Categorized | MankerBeer Talk

Bakom kulisserna på BrewDog Bars Hembryggartävling – Hur vi valde vinnarna

IMG_20140316_151250I helgen skulle en vinnare väljas ut i BrewDog Bar Stockholms Hembryggartävling. Från mer än 120 (!) insända bidrag skulle en domarpanel bestående av Magnus ‘M2’ Svensson (BrewDog Bar/MankerBeer), Mick Doyle (BrewDog Bar), Mattias Hammenlind (CAP) och jag väljda ut en vinnare som redan nästa helg ska få brygga sin öl hos CAP varpå den sedan kommer att serveras på BrewDog Bar Stockholm.

På grund av den stora mängden bidrag valde vi att följa en mer amerikansk uteslutningsmetod vid bedömningen. Fyra stycken bord med 30+ plus per bord sattes upp och en dommare per bord lottades fram. För varje bord skulle sedan 4 olika öl väljas fram, samt eventuella wild cards om det var en väldigt hög andel högkvalitativa öl. Tanken var att sikta på 2 ljusa och 2 mörka öl per bord men då ölen var uppelade utifrån inlämningsdatum så kunde andelen mörka och ljusa öl per bord variera varpå det var mer utav riktlinjer än krav. Av dessa finalister skulle vi sedan stegvis gallra oss fram till ölet som vi kunde enas om var bäst.

IMG_20140316_155852

Det intressanta och roliga att se var att andelen humliga öl var något lägre om vi jämför med exempelvis Omnipollos hembryggartävling och för den delen vad vi föväntade oss. Istället var det allt från chiliöl, smaksatta saisons och mörka lageröl till helgalet smaksatta öl och ett och annat försök på en suris. Väldigt kul att se och också något som gjorde bedömningen lite trevligare då vi lättare kunde följa direktiven vi hade fått gällande vad vi skulle försöka hitta. Förutom att vara välbryggt, snyggt och gott fick ölet skulle gärna sticka ut på något sätt, det behövde inte vara galet men det skulle inte vara ännu en vanliga American Pale Ale med Amarillohumle. När ni ser vinnarna lite längre ned kan ni som tycker att det låter orättvist se att det var en öl som “stack ut” men som ändå var väldigt enkel som vann.

Ölen provades inte blint av den enkla anledningen att vi bedömde utanför ölstilar och då vi ändå skulle ha en finalomgång där samtliga domare skulle betygsätta ölen så ansåg vi att det tog mer tid än vad vi kunnat vinna på det. Sett till slutbedömningen så var vi också såpass överens om de flesta finalisterna att jag känner att vi lyckades vara objektiva och gallra fram de bästa och sen den bästa ölen utifrån vad vi letade efter.

IMG_20140316_155904Jag kan redan nu stolt säga att vinnarölet kom ifrån mitt bord och jag är riktigt imponerad över finalfältet som var både varierat och spännande. Om vi ska generalisera över ölen vi provade så var det många mörka öl som hade lite för mycket syra och jag tror att närmare 30% av ölen på mitt bord gushade. Något vi märkte var att vissa öl kunde gynnats av mer renlighet både vad gäller bryggprocessen men också att ha större jästuttag för att få en renare och klarare öl. Trots det var det ett par mörka öl som verkligen stack ut och bjöd på smaker som du annars bara finner i väldigt bra öl, ett tecken på att många ute i landet sitter både på bra recept men också bryggarkunskaper i övrigt. Av mina öl var det allt från välhumlade saisons till en riktigt stiltypisk och god Tripel och allehanda humlade öl. Jag vill också lyfta fram den mörka påsklager som stod på mitt bord och som kom långt i finalrundan, ett öl samtliga domarna menade var riktigt gott och välgjort, men som kanske inte nådda hela vägen fram i jämförelse med andra ölen. Oavsett så var det kul att se ett lageröl vara med och också att den kom så långt med så höga slutpoäng.

I själva finalrundan hade vi valt ut 18 öl där vi hade kylt den andra av de två flaskor alla bidrag hade skickat in och sedan provade vi igenom dem utifrån färg snarare än ölstil. De betygssattes utifrån doft och smak på en skala mellan 0-10 där totalsumman räknades ihop och summerades för alla dommare. I stort sett var samtliga domare överens om nästan alla öl och det var nog bara en 2-3 öl vi inte hade med i toppen på våre respektive listor. Bland de 4 slutfinalisterna, 2 mörka och 2 ljusa diskuterade vi om tanken bakom receptet, potentialen ölet hade och vad bryggaren ville få fram. Detta då vissa bidrag verkligen stack ut på ett bra sätt med riktigt fina smaker men där vi inte kunde avgöra om det var på grund utav receptet eller om ölet hade kommit att utvecklas lite annorlunda än vad som var meningen. Genom att rätt snabbt välja vissa finalister som var bättre och/eller stack ut på rätt sätt mer än andra kunde vi också stegvis få mer klarhet i vilka bidrag det slutligen skulle handla om.

IMG_20140316_182528Slutligen valdes en vinnare – Wollmar Rocks! Belgian Golden Ale. En öl som verkligen kändes belgisk med rena smaker, en fin fräschör i både doft och smak. En perfekt öl en vår- eller sommardag och också något vi ser rätt sällan, en schysst belgoale som håller sig ren och snygg och sticker ut genom sin enkelhet. Jag var ärligt talat lite förvånad att de andra domarna gick på samma linje som jag i mitt tänk om vad som gjorde det här ölet så trevligt, men det kändes bra och rättvist. Lika rättvist var det att låta en av de andra slutfinalisterna få stå som delad vinnare – Rohan Brewery’s Black IPA, Black Magic Woman Habanero med Habaneropeppar var verkligen underbart balanserad och full med rostade toner, kaffe och en nätt hetta som kändes medvetet balanserad. Här var en öl som stack ut men som ändå inte gick all in och blev tokigt, men vi kunde alla hålla med om att ölet var så välbalanserat att det hade vunnit på komplexitet men också då just för att det verkligen sticker ut. Mattias tyckte helt enkelt om den för mycket för att den inte skulle få en chans att bryggas, vilket vi andra bara kunde hålla med om.

Grattis som fan till vinnarna och ja, vi lär ses nästa vecka vid bryggandet av ölen – något jag såklart vill vara med och fånga.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Bakom kulisserna på BrewDog Bars Hembryggartävling – Hur vi valde vinnarna”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Hammenlind (CAP) och BrewDog Bar Stockholm kunde vi häromveckan utse inte en utan två vinnare i barens hembryggartävling. När vi nu sitter tillsammans på väg ut till platsen för CAP’s kommande bryggeri för att […]


Leave a Reply