med röda strimmor, prytt av fint skum med mjäll topp.
Doft: Karamellig arom med tydliga estrar och eleganta toner av torkad frukt och het syrlig belgisk jäst. Doftar mer åt en Belgian Strong Ale med lite tvåliga dofter som bitvis drar åt rengöringsmedel – på gott och ont beroende på hur framträdande du finner dem.
Smak: Bra munkänsla med bra kolsyra. Ett kraftigt öl på alla sätt. Kraftig i munnen med en direkt smäll av värmande alkohol, mörk belgisk karamell, sirap och syrlig jäst. Grön humlefrukt följt av en nästan spritig attack som slutar i mörkt socker och jäst.

Betyg? – Okey+. Jag gillar vad den här ölen har att erbjuda, det är en riktigt bra mörkt belgisk ale men det finns lite pikanta eftersmaker som osar frätande rengöringsmedel. Inte så att de förstör smakerna, men om det är smutsiga alkoholer, tydlig humling eller estrarna från jästen vet jag men det märks av. Utan dem hade betyget lätt varit Bra (+), Kristianstads Bryggeri kan det här med belgare!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply