Categorized | MankerBeer News

Analys inför Systembolagets exklusiva släpp 4 Nov

Ny månad och då är det dags igen för exklusiva nyheter på Systembolaget.
Balder har som ni kanske märkt tagit över skutan för att presentera släppen från Manker av förklarliga skäl.
Eftersom vi därmed inte har någon i Stockholmsområdet som kan prova ölen på Systembolagsprovningarna kommer jag att skriva om de öl jag tidigare provat, eller att använda mig av våra kontakter runt om i världen för att berätta om hur ölet smakar. Dvs rekommendationer som INTE är våra kommer vi att förtydliga.
Med det sagt, här kommer min analys över det som kommer till Systembolaget den 4 november 2016.
Novemberölen är här och det är nästan bara T5/T6 som kommer så det kommer att bli huggsexa på öl i butik. Eller kommer det att bli det? Ett riktigt osexigt släpp får man väl ändå tycka? De två ölen i T7 är dock väldigt spänannden Gouden Carlous #2 Indulgengence Cuvée Sauvage och Gulden Draak The Brewmasters reserve.
Annars är det svenska öl som sticker ut lite, crowd soursade och framförsta öl. Poppels saison med insamlade bär och så måste jag naturligtvis nämna att det är väldigt roligt att Dugges Never mind the Bollox! kommer tillbaka. Ölen blev framröstad av Dugges följare på Facebook och jag kan ärligt säga att även jag röstade på Never mind the bollox.
För oss som älskar amerikansk öl så är det inte så roligt även om Smuttynoses Baltiska porter är väldigt god och det mest givna köpet på hela släppet.

T5
Founders PC Pils (USA 355 ml 24,90 kr 5,5%)
Amerikanska lager, fuking close to water säger Monty Python. Men fullt så dåligt är det inte! Nej detta är en ganska fin lageröl om man gillar amerikanska tolkningar som är lite som en blandning av en lager och en india pale lager. Man får en väldigt lätt kropp, inte fullt så kolsyrad som många amerikanska lager tenderar. Den smakar citrus och limeskal och avslutar snyggt i en gradefruktsmak och aningen gräsigt. Hinkabillitet till max. Riktigt trevlig.

anchor-dry-hopped-steam-beerAnchor Brewing CO Anchor Steam Dry Hopped (USA 355 ml 23,90 kr 5,4%)
En torrhumlad version av klassikern Anchor Steam. Frågan är varför man tar in en torrhumlad version till Sverige? Jag provade en jag köpt i Danmark och tycker att ölen påminner väldigt mycket om den vanliga, inte alls mycket skillnad faktiskt. Förmodligen har torrhumlingen försvunnit längs vägen till Europa. Smaken är i alla fall en lätt öl, mer eller mindre ingen sötma att tala om, ganska torr. Maltig, lite som knäckebröd, lite metallisk. Drickvänlig.

Mikkeller K:rlek 10 (Danmark 330 ml 29,90kr 5,9%)
Klassisk kärleksöl. Söt och maltig, låg kolsyra, inte så besk, tropiska frukter avslutar i sötma. Kan drickas varje dag.

Fullers Vintage Ale (Storbritannien 500 ml 66,90 kr 8,5%)
Detta är en öl jag gärna köper, ställer någonstans mörkt, torrt och svalt och så får den stå där i några år. Den vinner så otroligt mycket på lagring och då tycker jag redan att ölen är väldigt god som den är. Den typiska kastanjefärgen, den nötiga och fruktiga maltsötman med mycket smak av råsocker, russin, mjölkchoklad och lite vindruvor. Ett minus för att den är lite spritig, men det försvinner in i resten av ölen med tiden. Välbalanserad redan vid 1-2 års lagring.

Nynäshamns Ångbryggeri Bötet barley Wine 2015 (Sverige 250 ml 36,30 kr 9,1%)
Vill man ha en bra barley wine som även den kan stoppas undan ett par år så är Bötet också en klockren öl. Russin och plommondoft direkt när flaskan öppnas. Inte lika mycket i smaken där det är mer fikon som smakar, fikonmarmelad rent av. Det är sött och lite sliskigt, men då kommer alkoholen och knackar på dörren och ger ett litet sting som skickar upp ölen ett steg. Perfekt med en 250 ml öl om man bara vill ha något värmande för sig själv.

Smuttynose Baltic Porter (USA 355 ml 39,90 kr 9%)
En riktigt bra baltisk porter. Den är tjock och trögflytnade, en fin rökighet blandat med lite rålakrits. Charkuterier och en del russin och andra torkade frukter. Må vara alkoholstark men det märks inte så mycket. Väldigt fin avslutning i chokladbeska. Krämig och god en höstkväll. Klart en av de bästa detta släppet.

T6
Ogueuzetilquinude Gueuze Tilquin à l’Ancienne (Belgien 375 ml 66 kr 6,4%)
En av de bästa standard gueuzerna ute i världen. Doftar citrongräs och funkigt. Smaken är slyrligt, utan att bli för syrligt. Citrongräs och lite riesling. Välbalanserad gueuze som inte har några vinägertoner att tala om. Toppklass

Brouwerij De Glazen Toren Canaster Winterscotch (Belgien 750 ml 80 kr 8,7%)
För många herrans år sen var det inne att brygga scotch ale i Belgien och framförallt till julen. De Glanzen toren är inget undantag de gör naturligtvis också en, nu när det är vinter. En maltig och söt, rent av sötsliskig bas som även get en smak av valnötter. Viss smak av torkade aprikoser, även om belgojästen skiner igenom lite med sina banansmaker. Personligen är jag inte helt nöjd med denna öl.

Stillwater Gose Gone Wild (USA 650 ml 99 kr 4,3%)
Brian Strumke, mannen bakom Stillwater tog helt enkelt Westbrooks (där han oftast brygger sin öl) Gose och tweakade den med en jävla massa humle och jäste den med brettanomyces. Gose gone Wild helt enkelt. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om stilen, men det är en riktigt kul öl som sätter smaklökarna på plats, ytterst komplex. Lite mer som en välhumlad syrlig saison än som en gose. Det smakar inte gose det minsta lilla egentligen, men det gör väl inte så många amerikanska gose heller iofs. Syrliga gröna äpplen med en väldigt fräsch och trevlig humlesmak.

Poppels Projekt 009 Imperial Saison (Sverige 750 ml 119 kr 8,5%)
Succén med den crowdsoursade ölen är tillbaka. Många som delade ut bär fick faktiskt inte öl första gången och även 2015 sålde allt slut tämligen snabbt. Denna gången har man valt att slå ihop både röda och svarta vinbär vilket är intressant. Ölen är klart bättre än vad den varit tidigare år och det är nog bra mycket mer svartvinbär än vanliga röda, för det smakar mycket svarta vinbär och det är jag personligen barnsligt förtjust i. Riktigt bra, dock ganska dyr med tanke på att man inte betalt för bären.

Dugges Never Mind the Bollox (Sverige 330 ml 35,90 kr 9%)
Äntligen tillbaka! En av de första dubbel IPA från Sverige som jag uppskattat. Frågan är väl om väntan var väl värd det? Det är inte humlen som spelar förste fiol utan det är en större maltbas. Därmed en väldigt söt DIPA, inte allt för bitter. Lite typisk engelsk, från lilla London.

T7
Gouden Carolus #2 Indulgence Cuvée Sauvage (Belgien 750 ml 129 kr 9,8%)
En kul och spännande öl från Gouden Carolus. Ett bryggeri som får alldeles för lite cred i min mening. Detta är en blend mellan den röda Cuvee van de Keizer samt 2 och 3 årig lambic från Boon. Det är en väldigt speciell öl. Det är säkert ett par som inte kommer att tycka om detta. Jag gillar det. Doftar våt trä på något vis, träigt och funky. Även smaken är funky, det blandas lite syra med sötma och med de fruktiga estrarna blir det riktigt kul. Mer och mer funk för varje munfull och mindre fruktighet. Tror att denna öl kan bli fantastisk med åren, den är redan väldigt bra!

Gulden Draak The brewmaster’s reserve (Belgien 750 ml 134,90 kr 10,5%)
Belgisk strong ale som legat på whiskey fat. Härlig doft. Lite kryddig och väldigt fruktig doft. Smaken är även den lite kryddig och väldigt fruktig. Katrinplommon, blandat med citrusfrukter, ek som ger en viss vaniljton. Bränt socker och lite whiskey toner som även ger av en liten alkoholsmak men främst en trevlig alkoholhetta.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply