MankerBeer News: Ölnyheter i september (4e och 18e)

Snart en ny månad och med det kommer två nya släpp med speciella, exklusiva ölnyheter. På grund utav semester så kommer mina inför-analyser redan idag. Men det är bara att spara listan, sidan eller återkomma när det närmar sig för att komma ihåg vilka öl ni vart sugna på. Förutom de nedan så är det 3 öl som släpps som ej har varit med på Systembolagets skribentprovning. Av dem så är alla tre riktigt spännande och öl ni inte bör missa, de två första släpps vid den första releasen den 4’e september och den sista vid den senare, den 18e september.

Boulevard Imperial Stout (USA 75 cl 159 kr 11%)
Rodenbach Caracter Rouge (Belgien 75 cl 119,90 kr 7%)
Great Divide 21th Anniversary Sour (USA 75 cl 177,40 kr 6,2%)

Förutom dessa så ser vi en kamp mellan Brewski och Dugges (med hjälp från amerikanska Stillwater) om vems sura fruktöl som har mest thunder, Tropical Sneeze eller Tropic Thunder. Det har ju blommat upp en rolig liten beef mellan de två sedan de senare namngav sitt samarbete snarlikt mot vad Brewski hade gjort – varpå Brewski å sin tur skämtsamt döpte om en av sina öl till This is Thunder där loggan, återigen skämtsamt bestod i en Brewski-gubbe som sparkade på en Duggeslogga. Allt är på skoj och de gillar varandra och jag tycker det är bra kul med lite sånt här i en annars ibland lite krystad ölsväng.

systembolaget-android

Exklusiva nyheter 4/9

Brewski Tropic Sneeze (Sverige 33 cl 35,90 kr 4%) 4
Doften präglas av tropisk fruktyoghurt med lakto, ananas, passionsfrukt och mango, inte för kraftigt utan sådär så att du får upp intresset. Sedan kommer smaken där frukterna spelar omkring i munnen innan de slutar i citrus och en skön, nätt syra sprider sig i munnen. Inte lika överväldigad som tidigare gånger jag har druckit den men det är fortfarande oerhört bra.
Betyg? – Bättre-

Tuatara APA (Nya Zeeland 33 cl 29,90 kr 5,8%)
Ett för mig nytt bryggeri som tyvärr ger lite skräck med flaskan som ska se ut som en ödla, lite eget och säkert en bra gimick men det är alltid en varning när man verkar ha lagt så mycket pengar bara på flaskan. Ölet är ingen jättehit det heller tyvärr utan smakar som humlade amerikanska öl innan importörerna lyckades få hit den i bättre skick. I doften är det trött humle och för söt maltighet, men smakmässigt har den lite bett och humlen känns inte lika fadd, istället påminner den lite som en snällare IPA eller till och med DIPA vilket gör att den klarar sig till ett bättre betyg.
Betyg? – OK+

Marble Earl Grey IPA (Storbritannien 50 cl 47,90 kr 6,8%)
Herbal doft med svart te, torkade blommor och citronzest, väldigt lagom och rätt tillgängligt. Smaken livar upp och bjuder på rätt markerade smaker av framförallt torkade blommor och svart te samt kanske den där smaken vi ibland kan mena är “grön frukt” (hur många såna det nu finns). Väldigt balanserad beska och en trevlig eftersmak, i alla fall ifall du som jag gillar en god kopp te.
Betyg? – Bra+

anchorage-mosiac-saisonAnhorage Mosaic Saison (USA 75 cl 159,20 kr 6,5%)
Gabe på Anchorage älskar att bretta sina öl och i den här har han som ni kan utläsa från namnet bryggt en Saison med Moscaihumle som sedan fått smaka på lite vildjäst. Resultatet beror mycket på hur du förhåller dig till brettanomyces, men oavsett svaret på den frågan är det riktigt välgjort med fina inslag från Moscaihumlen och en lite fruktigare Saison som kikar fram från brettens kryddighet. Gabe kan det här med att leka loss med vildjäst.
Betyg? – Bra+.

Eskilstuna Södvik Säsong 2015 (Sverige 33 cl 33,30 kr 7,5%)
Skönt med några som vågar lägga till den här typen av Saison med de “bonniga” inslagen som stilen trots allt historiskt sett har haft. Du får lite mer sötma, mer halm och torkad mandelmassa – det blir liksom mer belgiskt. Likaså har smaken en mild kryddighet och spår av vitpeppar, korriander och limeskal. Jag gillar att man har gått över till 33 cl flaska för nu kan och bör ni köpa hem ett par för att dricka lite redig belgisk bondöl, fast från Sverige.
Betyg? – Bra (+).

Hornbeer Hophorn Black IPA (Danmark 50 cl 57,90 kr 9,3)
Oj, det här var en nästan lite söt mörk IPA som jag inte riktigt blir klok på. Är det gott och lättillgängligt eller inte? Lite sirap, chokladsås och bränt i doft och smak men mycket grön humle och mycket humlekottar med örter och oljig sötma. Det smakar danskt och det är väl drickbart, till och med lite syndigt då det går så lätt att dricka men jag saknar elegans och kraven för min del är högre nu för tiden.
Betyg? – Bra.

Coppersmith Intermezzo Imperial Oatmeal Coffe Stout 2014 (Sverige 33 cl 39,50 kr 8,2%)
Fina inslag av kaffebönorna som lagt sig till med en hinna av choklad och rostad malt runt sig. Trots det smakar det rätt så svenskt, lite försiktigt och lagringen har nog gjort att smakerna visserligen har gift sig mer men också att de tonats ned något.
Betyg? – Bra.

Partizan FES Stout (Storbritannien 33 cl 37,90 kr 8,4%)
Smakerna i brittiska Partizans Foreign Export Stout är behållningen för även om de inte sticker ut eller är magnifika så smakar de Partizan. Liksom vissa ölfantaster rådiggar Beavertown för “deras smak” tycker jag att Partizan har något som går igenom i deras mörka öl, de är lite nedstämda och enkla, men ruskigt trevliga att dricka. Det är torr kakao, lite metall och inslag av trä.
Betyg? – Bra (+).

Austman Sjokolade & Kirsebaerporter (Norge 33 cl 34,90 kr 7,5%)
Du behöver inte kunna norska för att förstå vad för typ av porter det här är. Körsbären kommer in på ett fint sätt, just på gränsen till att kännas artificiella och fel utan istället är det mörka körsbär som drar åt körsbär- och chokladpraliner. Det blir aldrig riktigt sött utan även chokladtonerna går bra in i själva portern. Prova!
Betyg? – Bra (+).

Traquair 50 (Storbritannien 33 cl 49 kr 9%)
Brittiskt, traditionellt och enkelt – på ett bra sätt. Bryggeriets 50-årsöl är en Old Ale med toner av kanel, muskot, brittisk fruktkaka och mörkt socker. Det blir inte sött eller för sockrigt utan mest angenämt. Så fram med en bra bok, sätt dig i läderfåtöljen och ha en god stund.
Betyg? – Bättre.

Brooklyn Quinticeratops (USA 75 cl 148,70 kr 10,9%)
En komplex öl där man har låtit en Quadrupel först ligga ett par månader på romfat från Trinidad för att sedan runda av sin lagring på amerikanska bourbonfat. En härlig doft med mörkt socker, romdränkta russin, kaffe, tobak och vanilj. Det smakar lika mycket karibiska öar som amerikansk bourbontunna. Mörk rom, mint, choklad och alkohol. Kunde kanske ha varit lite kraftigare i kroppen men jag tycker att det här är komplext och elegant, om än vågat och för vissa kanske lite för konstigt. En öl för den vane eller vågade öldrickaren.
Betyg? – Bättre.

 

Exklusiva nyheter 18/9

Beavertown Quelle Saison (Storbritannien 33 cl 31,90 kr 4,1%) 18
Doftar riktigt trevligt av rätt så rikligt med kryddig saisonjäst men framförallt av torkade skal från diverse citrusfrukter, en aningen torr pepprighet och som nästan hör till stilen, utspädd fruktjuice. Smakmässigt är den något renare, nästan lite lätt i kroppen med jordig torrhumling. En bra torrhumlad Saison som kanske är något för dyr sett till smakspektrumet du får, men å andra sidan så är det väldigt gott ju.
Betyg? – Bra+tropicthunder

Dugges/Stillwater Tropic Thunder (Sverige 33 cl 32,70 4,5%)
Det här är fusk för det doftar inte riktigt som man förväntar sig av den här typen av öl. Första gången jag drack ölet tänkte jag mest på fruktjuice som någon hällt citronsyra i men nu går tankarna stakt åt C-vitaminbrus. Det är nästan unikt hur de har fått fram fruktsmakerna mot syran, åtminstone har jag aldrig varit med om att fruktigheten är så utrycksfull och syran så inbäddad under den. Det är billig citrusblanddryck från Tyskland blandat med mango, persikojuice och passionsfrukt – galet!
Betyg? – Bättre+

Oppigårds Lavish IPA (Sverige 33 cl 26,90 kr 6,8%)
Doftmässigt en lite tilltryckt historia, kanske för att ölet är tänkt att vara lite extra givmilt med allt – såväl smaker som ingredienser och det märkt. Doften är kompakt med humle med intryck från gräs och örter medan ölet rent smakmässigt går vidare i Oppigårds spår med rena och allt som oftast välgjorda öl. En givmild beska utan att bli obalanserad eller som slår ut din smakpalett och sett till priset är det här väldigt mycket smak för en lagom slant. Påminner mycket om Amagers humlade öl, vilket är ett gott betyg.
Betyg? – Bra+

Garage Project Sauvin Nouveau Grape (Nya Zeeland 65 cl 87,90 kr 8,5%)
Stilfull doft med tydliga spår av den juice från Sauvignon Blancdruvor som man har tillsatt vid fermenteringen. Själva grundölet är byggt på en pilsnervört vilket ger druvjuicen mer spelrum, men det blir aldrig för vinöst eller börjar dra åt överdriven juice’ighet utan mer som om du kryddat en ren pilsner med något speciellt. Jag tycker att man har lyckats göra det väldigt bra och med respekt åt både druvorna och ölet.
Betyg? – Bra.

Midtfyns Double IPA (Danmark 33 cl 35,90 kr 9,2%)
För några år sedan diggade jag den här ölen. Då för några år sedan innan vi svenskar fick tag på bra humlad öl från USA och England var en humlefix allt vi brydde oss om men idag är kraven högre. Du får en okey humlekyss med lagom mycket beska och smaker av grön frukt. Men idag smakar det här lite ofärdigt för min smak. Det blir bitvis för mycket malt och nä, jag väljer nog någon av de andra humlade ölen det här släppet. Det är bra, men står sig inte i konkurrensen.
Betyg? – OK+/Bra (-).

De La Senne Stouterik (Belgien 33 cl 29 kr 4,5)
En stout på 4,5% är alltid något trevligt, mest för att du kan få öltypens alla fördelaktiga smaker men slipper för mycket alkohol. Här är det lite rundare och fylligare med lite tydligare jästtoner vilka följer med in i smaken där du får bränd choklad, lite espresso och jäst. Det är inte en stout och du bör kanske mer förvänta dig en belgisk mörk öl som inspirerats av en stout. Annars är risken att du blir besviken. Men jag tycker att det är en trevlig öl, mer kanske så än god och också en öl du kan ta fram till kräftorna!
Betyg? – Bra (+).

Buxton Battle Horse (Storbritannien 33 cl 39,90 kr)
Lite mer rostat och bitterhet i doften som inte riktigt släpper fram några egentliga aromer mer än de sedvanliga du får i en mörk IPA. För att vara Buxton är en väldigt balanserad och lagom, på gränsen till lite för enkelspårig. Bränd sötma (tänk marshmallows eller brända gelehallon), svedd chokladmousse och aningen citrus under det.
Betyg? – Bra (+).

amager-malmo-the-amazing-gotland-campfire-beerAmager/Malmö Brygghus The Amazing Gotland Campfire Beer (Sverige 50 cl 59,90 kr 7%)
Som väntat domineras doft och smak av rökmalt. Rökmalt kan lätt ta över och antingen sluka ett öl med smak av torv, rökta charkuterier eller bara eld men här får du lite utav allt – några rökta korvar, lite eldade granar och rökta s’mores (marshmallow på choklad och kex). Smaken har lite mer av gran och både toner av espresso och choklad, inte alls lika rökig eller med samma sälta som i doften – utan mer som när du dan efter luktar på dina kläder som osar efter gårdagens lägereld.
Betyg? – Bättre.

Avery Hog Heaven (USA 65 cl 99,90 kr 9,2%)
En av världens bästa Barley Wines och en stående favorit hos oss på MankerBeer! Kletig humle och sötma med riviga humlekottar, torkad frukt och viss underliggande karamellsötma. Det här är så gott det kan bli! Köp eller få M2 att ifrågasätta din passion för öl!
Betyg? – Bäst.

Omnipollo Agamemnon Bourbon B.A (Sverige 37,5 cl 97 kr 13,2%)
Lite bränd sötma med toner av mörk choklad och fyllig chokladmousse. Om vanliga Agamemnon var en resa in i mörkaste Imperial Stouten så är det här den lite mer beresta kusinen från amerikanska bygden. Det kommer in lagom mycket bourbon med trä, vaniljstång och choklad. En riktigt bra öl men inte Omnipollos bästa.
Betyg? – Bättre.

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply