Categorized | Balder Spekulerar

Balder spekulerar: I andra delar av världen, Nya Zeeland där du köra bil tankad på öl

Som överskriften säger, bilen kan vara tankad med öl. Det är alltså inte du som får köra tankad. Nej det får man fortfarande inte.
Utan på Nya Zeeland, som är ett av världens renaste länder och som är väldigt långt framme i miljötänket har man kommit på ett nytt drivmedel, som är utvunnet ur resterna av öl.

BrewtroleumDet är alltså den Nya zeeländska makrolager producenten DB Export som tillsammans med bensinåterförsäljaren Gull skapat ett biologiskt drivmedel vid namn Brewtroleum från resterna av ölens jäst.
Forskare på Nya Zeeland har extraherat en etanol från jästen, som sedan destilleras och blandas med högoktanig etanol i 90/10. Till slut blir detta en biologisk etanol som går att köra på. Inte helt olikt från E85, som vi har i Sverige, där man blandar 85/15 med bensin. Dock är detta med mindre bensin och därför är det mer miljövänligt.

Säljchefen Sean O’Donnell säger lite skämtsamt att iden föddes över ett par öl.

Ja det är vad det snackas om i ölväg på Nya Zeeland, mer ölnyheter från andra delar av världen kommer att följa.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply