Efter vår resa i USA och besökt på Great American Beer Festival har flera läsare hört av sig och bett om tips och råd om hur de själva kan ta sig till och runt i USA för att besöka bryggerier, festivaler och annat kul. Trots storleken på just GABF och att det är relativt lätt att åka över till USA så kan det ändå vara bra att ha lite siffror eller vetskap om hur man lättast genomför en resa likt denna.
För vår del började äventyret redan på vårkanten då vi var i kontakt med Brewers Association och den PR-firma som sköter hanteringen av mässan. Vi frågade lite kort om hur de trodde att biljetterna skulle gå åt då de sålt slut snabbare för var år. Det bästa rådet de och även vi kan ge er är att skriva in er som medlemmar hos Brewers Association (195$ om året för icke-amerikansk medborgare), främst för att du som medlem dels kommer in på lördagens första session vilket är vigt åt BA-medlemmar men också för att man får förtur på ett antal biljetter. Även dessa sålde slut otroligt fort, men varje extra chans till de åtråvärda biljetterna är värd att ta. Biljetterna kostar 75$ per pass, förutom BA-passet som kostar 65$.
När ni väl har skaffat er biljetter, vilka brukar släppas vid sommarslutet varje år, så är det absolut första ni bör göra att boka boende. Många bokar sina hotell redan på våren men ser då till att ha en avbokningsklausul, detta då priserna ökar ju närmre GABF man kommer och för att Denver för ett veckoslut ser flera tiotusentals turister anlända. Det finns ett par hotell BA rekommenderar och helt ska man bo centralt som möjligt för att ha nära till stadens bättre krogar och events, men då kostar det – kan man tro. När vi var i Denver 2011 fann vi ett bra motell cirka 10 minuters promenad från downtown och cirka 400 meter längre ned på samma gata fann vi årets boende – Days Inn Denver. Ett rent och okey rum som kostade runt 500 kr/natten för 2 personer (för 10$ till per natt kan man få in en extrasäng), otroligt prisvärt om man vill hålla nere kostnaderna. Använder ni sidor som Hotels.com eller liknande så är det rätt lätt att finna liknande boenden. Se bara till att ni bort centralt och nära downtown, det är en stor och rätt rå stad så ni vill inte hamna i några obskyra kvarteer mitt i ingenstans.
Med boende och biljett klara är det rätt passande att kika på flygbiljetter. Momondo.se och Expedia.se löste våra flygbekymmer genom att vi kunde skräddarsy var och när vi ville åka vart. Då vi skulle flyga till Denver för att sedan flyga till San Fransisco och slutligen hem från Los Angeles och hade vissa tider att passa så hade det varit lätt att bli lurad av SAS eller liknande att det bara fanns några enstala och då väldigt dyra resor att välja på. Flyget för vår tripp med 3 olika stopp och rätt bra flygtider och transfers kostade ungefär 8.000 SEK vilket jag kan tycka är värt det. Inrikesflyg i USA är billigt och är alternativet att bila så spar du tid och pengar på att snabbt flyga till områden där själva bilresan annars inte hade bjudit på så mycket. Flyg t/r till enbart Denver blir några tusenlappar billigare men lika billigt som flyg till exempelvis New York blir det inte riktigt, så räkna mellan 6-7.000 för flyget, mer om ni önskar planera in något extra stopp.
Rådet jag har är att om ni har tid så ordnar ni så att ni har råd att dela upp resan, lägger ni ändå ned en rätt bra summa på att åka till USA och dricka öl så är en tusenlapp för ett extra stopp värt mer än vad det kostar. Det vi gjorde var att åka till Denver och vara där i cirka 5 dagar, sedan åka för ett mellanstopp i 2 dagar, vara runt lite och sedan flyga hem från det sista stoppet. För säg att ni vill börja i New York en 3-4 dagar för att sedan ta er till Denver och sedan kanske även stanna till i Los Angeles och flyga hem därifrån, det är en lång resa men ack så värt det. De gånger jag har varit förbi New York och stannat där har varit värt det men man känner ändå att om man nu valt att åka över så skulle man gärna maxa upplevelsen. Då är det skönt att ha planerat i förväg så att man kan spara ihop lite pengar, en resebuffert och kanske till och med se om man kan unna sig någon dags extra semester.
Att ta sig runt i Colorado eller på västkusten görs lättast genom att hyra en bil. Vi hade både en större SUV och en mindre bil för kortare resor som vi använde. En lite mindre bil lämplig för 2-4 personer utan större väskor kostar knappt 70$ om dagen (exkl bensin) vilket inte är så farligt om man vill åka norrut i Denver för att spendera en dag med att besöka bryggerierna i Boulder, Longmont och Fort Collins. Besinen är också rätt billig och trots att vår GMC Yukon XL vi hade på västkusten drog över en liter milen så kostade det sällan mer än 500-lappen att tanka upp den. På så sätt är det inte så farligt att hyra bil om man är ett par personer som vill åka runt, bilfirmorna är många, bensinen billig och friheten ni får genom att kunna välja fritt vad ni vill göra är värd det. Ett alternativ till flyg och bil är Greyhoundbussarna som går mellan flera större städer, det tar längre tid men det finns smidiga nattbussar och det är inte för dyrt. Tåg däremot är banne mig bara dyrt, Amtrack må vara smidigt men då tid är pengar så är det mer prisvärt att välja flyget.
Ska ni vara runt i landet en längre tid och inte ha en fast bas är det väldigt bra att ha kollat runt lite på exempelvis Hotels.com för att se vad snittpriser på hotell är per natt och vilka kedjor som är prisvärda. Det är lätt att man gör som jag och M2 gjorde 2011 och blandar vistelser på Motel 6 (billigt motell som ofta ligger lite här och var) med akuta drop-in-besök på lite dyrare hotell då vi inte fann annat. Det är lätt att en hotellnatt då kostar som 2-3 nätter på ett billigare hotell, så vill ni dra ned på kostnaderna så är det bra att scouta terrängen innan. Framförallt om man bara ska sova på stället.
Vill ni köpa öl att dricka på plats eller ta med er hem så går det att göra nästan var som. Oftast har även den minsta skruttbutiken åtminstone 1-2 lokala bryggerier men vill ni vara säkra på att få tag på lite trevligare saker rekommenderar jag er att använda RateBeers locationsida, där kan ni hitta bryggerier, bryggubar, ölbutiker och lite annat. Det är också bra att googla runt lite för att se vad för ställen andra likasinnade brukar besöka samt att använda exempelvis google maps för att stjärnmärka hotell, krogar och annat ni vill besöka. Då är det lätt att göra upp en mer bestämd rutt, men också att kunna sticka iväg på spontana avstickare. Exempelvis visade det sig att 3 av de krogar och bryggerier vi var som mest sugna på i San Fransisco låg på gångavstånd från varandra och i ett rakt led varpå det var lätt att köra en game plan än att börja i ena hörnet och sedan hatta runt helt i onödan mellan olika ställen. Tidsfaktorn kanske inte är lika viktig i Sverige men i USA kan det ibland vara lite avstånd mellan krogar eller bryggerier och då vill man gärna undvika att slösa en halvdag för att man valde en krånglig rutt.
Ska vi försöka sammanfatta det hela och då med hänsyn till GABF så ser ungefärliga (minimi-)kostnader ut något såhär:
Biljetter GABF – 75$ per pass
Flyg (exkl extra stopp) – 6-7.000 SEK
Hotell för 4 nätter i Denver – 2-3.000 SEK
Mat – Cirka 50$ dag
Dryck – En fatöl kostar mellan 4-8$ beroende på storlek och sort. Flesta krogarna erbjuder flights för cirka 1-2$ per taster
Köpa med sig öl – En vanlig IPA på 33 cl kostar runt 2-4$ beroende på hur lokal den är. En bomber ligger på 8-16$
Hyrbil – Säg runt en 100$/dag
För vår resa på närmare 2 veckor i USA betalade jag runt 12-13.000 innan själva resan för flyg och ett par förbetalda hotellnätter, vilket var bra att ha för att undvika tråkiga överraskningar om man väl löser allt på plats. Väl i USA brändes väl ytterligare än 17-20.000 på hotell, mat och en hiskerlig massa öl så räkna med en 2.000 SEK/dag vilket då inkluderar mat, resa, hotell och olika events. För just eventsen i Denver under GABF är nästan det som är roligare än själva GABF, biljettpriserna vilket inkluderar gratis samples på ölen ligger mellan 80-120$ beroende på vad det handlar om. Vissa är dyrare, andra betydigt billigare.
Är det något mer ni vill veta om själva reseplanerandet så säg gärna till så ska jag se till att sätta ihop en del 2.