Categorized | MankerBeer News

Analys inför Systembolagets exklusiva släpp 19 Aug

Efter pappaledighet osv är jag nu tillbaka och ska börja få ut lite inlägg igen. Efter en del påtryckningar kommer vi därför att presentera vilka öl som släpps på systembolaget igen.
Balder tar över skutan för att presentera morgodagens öl från Manker av förklarliga skäl.
Eftersom vi därmed inte har någon i Stockholmsområdet som kan prova ölen på Systembolagsprovningarna kommer jag att skriva om de öl jag tidigare provat, eller att använda mig av våra kontakter runt om i världen för att berätta om hur ölet smakar. Dvs rekommendationer som INTE är våra kommer vi att förtydliga.
Med det sagt, här kommer min analys över det som kommer till Systembolaget imorgon den 19 Augusti 2016.

Ett mindre släpp med huvudfokus på Thomas Hardys barley wine som återuppstår från de döda efter en lång och brokig väg. Eldridge Pope hette bryggeriet som en gång startade upp produktionen avslutade produktionen, återstartade produktionen och gick i konkurs 199. Receptet köptes upp och blev sedmera bryggt av O’Hanlons från 2003 till 2008 innan ölen åter mötte graven.
Nu är det Interbrau som äger rättigheterna och bryggningen står Meantime för. Förutom det är det mycket stouts som går till försäljning.

Interbrau Thomas Hardy’s Ale (Storbrittaninen 330 ml 69,90 kr 11,7&)
Få har fått prova denna nya dryck, personligen har jag det inte. Vår rapporter säger att det är väl sött, mycket honung, men med en mycket snygg beska och att det är en hel del klassiskt brittiskt fruktigt med aprikoser och apelsiner i spetsen.
Kan inte ge en rekommendation utifrån denna recension, men den kommer att slinka ner i min korg imorgon!

ThomasHardysAle2015Left Hand Brewing Fade To Black (USA 355 ml 29,90 kr 8,5%)
En gammal favorit som på senare år har tappat lite glans mot andra mycket tyngre öl. Letar man efter en öl som är mittemellan en cascadian dark ale och en stout så är denna klockren. Len, mycket kaffe och en relativt hög beska. Helt klart värt ett köp då den bara kostar 30 spänn.

Brooklyn Brewing The Discreet charm of the framboise (USA 750 ml 99 kr 7,4%)
Ett öl jag bara provat ett litet glas av, efter ett par större glas, då tyckte jag att det var en ganska dålig öl som kändes som en tunn syntetisk hallonsuris utblandad med yoghurt.
Köp på egen risk!

Midfyns Barley Wine Caroni Rum Barrel aged (Danmark 330 ml 89,90 kr 12,5%)
Detta är ändå en lite kul öl. OK har druckit klart bättre barley wines än detta, men en ganska söt och knäckig BW som lagrats på romfat. Den är tyvärr lite för söt i mitt tycke, men många tycker verkligen om sötman som kommer både från maltsötman men även från sötman från romfaten. Avslutar spritigt på ett bra sätt.

Midfyns Russian imperial stout Rum barrel aged (Danmark 330 ml 89,90 kr 13%)
Nej detta går inte hem hos mig. Grunölen är enligt mig inte bra alls tunn och tråkig att romfatet inte alls lyfter ölen heller, som romfat sällan gör för en imperial stout, gör inte ölet bättre. Nej detta kan jag tyvärr bara avråda dig från att köpa.

Buxton Anglo-Belgique IPA (Storbrittanien 330 ml 35,9 kr 6,8%)
IPA med belgisk jäst, det brukar inte gå så bra för de amerikanska bryggerierna, om du frågar mig. När Brittiska Buxton gör det blir det bättre, lite mer belgiskt och mindre amerikansk humle. Lätt och kryddad IPA med en hel del jäst som ger en citrusfräsch känsla. Gott.

Dupont Deux Amis (Belgien 750 ml 80 kr 7%)
Denna måste man bara köpa! En första collab för Dupont när Tomme Arthur från Lost Abbey kommer på besök och brygger en saison.
Enligt rapport är den väldigt torr, fin jordig och örtig saison. Ska vara en väldigt klassisk Dupont med en twist och det måste jag nog bara ha!

Founders Mosaic Promise (USA 355 ml 26,90 kr 5,5%)
En klassisk Founders IPA, man vet vad man får väldigt bra single hop där mosaicen får spela förstefiol.

Ölgerdin Egill Skallgrimson Borg Garún Nr 19.1 (Island 330 ml 45 kr 12,5%)
Imperial Stout från Island, japp så är det. En vinös rostad stout med övermogna bär i för att förklara den kort. Kaffe, träig, choklad, plommon och körsbär.
En spännande öl som får tummen upp av mig.

LAGUNITAS-20160201-LUCKY-13Lagnunitas Lucky 13 (USA 355 ml 28,90 kr 8,8%)
Klassiker som nuförtiden gått och blivit en red ale, tidigare kallades den för en altbier. Den är lite däremellan, en lätt men väldigt bra maltkropp har en örtig beska likt en bra tysk alt. Bra öl, bra pris!

Modern Times City of the Dead (USA 650 ml 109 kr 7,5%)
För den som vill ha en bra stout är detta ölet för dig. Denna Foreign stout från amerkanska Modern times är väldigt trevlig. Mycket kaffe, som är Modern times signum, med en trevlig beska som ger en viss örtig känsla innan det kommer en fin träig vaniljkänsla. Söt, men för söt. Väldigt bra, köp!

Rogue Farm 7 Hop IPA (USA 355 ml 34,50 kr 7,8%)
En dubbel IPA från Rogue var en vår dröm för mig för 7-8 år sen. Detta är en öl som jag bara provat en munfullav och då tyckte jag att det var en smörig historia som inte alls kom till sin rätt. En god vän säger att han tyckte att det var en fin humleprofil med en del kåda som fastnade på gommen. Oljig, inte så söt och inte för bitter. Dock doftade den aningen unket.

Schlenkerla Helles Lager (Tyskland 500 ml 23,90 kr 4,3%)
Detta är fint! Bambergs stolthet Schlenkerla är ju väl så kända för sina fantastiska rököl. Detta är kanske inte den mest klassiska Helles då även denna har en del rök i smaken, men annars jordig och härlig. Kan drickas hela dagen lång med sin låga alkoholhalt!

Brekeriet Angry Chair Swedish Chef (Sverige 330 ml 39,90 6,5%)
Ja då gör Brekeriet IPA också. Det kan lite gå hur som helst kan man tänka sig. Jag har själv inte provat men kommer absolut att köpa en flaska eftersom Brekeriet är ett av Sveriges topp bryggerier och att Angry Chair aldrig har gjort mig besviken. Ölen rapporteras vara väldigt funky och ändå väldigt humlig. Det kan bli för mycket för många men likt Amagers Chad King of the Wild Yeasts kan detta bli en riktigt bra öl med tiden när humlen lagt sig lite.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply