Categorized | MankerBeer News

Analys inför Systembolagets exklusiva släpp 7 Okt

Ny månad och då är det dags igen för exklusiva nyheter på Systembolaget.
Balder har som ni kanske märkt tagit över skutan för att presentera släppen från Manker av förklarliga skäl.
Eftersom vi därmed inte har någon i Stockholmsområdet som kan prova ölen på Systembolagsprovningarna kommer jag att skriva om de öl jag tidigare provat, eller att använda mig av våra kontakter runt om i världen för att berätta om hur ölet smakar. Dvs rekommendationer som INTE är våra kommer vi att förtydliga.

Med det sagt, här kommer min analys över det som kommer till Systembolaget den 7 oktober 2016.
Oktober är här och höstens infall tar med sig barley wines framförallt. Det märks verkligen på var man kan köpa på Systembolaget. Mycket alkoholkraftiga öl gör att släppet känns kanska dyrt för plånboken. Dock finns det några riktiga ess i leken, Italienska Baladin må kosta en slant, men väl så kul att prova dem. Rulles brune bör gå hem hos dem flesta för att den är bra i all sin enkelhet. Funders breakfast stout kan du köpa på dig många av!

T5
Victory Moonglow (USA 355 ml 32,90 kr 8,7%)
Detta är en öl jag inte själv har provat men jag frågade två kompisar från USA om de provat den. Den förste sa att han tror inte att den passar den europeiska palletten eftersom den är så spritig. En annars ganska standard amerikansk vetebock. Bananestrar som ger en viss fruktighet, om än inte så mycket vete, relativt söt eller i alla fall sötare än de tyska varianterna.

Evil Twin Modern IPA (USA 355 ml 37,2 kr 6%)
Väldigt bra IPA som Evil Twin bryggt hos Two Roads brewing. Mycket tropiska frukter, inte allt för söt utan humlen kontra jästen får göra jobbet. En modern IPA som namnet säger. Kan drickas i massor. Köp ett par burkar!

Amager / Fonta Flora the lafy of Cofitachequi (Danmark 500 ml 49,90 kr 7%)
Månadens tungövning, hur i hela fridens namn man uttalar ölet döpt efter en amerikansk indiandrottning vet vi inte. Men vi vet att det är förbannat gott. Klassisk Amager IPA, det är inte för sött utan fokuserar mer på vad humlen kan göra för ölen. Gräsig, väldigt fruktig med massvis med tropiska frukter och riktigt fin beska. Köp!

Fullers Imperial stout (Storbritannien 500 ml 64,90 kr 10,7%)
Inte att skiljas på Fullers Past masters, som också är känd under namnet Fullers Imperial stout. Skillnaden är stor, ca 3 % ABV tex. En typisk brittisk imperial stout, det är mindre kolsyra, mindre komplex, lite lättare kropp men ändå mycket smak. Smakar mjölkchoklad, kafferost och lite katrinplommon. Dock tycker jag att den är spritig och lite metallisk om än med en trevlig eftersmak av bitter choklad.

Innis & Gunn Bourbon Cask (Storbritannien 330 ml 29,90 kr 7,4%)
Smörbomber brukar inte få lovord från oss på MankerBeer. Det får den inte denna gången heller. Köp inte detta.

 Founders breakfast Stout (USA 355 ml 36,90 kr 8,3%)
 med-barnutan-barnHär kommer det en gammal favorit som många säkert kommer ihåg för att man fick klistra över etiketten. Ett barn som äter flingor på en breakfast stout var inte i linje med Systembolagets regler. Jag kan delvis förstå det, men orkar inte lägga någon vikt på det. Kul är att samma regler gällde även i delstaten Michigan, så då gjorde Founders en ny etikett. Ölen orkar jag verkligen lägga vikt på. För det är en väldigt bra oatmeal stout. Tycker man om kaffestouter så är detta ölet för dig. Massvis med rostat kaffe, en hel del mörk choklad utan att bli för bitter. Lite russin och lakrits. Lite lätt i kroppen vilket gör den lättdrucken. Köp i bulk, men lagra in den för den blir snabbt lite sur och vinös med lagring.

T6
La Rulles Brune (Belgien 750 ml 66 kr 6,5%)
En klassisk belgisk ale. Det är en av de bättre i sin klass då den är väldigt välbalanserad. Snäppet bättre än Westmalle Dubbel om du frågar mig. Sett till priset är detta ett givet köp.

Brekeriet Queen’s Quad (Sverige 330 ml 55,90 kr 12%)
Ett barley wine från Brekeriet. Det låter banne mig spännande, tyvärr har jag inte själv provat ölen men från Brekeriet bar på Hamnmästaren fick vi höra följande. Inte den mest stiltypiska barley wine. Väldig smakrik, smakar hallon, kraftig kropp. Sen går meningarna isär, en säger att den var väl dold alkohol men den andre säger att alkoholen stack ut lite. Smaksak alltså.

Uerige Doppel sticke (Tyskland 330 ml 39,90 kr 8,5%)
En altbier, men kallas lite skämtsamt av bryggeriet för Tysklands svar på ett barley wine. Inte så maltigt som britterna och inte så humligt som amerikanernas. En öl som delar folk i två läger, det finns dom som älskar den och dom som avskyr den. Tycker du om rena tyska bockar så är detta en öl som du borde prova. Inte så maltig, dvs inte allt för söt. Viss alkoholhetta, vilket vissa kan uppfatta lite som en metallisk smak av nagellack. Fugde, fikon och lite mörkt bröd. Jag gillar det, frågan är om du gör det? Jag tycker att ni borde köpa och testa, förra gången köpte jag 4-5 flaskor för att jag verkligen gillade det.

18th Street / Brewski Funky Trim (USA 355 ml 45,90 kr 7,4%)
Eftersom 18th Street åkte till Bewski och gjorde en APA så åkte Brewski till 18th Steet och gjorde en IPA med brettanomyces jäst. Kul namn, snygg burk och ett ganska kul koncept. Det är jästen som får spela huvudrollen i denna öl. En syrlig smak av nektariner och lite blodgrape. Det känns längst bak på tungan att det finns en viss smak av humle, men det kunde ha varit lite mer. Inte helt balanserad syra. Inte en IPA för gamle Släggan som Brekeriet hade sagt, men den är för den som tycker om en humlad suris.

Smuttynose Pumpkin ale (USA 355 ml 29,50 kr 5,8%)
Jag tillhör inte de personer som tycker om pumpaöl. Söt men ändå väldigt kryddig öl. Jag tycker väldigt mycket om muskot på min potatismos och i min köttfärssås, men inte i min öl. Amerikanerna verkar vara glada för dessa öl, för det är ett galet tryck på dem.

T7
Stone Imperial Russian Stout (USA 650 ml 99,90 kr 10,8 %)
Uppskjuten från föregående släpp, kommer därmed här igen.
Oj oj denna klassiker kommer jag att köpa! Dock Stones RIS är inte en öl som ska drickas iår. Drick den om ett år så kommer ni förstå vad jag menar. I unga dagar är den spritig och spretig. Men efter ett år är den kraftig, mycket choklad, mycket rost, anis (prefekt till julen) lite lite rökig. Inte så söt som många andra imperial stouts. Köp säger jag!

Baladin Riserva Teo Musso Lune 2010Baladin Lune (Italien 500 ml 198,70 kr 13%)
En öl nästan helt utan skum och nästan helt utan kolsyra, trotts detta är ölen väldigt kraftig och framförallt är det gott. Söt, väldigt vinös, nästan lite spritig. Påminner en del om ett dessertvin med toner av vanilj och ek.

Chimay Oak Aged Grand Reserva (Belgien 750 ml 249,90 kr 10,5%)
En av mina första kärlekar, den blåa Chimayen på ekfat, inte ett fat heller! 38% of French oak – second utilization, 22% of American oak – second utilization, 22% of new cognac barrels, 18% of new chestnut. Men frågan är vad ekfaten gjort med ölet? För om jag skulle provat en vanlig blå Chimay mot denna ekfatslagrade skulle jag inte känna någon större skillnad mer än i plånboken. Lite besviken faktiskt, även om jag fortfarande tycker att ölen är väldigt god. Väldigt fruktig, russin, fikon och björnbär. Låg beska, ganska söt och relativt kraftig i kroppen.

Baladin Terre (Italien 500 ml 198,70 kr 13,5%)
Jag kan inte minnas att jag provat Terre, men jag mins den via lådan ölen kommer i. Nåväl, kan inte rekommendera en öl jag inte mins. Men kan låta en god vän ge mig hans tycke om år 2012 års version. ”Den är god du, maltig som sig bör i ett barley wine. Lite träigt och mycket caramellmalt. Semitorr och bäst är att det är ganska lite kolsyra.”

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply