MankerBeer News: Hur ser dagens craft beer-scen ut i Polen?

Under de senaste åren har jag varit förvånansvärt mycket i vårat södra “grannland” Polen. En kompis har länge studerat i Gdansk och Wroclaw och jag har under mina många besök dit försökt att prova på polsk craft beer. Mitt första besök får väl sägas vara runt 7 år sedan, alltså före det att jag startade MankerBeer och innan mitt ölintresse är detsamma som det är idag. Däremot minns jag att det var rätt svårt att ens hitta annat än de polska massproducerade märkena såsom Okocim (Carlsberg), Tyskie (SAB Miller) och Zywiec (Heineken).

Med åren kom det däremot lite nya märken, tyvärr med öl som rätt ofta var snäppet sötare än vad jag var van vid hemma. Min subjektiva uppfattning har också varit att man i Polen inte var särskilt ölintresserade, i stort vill säga, utan det var oftare man drack sin ljusa lager och gärna i så stora glas som möjligt, och så många som möjligt i rad. Här vill jag ändå passa på att hylla den ljusa polska lagern som jag tycker är bra mycket bättre än exempelvis Smålands, Kung, Arboga, Carlsberg eller andra massproducerade fulöl vi ser på hemmaplan. Den polska lagern har varit rätt crisp, smått örtig och påminner lätt om den tjeckiska eller tyska lagern.

När jag nu senast var i landet för en bilfärd från norr till söder så hade jag målet att hålla utkik efter den polska hantverksölet. För det är idag svårt att åka utomlands utan att hitta åtminstone ett hyffsat hantverksbryggeri, eller åtminstone lite passionerade ölsjälar som tar in utländsk craft beer.

Det skulle dock dröja tills jag kom till landets huvudstad Warzawa innan jag hittade ett bra litet ölcentra. Genom att följa ölsidan RateBeer’s locationssida kan man hitta bryggerier, ölbutiker och barer i stort sett vilket land som helst och jag hade mappat ut ställena med framförallt polsk öl.

 

samekraftyMitt i Stare Miasto, alltså Gamla Stan i Warzawa hittar vi Same Krafty Multitap. Tillsammans med bryggpuben Czeska Baszta, Kufle i Kapsle multitap bar och Jedna Trzecia – Craft Beer Bar är det de mer centralt belägna vattenhålen för bra öl i staden. Just Same Krafty som var det stället jag hann med under mitt tyvärr rätt korta besök i staden känns väldigt “icke-polskt” utan mer internationellt med pizza på menyn och en taplist på 10 utvalda hantverksöl och 2-3 kylar med polsk craft beer på flaska.

På hyllorna i baren stod allt från Omnipollo till Three Floyds, Alchemist, Hill Farmstead, Mikkeller och BrewDog och killarna bakom baren var rätt stolta över alla de bryggare som ibland hade kommit förbi. Polsk öl börjar sakteligen bli någoting förklarade dem, vilket syns i att bland annat To Öl, Nögne Ö, O’Hara, Pays Flamand med fler har gjort samarbeten med polska bryggerier.

 

Det bryggeri de själva hyste störst tilltro till för framtiden och som de menar är det bryggeri som faktiskt har en årlig produktion som är värt någonting är Browar Pinta ifrån den lilla staden Zarzecze längst ned i sydvästra hörnet av landet. Dels har de en rätt trevlig Grodziskie, en ljus syrlig veteöl med ljus rökmalt men också en japansk/USA-inspirerad IPA i Oto Mata IPA men framförallt samarbetet med irländska Carlow/O’Hara – Lublin to Dublin, en väldigt fin havrestout.

polishbeerAndra bryggerier som imponerade var Olimp från Torún som även dem har en riktigt bra Grodziskie, Sophia. Tillsammans med AleBrowar från Lebork står man för det nya och lite mer internationella, utan att för den delen börja bli för experimentellt eller galet. AleBrowar har en trevlig English IPA i Hop Sasa och har även en belgofinluerad IPA i Golden Monk, men framförallt är det Rowin Jack som är ölet alla polska ölfantaster nämnde som nummer 1 i landet. Här pratar vi riktigt bra USA-influerad IPA som är både kristipig och skönt humlad utan att bli för mycket.

Ett kanske mer otippat bryggeri, vars flaskor mer påminner om traditionella vardagsöl är Browar Kormoran ifrån Olsztyn. Det är framförallt deras serie Podroze Kormorana som ni ska hålla utkik efter. En utmärkt American IPA, en smakrik om än snäppet plastigt söt Stout i Coffee Stout och en läskande Witbier. Ni kan däremot skippa deras fruktöl och andra påhitt. Slutligen har vi till exempel Browar Perun, Pracownia Piwa, Artezan och Browar Kingpin som ni ska leta upp.

 

Den här typen av öl är fortfarande rätt dyr i Polen, särskilt om man jämför med de stora märken som du kan hitta för en näve smågrus. En bra hantverksbrygd öl på 50 cl flaska (standard) går typ i snitt loss på en 8-10 Zloty (20-25 kronor), vilket får anses som rätt dyrt i ett annars rätt billigt land. Håll annars utkik efter den polska mjöden som ofta är otroligt bra! Vid nordvästra utgången vid ringmuren i Warzawa ligger ett litet pirogställe som har traditionella polska pierogis och mjöd för knappt några pengar alls.

Piwomaniak-e1404502839156Jag köpte på mig en 2-3 kartonger med craft beer på PIWOmaniaK som ligger typ en och en halv kilometer från ringmuren. En butik som ligger nästan gömd i ett större företagshus men som skyltar helt okey utanför. Väl inne i det lilla rummet som är butiken har du öl från golv till tak och du kan hitta öl från alla de bryggerier jag har nämnt samt lite från övriga Europa. Personalen är både engagerad och kunnig och hjälper dig att finna din väg fram mellan hyllorna som är föredömligt uppdelade efter ölstil.

Har du bil och tid kan du annars åka till Rodzinka Bis som ligger ett par kilometer söderut. Mycket polsk öl men också mycket lokalt från bryggpubar och annat trevligt. Inom en kilometer har du ett par andra lite mindre välsorterade ölbutiker, kika på RateBeers lista så får du en bra uppfattning.

 

Väl hemkommen provade vi oss igenom lite blandat från mina lådor och även fast mycket inte höll en alltför hög standard så var det inte äckligt och sällan en dålig öl. De bryggerier jag har valt att ta upp ovan är också de som höll en bra Europeisk nivå på sin öl och som jag tror att man ska hålla i minnet för framtiden.

Det stora problemet för polsk hantverksbrygd öl är detsamma som för mycket öl i östeuropa – att ölen är lite för dyr vilket gör att få dricker den. Det i sin tur gör att ölen riskerar att få stå på hyllorna varpå det tar tid för bryggerierna att kunna expandera och satsa, vilket krävs för att de ska kunna bättra på sin produktionskvalitet och kvantitet. Framförallt måste ölen komma iväg när den är rätt färsk. Men i takt med att fler bryggerier får upp ögonen för vad som sker i Polen, Tjeckien, Litauen, Estland och så vidare så kommer det internationella ölcommunityt att hjälpa till. Så även fast landets craft beer-scen är rätt ung så har den kommit en bra bit på vägen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply